Chungking Express (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Chungking Express
ΣκηνοθεσίαΓουόνγκ Καρ Γουάι[1]
ΠαραγωγήJeffrey Lau
ΣενάριοΓουόνγκ Καρ Γουάι[1]
ΠρωταγωνιστέςBrigitte Lin, Τόνι Λιούνγκ Τσίου Γουάι, Faye Wong και Τακέσι Κανεσίρο
ΜουσικήFrankie Chan, Μάικλ Γκαλάσο και Roel A. Garcia
ΦωτογραφίαAndrew Lau και Κρίστοφερ Ντόιλ
ΜοντάζWilliam Chang και Kwong Chi-Leung
Εταιρεία παραγωγήςJet Tone Films
ΔιανομήOcean Shores Video
Πρώτη προβολή14  Ιουλίου 1994 (Χονγκ Κονγκ και Μεξικό)[2], 22  Μαρτίου 1995 (Γαλλία)[2], 15  Ιουλίου 1995 (Ιαπωνία)[2], 2  Σεπτεμβρίου 1995 (Νότια Κορέα)[2], 15  Σεπτεμβρίου 1995 (Ηνωμένο Βασίλειο)[2], 5  Οκτωβρίου 1995 (Ολλανδία)[2], 17  Νοεμβρίου 1995 (Δανία)[2], 24  Νοεμβρίου 1995 (Ιταλία)[2], 7  Δεκεμβρίου 1995 (Φινλανδία)[2], 26  Δεκεμβρίου 1995 (Αυστραλία)[2], 19  Ιανουαρίου 1996 (Βραζιλία)[2], 8  Μαρτίου 1996 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[2], 15  Μαρτίου 1996 (Καναδάς)[2], 28  Μαρτίου 1996 (Γερμανία)[2], 29  Μαρτίου 1996 (Νορβηγία)[2], 12  Απριλίου 1996 (Πορτογαλία)[2], 26  Απριλίου 1996 (Ελλάδα)[2], 17  Μαΐου 1996 (Σουηδία)[2], 6  Ιουνίου 1996 (Ουγγαρία)[2], 27  Ιουνίου 1996 (Ισπανία)[2] και 7  Μαΐου 1999 (Πολωνία)[2]
Διάρκεια102 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΧονγκ Κονγκ
ΓλώσσαΚαντονέζικη γλώσσα

Το Chungking Express είναι ταινία κωμωδίας-δράματος από το Χονγκ Κονγκ που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Γουόνγκ Καρ Γουάι.[3] Η ταινία αποτελείται από δύο ιστορίες που παρουσιάζονται διαδοχικά, η καθεμία για έναν ερωτευμένο αστυνομικό του Χονγκ Κονγκ που στοχάζεται τη σχέση του με μία γυναίκα. Στην πρώτη ιστορία πρωταγωνιστεί ο Τακέι Κανεσίρο στον ρόλο ενός αστυνομικού κατειλημμένου από εμμονή για τον χωρισμό του με μια γυναίκα που ονομάζεται Μέι, και τη συνάντησή του με μία μυστηριώδη διακινήτρια ναρκωτικών (Μπριζίτ Λιν). Στη δεύτερη ιστορία πρωταγωνιστεί ο Τόνι Λιουνγκ στον ρόλο ενός αστυνομικού που ξεσηκώνεται από τη μελαγχολία του για την απώλεια της φίλης του αεροσυνοδού (Βαλερί Τσο) χάρη στην προσοχή μίας ιδιόρρυθμης εργαζόμενης σνακ μπαρ (Φαγιέ Γουόνγκ).

Το "Chungking" του τίτλου παραπέμπει στο Μέγαρο Τσάνγκινγκ (Chungking Mansions) στο Τσιμ Σα Τσούι, όπου ο Γουόνγκ μεγάλωσε στη δεκαετία του 1960. Το "Express" αναφέρεται στην καντίνα Midnight Express, που βρίσκεται στο Λαν Κβάι Φονγκ, μια περιοχή στο Κέντρο του Χονγκ Κονγκ .

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αστυνομικός Χε Κιγού, ο οποίος έχει μεγαλώσει στην Ταϊβάν, δέχεται την απόρριψη της συντρόφου του Μέι (Μάιος) την 1η Απριλίου. Επιλέγει να περιμένει μέχρι τον Μάη πριν προσπαθήσει προχωρήσει τη ζωή του. Κάθε μέρα αγοράζει μία κονσέρβα ανανά με ημερομηνία λήξης την 1η Μαΐου, επειδή η Μέι απολάμβανε να τρώει ανανά. Εν τω μεταξύ, μια γυναίκα με ξανθιά περούκα προσπαθεί να επιβιώσει στον υπόκοσμο των ναρκωτικών μετά από μια αποτυχημένη επιχείρηση διακίνησης.

Την 1η Μαΐου, ο Κιγού προσεγγίζει τη γυναίκα με την ξανθιά περούκα στο στριπτιτζάδικο Bottoms Up Club. