Collective Soul

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Collective Soul
Βιογραφικό
ΚαταγωγήΣτοκμπριτζ, Τζόρτζια, Η.Π.Α.
Είδη
Παρουσία1992–σήμερα
Δισκογραφικές
  • Rising Storm
  • Atlantic
  • El Music Group
  • Loud & Proud
  • Roadrunner
  • Vanguard
  • Suretone
Συνεργασία
  • Marching Two-Step
  • Starfish and Coffee
  • Magnets and Ghosts
  • The Sweet Tea Project
  • Will Turpin + the Way
  • Kings of Chaos
  • Cheap Thrill
Ιστοσελίδαwww.collectivesoul.com
Μέλη
  • Εντ Ρόλαντ
  • Ντιν Ρόλαντ
  • Τζόνι Ραμπ
  • Γουίλ Τούρπιν
  • Τζέσε Τρίπλετ
Πρώην μέλη
  • Ρος Τσίλντρες
  • Σέιν Έβανς
  • Τζόελ Κόσε
  • Ράιαν Χόιλ
  • Τσένεϊ Μπράνον
Collective Soul
Είδος τέχνηςεναλλακτική ροκ
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι Collective Soul είναι ένα Αμερικανικό ροκ συγκρότημα από το Στόκμπριτζ της Τζόρτζια, [2] που σχηματίστηκε το 1992 και τώρα εδρεύει στην Ατλάντα. Αποτελείται από τον τραγουδιστή Εντ Ρόλαντ, τον ρυθμικό κιθαρίστα Ντιν Ρόλαντ, τον μπασίστα Γουίλ Τούρπιν, τον ντράμερ Τζόνι Ραμπ και τον κιθαρίστα Τζέσε Τρίπλετ. Το 1993 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Hints Allegations and Things Left Unsaid (Υπαινιγμοί Ισχυρισμοί και Ανείπωτα Πράγματα) με την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Rising Storm Records. Εκείνη την χρονιά το συγκρότημα ανέβηκε από την αφάνεια στη δημοτικότητα όταν το τραγούδι "Shine" (Φώτιση) έγινε επιτυχία της αντεργκράουντ που παίχτηκε πολύ στο ραδιόφωνο. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε ξανά το 1994 με την μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία Atlantic Records .

Τον Μάρτιο του 1995 οι Collective Soul κυκλοφόρησαν ένα ομώνυμο άλμπουμ με τίτλο: Collective Soul (Συλλογική Ψυχή). Ήταν το πραγματικό άλμπουμ ντεμπούτο του συγκροτήματος, έμεινε 76 εβδομάδες στις κατατάξεις του Billboard 200, έγινε τριπλό πλατινένιο, και ήταν το άλμπουμ του συγκροτήματος με τις περισσότερες πωλήσεις. Τα σινγκλ "December" (Δεκέμβριος), "The World I Know" (Ο Κόσμος Που Ξέρω), and "Where the River Flows" (Όπως Κυλάει το Ποτάμι) όλα έφτασαν στο νούμερο ένα στους πίνακες κατατάξεων του Mainstream ροκ (μέινστριμ ροκ).[3] Περίπου δύο χρόνια αργότερα, οι Collective Soul κυκλοφόρησαν το τρίτο άλμπουμ τους, με τίτλο Disciplined Breakdown (Πειθαρχημένη Κατάρρευση). Δεν ήταν τόσο επιτυχημένο στις πωλήσεις όσο τα δύο προηγούμενα άλμπουμ τους, αλλά περιείχε δύο κομμάτια που έγιναν επιτυχίες στις κατατάξεις του μέινστριμ ροκ, τα "Precious Declaration" (Πολύτιμη Δήλωση) και "Listen" (Άκου). Το 1999 κυκλοφόρησαν το τέταρτο μουσικό άλμπουμ, με τίτλο Dosage (Δόση). Το πρώτο σινγκλ του άλμπουμ, το " Heavy " (Βαρύ), παρέμεινε για τον χρόνο ρεκόρ των 15 εβδομάδων στην των κατατάξεων του μέινστριμ ροκ..

Το 2000 οι Collective Soul κυκλοφόρησαν το πέμπτο άλμπουμ τους με τίτλο Blender (Μπλέντερ), που ήταν το τελευταίο με την αρχική σύσταση του συγκροτήματος καθώς ο κιθαρίστας Ρος Τσιλντρες εγκατέλειψε τους Collective Soul το 2001. Περίπου δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση του Τσιλντρες, οι Collective Soul κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Seven Year Itch (Επτά Χρόνια Φαγούρα), που ήταν μια συλλογή των μεγαλύτερων επιτυχιών τους της περιόδου 1994 - 2001. Το 2003 ο αρχικός ντράμερ Σέιν Έβανς έφυγε από το συγκρότημα. To 2004 oi Collective Soul ίδρυσαν τη δική τους δισκογραφική εταιρεία με ονομασία El Music Group, και κυκλοφόρησαν το έκτο άλμπουμ τους με τίτλο Youth (Νεότητα). Το 2005 το συγκρότημα ηχογράφησε ένα ζωντανό άλμπουμ με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Ατλάντα που κυκλοφόρησε το 2006 με τίτλο Home (Σπίτι). Από τότε οι Collective Soul έχουν κυκλοφορήσει ακόμα τέσσερα άλμπουμ, τα: Afterwords (2007, Επίλογοι), το δεύτερο ομώνυμο άλμπουμ Collective Soul (2009, Συλλογική Ψυχή), See What You Started by Continuing (2015, Δείτε τι Ξεκινήσατε Συνεχίζοντας) και το Blood (2019, Αίμα).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προτού ιδρυθούν οι Collective Soul, ο τραγουδιστής Εντ Ρόλαντ σπούδαζε μουσική σύνθεση και κιθάρα στο Μουσικό Κολέγιο Μπέρκλι στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης.[4] Από τα μέσα του '80, ο Ρόλαντ συμμετείχε στην άντεργκραουντ μουσική σκηνή της Ατλάντα κάνοντας ντέμο και ερμηνείες. Εργάστηκε, επίσης, στο στούντιο ηχογραφήσεων Real 2 Reel στο Στοκμπριτζ, που ανήκε στον πατέρα του μπασίστα Γουίλ Τούρπιν, τον Μπιλ Τούρπιν. Τα καθήκοντα του Ρόλαντ ήταν η παραγωγή, η μίξη και η μηχανική οργάνωση για τους τοπικούς καλλιτέχνες της Ατλάντα. Ηχογράφησε τα ντέμο του και κυκλοφόρησε ένα ανεξάρτητο σόλο άλμπουμ με τίτλο Ed-E Roland το 1991.

Ο Ρόλαντ προσέλαβε τον πιανίστα και υποστηρικτικό τραγουδιστή Κρίστοφερ Ντάικς, τον ντράμερ Τόνι Καποράλε, και τον μπασίστα Σκιπ Γκόντγουιν για να παίζουν ζωντανά σε κλαμπ και να επιδεικνύονται στους κυνηγούς ταλέντων των δισκογραφικών εταιρειών. Εκείνο τον καιρό το συγκρότημα ήταν γνωστό απλά ως "Ed-E" (Εντ-Ε). Έπαιξαν σε αρκετές τοπικές εκδηλώσεις, συμμετείχαν στην ταινία "Movie Of The Week" (Ταινία της Εβδομάδας) του CBS και εμφανίστηκαν στο τοπικό τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ατλάντα "Music Peachtree Style", όπου οι τοπικοί καλλιτέχνες έδιναν συνεντεύξεις και προβάλλονταν. Αυτή η αρχική εκδοχή του συγκροτήματος, το "Ed-E", διαλύθηκε προς τα τέλη του '80 λόγω ασύμβατων μουσικών προτιμήσεων μεταξύ άλλων διαφορών. Στη συνέχεια ο Ρόλαντ σχημάτισε το συγκρότημα Marching Two-Step που αποτελούταν από τον πρώτο ντράμερ των Collective Soul, τον Σέιν Έβανς, την Μισέλ Ρέα Κάπλινγκερ και τον Ματ Σερλέτικ.

Oi Marching Two-Step εργάστηκαν τοπικά για μερικά χρόνια, αλλά δεν κατάφεραν να αναπτυχθούν πέρα από τη σκηνή των νυχτερινών κέντρων. Οι πρώτες απόπειρες του Ρόλαντ για υπογραφή συμβολαίου με μια δισκογραφική απέτυχαν. Η Κάπλινγκερ έγινε υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στη μουσική βιομηχανία και αργότερα, το 2000, διορίστηκε εκτελεστική διευθύντρια του παραρτήματος της Ακαδημίας Ηχογράφησης στην Ατλάντα. Ο Σερλέτικ εξελίχθηκε σε έναν βραβευμένο με Γκράμι παραγωγό για τους Collective Soul, Matchbox Twenty, Blessid Union of Souls και Έντουιν Μακέιν.

1993-94: Hints, Allegations and Things Left Unsaid και υπογραφή με την Δισκογραφική Atlantic[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη λήξη των προηγούμενων μουσικών συνεργασιών του, ο Ρόλαντ συγκέντρωσε μουσικούς για να ηχογραφήσουν ένα δοκιμαστικό ντέμο σε ένα υπόγειο. Ο Ρόλαντ αρχικά σχεδίαζε να πουλήσει τα τραγούδια σε μια εκδοτική εταιρεία και δεν είχε προγραμματίσει τη δημιουργία συγκροτήματος. Το ντέμο υποβλήθηκε στο ραδιοφονικό σταθμό WRAS (FM) 88,5, του Πολιτειακού Πανεπιστήμιου της Τζόρτζια στην Ατλάντα, και αυτοί πρόσθεσαν το τραγούδι "Shine" (Φώτιση) στο μουσικό τους πρόγραμμα. Αμέσως άρεσε στους ακροατές. Και ο σταθμός WJRR στο Ορλάντο της Φλόριντα άρχισε να παίζει το " Shine ", και σύντομα έγινε περιζήτητο κομμάτι. Μέσα στην αναπάντεχη έκρηξη δημοτικότητας, ο Ρόλαντ έκλεισε συμφωνία για ζωντανές συναυλίες, και ανέθεσε στον αδερφό του Ντιν τη ρυθμική κιθάρα, στον Σέιν Έβανς τα ντραμς, στον Γουίλ Τούρπιν τα μπάσα και στον Ρος Τσίλντρες την κιθάρα, σχηματίζοντας την πρώτη μορφή των Collective Soul. Η Δισκογραφική Atlantic πρόσεξε τη δημοτικότητα του "Shine" και πρόσφεραν συμβόλαιο στο συγκρότημα. [5]

Με την υπογραφή του συμβολαίου, η Atlantic θέλησε να επωφεληθεί από την επιτυχία του συγκροτήματος και γρήγορα επανακυκλοφόρησε το ντέμο του 1993 με τον τίτλο Suggestions Allegations and Things Left Unseed (Υπαινιγμοί Ισχυρισμοί και Ανείπωτα Πράγματα) για πρώτο μουσικό τους άλμπουμ. Αν και ήταν διστακτικοί για την αδούλευτη επανακυκλοφορία εκείνου του ντέμο, οι Collective Soul κέρδισαν διεθνή αναγνώριση και έναν διπλό πλατινένιο δίσκο με το ντεμπούτο τους. Το συγκρότημα άρχισε γρήγορα να δουλεύει σε ένα πιο αντιπροσωπευτικό της νέας μορφής του συγκροτήματος άλμπουμ, για ντεμπούτο, και προσκλήθηκαν να εμφανιστούν στο μουσικό φεστιβάλ Γούντστοκ 1994 . [5] Επίσης περιόδευσαν ευρέως στη Βόρεια Αμερική.

1995–99: Collective Soul, Disciplined Breakdown και Dosage[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους, με τίτλο το όνομα του συγκροτήματος: Collective Soul (Συλλογική Ψυχή), που πιστοποιήθηκε από τον RIAA (Αμερικανική Ένωση Μουσικής Βιομηχανίας) ως τριπλός πλατινένιος δίσκος, και παρέμεινε για 76 εβδομάδες στον πίνακα κατατάξεων του Billboard 200. Αξιοσημείωτα σινγκλ του Collective Soul ήταν τα "December," (Δεκέμβριος) "Where The River Flows" (Όπως Κυλάει το Ποτάμι) , και "The World I Know" (Ο Κόσμος Που Ξέρω) που έγιναν Νο. 1 στις κατατάξεις του Αμερικανικού Ροκ, το τραγούδι "Gel" (Τζελ) που έφτασε το Νο. 2 και το "Smashing Young Man" (Καταπληκτικέ Νεαρέ).

Μετά από ρήξη με τον μάνατζέρ τους, οι Collective Soul διαπίστωσαν ότι οι συναυλίες της περιοδείας τους είχαν ακυρωθεί και κλήθηκαν στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσουν μια νομική μάχη που κράτησε μέχρι το 1996, κατά πάσα πιθανότητα με τον εν λόγω πρώην μάνατζερ Μπιλ Ρίτσαρντσον. Ενώ οι νομικές μάχες συνεχίζονταν, το συγκρότημα πήγε σε ένα εξοχικό σπιτάκι, στη μέση μίας έκτασης 160.000 τ.μ. από βοσκοτόπια αγελάδων στο Στόκμπριτζ, και άρχισαν τις ηχογραφήσεις. Με έναν υπολογιστή ηχογράφησαν τα τραγούδια που έγραψε ο Ρόλαντ εκ του προχείρου, και αυτά συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ Disciplined Breakdown (Πειθαρχημένη Κατάρρευση). Η νομική υπόθεση τελικά διευθετήθηκε, και στα δύο μέρη δόθηκαν οδηγίες να μην συζητήσουν το αποτέλεσμα.

Το άλμπουμ Disciplined Breakdown κυκλοφόρησε το 1997, αλλά οι πωλήσεις του δεν πήγαν τόσο καλά όσο των προηγούμενων δίσκων, παρόλο που έκανε ντεμπούτο σε υψηλές θέσεις των κατατάξεων. Τελικά ο δίσκος έγινε πλατινένιος και κορυφώθηκε στο Νο. 16 των κατατάξεων του Αμερικανικού Billboard 200. Τα σινγκλ "Precious Declaration" (Πολύτιμη Δήλωση) και "Listen" (Άκου) έγιναν Νο. 1 στις κατατάξεις του μέινστριμ ροκ στο Αμερικανικό μπιλμπορντ, και το κομμάτι "Blame" (Φταίξιμο) μπήκε στο τοπ 20 των επιτυχιών. [5] [6]

Το 1999 οι Collective Soul κυκλοφόρησαν το τέταρτο άλμπουμ τους με τίτλο Dosage (Δόση), που έγινε πλατινένιο. Το πρώτο σινγκλ, με τίτλο "Heavy" (Βαρύ) έθεσε νέο ορόσημο με χρόνο παραμονής 15 εβδομάδων στο Νο. 1 των κατατάξεων του μέινστριμ ροκ. Τα σινγκλ "Run" (Τρέχω), "No More, No Less" (Ούτε Περισσότερο, Ούτε Λιγότερο) και "Tremble For My Beloved" (Τρέμω για την Αγαπημένη Μου) ξεχώρισαν και πήραν καλές θέσεις στις κατατάξεις της ροκ. Το άλμπουμ ήταν παραγωγής του Άντονι Τζ. Ρέστα, που είναι γνωστός για την συνεργασία του με τους Duran Duran και άλλους. Το συγκρότημα εμφανίστηκε στο φεστιβάλ Γούντστοκ 1999, όπου τραγούδησαν το "Heavy", μία διασκευή του τραγουδιού " Crazy Train" (Τρελό Τρένο) του Όζι Όσμπορν , και μία διασκευή του τραγουδιού "I Will Follow" (Θα Ακολουθήσω) των U2 .

2000–03: Blender, 7even Year Itch και αποχώρηση από την Atlantic Records[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2000 οι Collective Soul κυκλοφόρησαν το πέμπτο μουσικό άλμπουμ τους, με τίτλο Blender (Μπλέντερ). Οι πωλήσεις του δεν πήγαν τόσο καλά όσο των προηγούμενων δίσκων, αλλά το πρώτο του σινγκλ με τίτλο " Why, Pt. 2" (Γιατί, Μέρος 2) έφτασε στο Νο. 2 των κατατάξεων του μέινστριμ ροκ. Το τραγούδι "Vent" (Εξαερισμός) και το ποπ κομμάτι "Perfect Day" (Τέλεια Μέρα) έγιναν επιτυχίες, εκ των οποίων το τελευταίο είναι ένα ντουέτο του Ρόλαντ με τον Έλτον Τζον. Ο δίσκος έγινε χρυσός από τον RIAA. Το περιοδικό Rolling Stone δημοσίευσε μία καλή κριτική για το Blender. Ήταν η δεύτερη συνεργασία του συγκροτήματος με τον Άντονι Τζ. Ρέστα. Το τραγούδι "You Speak My Language" (Μιλάς Τη Γλώσσα Μου) ήταν η διασκευή ενός τραγουδιού που γράφτηκε από τον Μαρκ Σάντμαν, ο οποίος σχημάτισε το συγκρότημα Morphine (Μορφίνη) το 1989. Το τραγούδι περιλήφθηκε αρχικά στο άλμπουμ Good των Morphine το 1992.

Το 2001 οι Collective Soul κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, με τίτλο Seven Year Itch: Greatest Hits 1994-2001 (Επτά Χρόνια Φαγούρα: Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες 1994-2001), που περιείχε τα δύο νέα σινγκλ "Next Homecoming" (Ακολούθως Επιστροφή στο Σπίτι) και "Energy" (Ενέργεια). Ο δίσκος σηματοδότησε το τέλος του συμβολαίου τους με την Δισκογραφική Atlantic και την αποχώρηση του κιθαρίστα Τσίλντρες λόγω προσωπικών διαφορών. Το συγκρότημα προήγαγε τον επί πολύ καιρό τεχνικό κιθάρων, τον Τζόελ Κόσε του συγκροτήματος Jovian Storm (Ιοβιανή Θύελλα), στη θέση του νέου κιθαρίστα.

2004–09: Ίδρυση της δισκογραφικής El Music Group, Youth, Afterwords και Collective Soul[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004 οι Collective Soul ίδρυσαν τη δική τους ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία, την El Music Group, που επέτρεψε στο συγκρότημα μεγαλύτερο έλεγχο στην παραγωγή και τη διανομή της μουσικής τους. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, κυκλοφόρησαν το έκτο μουσικό τους άλμπουμ, με τίτλο Youth (Νεότητα), που έκανε ντεμπούτο στο No.66 των κατατάξεων του μπιλμπορντ 200. Το "Counting the Days" (Μετρώντας τις Μέρες) μπήκε στο τοπ 10 των ροκ επιτυχιών. Το δεύτερο σινγκλ, "Better Now" (Καλύτερα Τώρα), ακούστηκε πολύ στο ραδιόφωνο του τοπ 40 ενηλίκων, έφτασε στο Τοπ 10 των επιτυχιών, και χρησιμοποιήθηκε στα διαφημιστικά σποτ των δημητριακών Special K. Στη συνέχεια ξεκίνησαν μία περιοδεία στις ΗΠΑ και τον Καναδά που διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια. Το τρίτο σινγκλ "How Do You Love" (Πώς Αγαπάς) μπήκε στο τοπ 20 των ραδιοφωνικών επιτυχιών. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων αυτού του δίσκου, ο Σέιν Έβανς απολύθηκε από το συγκρότημα λόγω χρήσης ναρκωτικών, [7] και αντικαταστάθηκε από τον μουσικό Ράιαν Χόιλ. Αυτός συμμετείχε στα 8 από τα 11 κομμάτια του δίσκου με ντραμ/κρουστά.

Τον Μάιο του 2005 κυκλοφόρησαν έναν ακουστικό δίσκο EP με τίτλο " From the Ground Up" (Από το Μηδέν), που ήταν μία συλλογή από τις ακουστικές εκδοχές παλαιών αγαπημένων κομματιών, συν το καινούριο "Youth" (Νεότητα), που χρησιμοποιήθηκε και στην τηλεοπτική σειρά οι Μάγισσες, στο κλαμπ της Πάιπερ, P3.

Την 23η και 24η Απριλίου 2005 οι Collective Soul πραγματοποίησαν δύο συναυλίες με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Ατλάντα. Το Φεβρουάριο του 2006 κυκλοφόρησαν ένα DVD και ένα διπλό CD των ηχογραφήσεων, με τίτλο Home (Σπίτι).

Τον Αύγουστο του 2007 οι Collective Soul κυκλοφόρησαν το έβδομο μουσικό τους άλμπουμ, με τίτλο Afterwords (Επίλογοι). Ήταν συμπαραγωγή του Άντονι Τζ. Ρέστα, ο οποίος συνέβαλε επίσης στα πλήκτρα, τα κρουστά και την κιθάρα στο τραγούδι "Bearing Witness" (Καταθέτοντας Μαρτυρία). Το συγκρότημα έκλεισε μια συμφωνία στις ΗΠΑ με τα καταστήματα Target, να έχουν την "αποκλειστικότητα" στο δικαίωμα λιανικής πώλησης του Afterwords για ένα χρόνο. Το άλμπουμ έγινε άμεσα διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή στο iTunes. Έκανε ντεμπούτο στο Νο. 25 των κατατάξεων άλμπουμ που διατίθενται αποκλειστικά από έναν λιανοπωλητή στο μπίλμπορντ, επειδή αυτά διακρίνονταν από τα υπόλοιπα κομμάτια του Billboard 200. Αργότερα, όταν οι συμφωνίες για αποκλειστικότητες έγιναν δημοφιλείς, η κατηγορία τους μπήκε στο μπίλμπορντ 200.

Τον Μάιο κυκλοφόρησε το ποπ ροκ σινγκλ "Hollywood" (Χόλιγουντ). Χρησιμοποιήθηκε ως μουσική επένδυση του επιτυχημένου τηλεοπτικού σόου American Idol . Το δεύτερο σινγκλ με τίτλο "All That I Know" (Τα Πάντα Που Ξέρω) κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο και ίσα που κατάφερε να μπει στο τοπ 40 ενηλίκων.

Την 31 Αυγούστου το συγκρότημα έκανε μια εμφάνιση στο The Tonight Show (Η Νυχτερινή Εκπομπή) με τον Τζέι Λένο, για να προωθήσουν το άλμπουμ, τραγουδώντας το "Χόλιγουντ". Ήταν επίσης μουσικοί φιλοξενούμενοι στο The Late Late Show (Η Πολύ Βραδινή Εκπομπή) με τον Κρεγκ Φέργκιουσον .

Οι Collective Soul σε συναυλία του φεστιβάλ 2010 Rib America στο Στρατιωτικό Πάρκο της Ινδιανάπολης. 5 Σεπτεμβίου 2010.

Την 25η Αυγούστου 2009 οι Collective Soul κυκλοφόρησαν το όγδοο μουσικό άλμπουμ τους, ομότιτλο του συγκροτήματος, με την Δισκογραφική Roadrunner , μία θυγατρική της προηγούμενης τους δισκογραφικής, Atlantic. Το άλμπουμ Collective Soul έκανε ντεμπούτο στο Νο. 24 του μπίλμπορντ 200. Το πρώτο σινγκλ με τίτλο "Staring Down" (Καθηλώνοντας με το Βλέμμα) έφτασε στο Νο. 18 του τοπ 40 ενηλίκων. Το δεύτερο σινγκλ είχε τίτλο "Welcome All Again" (Καλώς Ήλθατε Όλοι Ξανά) και το τρίτο σινγκλ, με τίτλο "You" (Εσύ) έμεινε για λίγο στο τοπ 40 ενηλίκων του μπίλμπορντ.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 οι Collective Soul τιμήθηκαν με εγγραφή στη Μουσική Αίθουσα της Φήμης της Τζόρτζια. Στην ομιλία του, ο Ρόλαντ ευχαρίστησε έναν μακρύ κατάλογο από πρώην μέλη και συνεργάτες των τελευταίων τριών δεκαετιών, μεταξύ των οποίων οι Τσίλντρες, Χόιλ και Μράνον. Επίσης κάλεσε τον Σέιν Έβανς στη σκηνή για να εορτάσουν μαζί με το συγκρότημα.

2010-13: Εστίαση σε συμπληρωματικά έργα και περιοδείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2010 οι Collective Soul επέστρεψαν στο El Music Group, και το Δεκέμβριο του ίδιου έτους κυκλοφόρησαν μια νέα διασκευή του "Tremble for My Beloved" (Τρέμω για την Αγαπημένη Μου), ως σινγκλ και βίντεο του iTunes. Το βίντεο συμπεριλήφθηκε επίσης στο DVD με τίτλο: Μουσικά Βίντεο και Παραστάσεις από τα Σάουντρακ του The Twilight Saga (Το Έπος του Λυκόφωτος), Vol. 1.

Οι Collective Soul σε συναυλία στο Ώστιν του Τέξας στις ΗΠΑ την 17η Νοεμβρίου 2012.

Το 2012, το συγκρότημα ξεκίνησε την περιοδεία Dosage Tour (Δόση), με τον Τζόνι Ραμπ να αντικαθιστά τον Τσένι Μπράνον στα ντραμς.

Εκείνο τον καιρό, τα μέλη του συγκροτήματος είχαν συμμετάσχει και σε άλλα έργα. Ο Τζόελ Κόσε και ο Γουίλ Τούρπιν ξεκίνησαν τις δικές τους σόλο σταδιοδρομίες, κυκλοφορώντας τα άλμπουμ Fight Years (2010) και The Lighthouse (2011, Ο Φάρος) αντίστοιχα. Ο Ντιν Ρόλαντ ήταν μέλος του ροκ συγκροτήματος Magnets and Ghosts (Μαγνήτες και Φαντάσματα), μαζί με τον Ράιαν Ποτέστα. Το ντουέτο σχηματίστηκε το 2010, και το Νοέμβριο του 2011 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους, με τίτλο Mass (Μάζα). Το 2011, ο Εντ Ρόλαντ ξεκίνησε ηχογραφήσεις και περιοδείες με τους φίλους του Κρίστοφερ Άλαν Γέιτς, Μπράιαν Μπίσκι, Γκραντ Ρέινολντς και Μάικ Ρίτζι. Το νέο συγκρότημα ονομάστηκε Ed Roland and the Sweet Tea Project (Εντ Ρόλαντ και το Πρόγραμμα Γλυκό Τσάι), και κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους, με τίτλο Devils 'n Darlins (Διάβολοι και Χαϊδεμένοι) την 3η Σεπτεμβρίου 2013.

2014–present: See What You Started by Continuing και Blood[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Collective Soul ξεκίνησαν την περιοδεία με τίτλο North American Winter Tour (Βορειοαμερικανική Χειμερινή Περιοδεία) την 15η Ιανουαρίου 2014 από το Μπέλι Απ στο Άσπεν του Κολοράντο, και ο κιθαρίστας Τζέσε Τρίπλετ έκανε το ντεμπούτο του ως μέλος του συγκροτήματος. Ο Τρίπλετ αντικατέστησε τον Τζόελ Κόσε. Την 6η Φεβρουαρίου, οι Collective Soul επιβεβαίωσαν δημόσια την αποχώρηση του Κόσε από το συγκρότημα: «Μετά από 13 υπέροχα χρόνια, ο Τζόελ Κόσε προχώρησε παραπέρα στον κόσμο της μουσικής. Οι Collective Soul καλωσορίζουμε τον Τζέσε Τρίπλετ ως τον νέο μας κιθαρίστα». [8] Την 27 Μαΐου, ο Κόσε έσπασε τη σιωπή του σχετικά με την αποχώρησή του από το συγκρότημα, λέγοντας ότι δεν ήταν φιλικός χωρισμός, και ότι δεν σχετίζεται καθόλου με επιδίωξη σόλο σταδιοδρομίας από μέρους του ούτε με επιθυμία του να «προχωρήσει παραπέρα στον κόσμο της μουσικής». [9]

Το ένατο μουσικό άλμπουμ του συγκροτήματος, με τίτλο See What You Started by Continuing (Δείτε Τι Ξεκινήσατε Συνεχίζοντας), κυκλοφόρησε την 2η Οκτωβρίου 2015 από την Δισκογραφικιή Vanguard (Πρωτοπορία). [10] Το πρώτο σινγκλ του άλμπουμ, με τίτλο "This" (Αυτό) έκανε πρεμιέρα την 15η Ιουλίου 2015 στην εφημερίδα USA Today. Το τραγούδι είναι διαθέσιμο για δωρεάν ψηφιακή λήψη στην ιστοσελίδα τους. [11]

Την 8η Δεκεμβρίου 2017 κυκλοφόρησαν ένα ζωντανό μουσικό άλμπουμ, με τίτλο Collective Soul: Live (Συλλογική Ψυχή: Ζωντανά), με την Δισκογραφική Suretone.[12] Ήταν μία συλλογή από τις καλύτερες ζωντανές ηχογραφήσεις του συγκροτήματος, που επιλέχθηκαν από τις συνολικά 160 συναυλίες που πραγματοποίησαν σε δύο χρόνια. [13]

Το 2018 οι Collective Soul συνεργάστηκαν με το συγκρότημα 3 Doors Down (3 Πόρτες Κάτω) για κοινή εμφάνιση ως πρώτα ονόματα στην περιοδεία Rock & Roll Express Tour (Ροκ κ' Ρολ Εξπρές), με υποστήριξη από τους Soul Asylum (Ψυχικό Άσυλο). [14] Το 2019 οι Collective Soul εόρτασαν την 25η επέτειο από την ίδρυση τους, με την περιοδεία Now's The Time Tour (Περιοδεία: Τώρα Είναι Η Ώρα), με την υποστήριξη του συγκροτήματος Gin Blossoms . [15]

Την 21η Ιουνίου 2019 κυκλοφόρησαν το δέκατο μουσικό τους άλμπουμ, με τίτλο Blood (Αίμα). [16]

Προέλευση του ονόματος του συγκροτήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εντ Ρόλαντ εξήγησε ότι η επιλογή του ονόματος για το συγκρότημα ήταν εμπνευσμένη από μια φράση του βιβλίου The Fountainhead (1943, Κοντά Στον Ουρανό) της Άυν Ραντ, προσθέτοντας ότι «δεν διακηρύσσουμε την Άυν Ραντ, τον αντικειμενισμό, τον εγωισμό ή οτιδήποτε άλλο... απλά διαλέξαμε το όνομα». [17]

Βραβεία και διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσικά Βραβεία Billboard

Έτος Τραγούδι Βραβείο Αποτέλεσμα
1994 "Shine" Καλύτερο Ροκ Τραγούδι Νίκη
1995 "December"
Collective Soul Καλύτερος Ροκ Καλλιτέχνης Υποψηφιότητα
1999
"Heavy" Καλύτερο Ροκ Τραγούδι

Μέλη του συγκροτήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρέχοντα μέλη
  • Εντ Ρόλαντ   - φωνητικά, ρυθμική κιθάρα, πλήκτρα (1992-σήμερα)
  • Ντιν Ρόλαντ   - ρυθμική και πρώτη κιθάρα (1992-σήμερα)
  • Γουίλ Τούρπιν   - μπάσα κιθάρα, υποστηρικτικά φωνητικά (1992-σήμερα)
  • Τζόνι Ραμπ   - ντραμς, κρουστά (2012-σήμερα)
  • Τζέσε Τρίπλετ   - πρώτη κιθάρα, υποστηρικτικά φωνητικά (2014-σήμερα)
Πρώην μέλη
  • Ρος Τσίλντρες   - πρώτη κιθάρα, υποστηρικτικά φωνητικά (1992-2001)
  • Σέιν Έβανς   - ντραμς, κρουστά (1992-2003)
  • Τζόελ Κόσε   - πρώτη κιθάρα, υποστηρικτικά φωνητικά (2001-2014)
  • Ράιαν Χόιλ   - ντραμς, κρουστά (2003-2008)
  • Τσένι Μπράνον   - ντραμς, κρουστά (2008-2012)

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσικά άλμπουμ
  • Hints Allegations and Things Left Unsaid (1993)
  • Collective Soul (1995)
  • Disciplined Breakdown (1997)
  • Dosage (1999)
  • Blender (2000)
  • Youth (2004)
  • Afterwords (2007)
  • Collective Soul (2009)
  • See What You Started by Continuing (2015)
  • Blood (2019)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Monger, James Christopher. «Collective Soul». AllMusic. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2019. 
  2. Strong, Martin C. (2000). The Great Rock Discography (5th έκδοση). Edinburgh: Mojo Books. σελ. 201. ISBN 1-84195-017-3. 
  3. «μέινστριμ - Λεξικό Συνώνυμα Αντώνυμα Σημασία Αντίθετα Ορισμός Ερμηνεία Γνωμικά Παροιμίες Ρητά Φράσεις - Εννοιόλεξο - Lexigram». www.lexigram.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019. 
  4. "The Great Rock Discography"
  5. 5,0 5,1 5,2 Strong, Martin C. (2000). The Great Rock Discography (5th έκδοση). Edinburgh: Mojo Books. σελ. 201. ISBN 1-84195-017-3. 
  6. «Collective Soul Top Songs Top Songs - Chart Singles Discography». musicvf.com. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2016. 
  7. Former Collective Soul Drummer Shane Evans clean, sober, helping kids by speaking out | nightMair Creative
  8. «After 13 great years, Joel Kosche has...». Collective Soul on Facebook. 6 Φεβρουαρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2019. 
  9. «And so it goes.... I think it's safe to say...». Joel Kosche on Facebook. 27 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2019. 
  10. Mansfield, Brian (15 Ιουλίου 2015). «Collective Soul announces new single, album». Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2015. 
  11. «Download our new single, "This"». Collective Soul. 16 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2015. [νεκρός σύνδεσμος]
  12. «Collective Soul – LIVE (The Album) // Out Now». Collective Soul. 8 Δεκεμβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2019. 
  13. Frometa, RJ (27 Σεπτεμβρίου 2017). «COLLECTIVE SOUL Announces "Collective Soul – Live" Album Out December 8». Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2019. 
  14. «ALL ABOARD THE ROCK & ROLL EXPRESS! 3 DOORS DOWN AND COLLECTIVE SOUL TO CO-HEADLINE TOUR WITH SPECIAL GUEST SOUL ASYLUM». LOS ANGELES, CA: Collective Soul. 26 Μαρτίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2019. 
  15. «Now's The Time Tour 2019 with Gin Blossoms». Collective Soul. 19 Μαρτίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2019. 
  16. White, Logan (26 Απριλίου 2019). «Collective Soul announce new album, 'Blood' + drop single "Right as Rain"». Substream Magazine. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2019. 
  17. «Collective Soul | "For Those Who Have Ears to Hear"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.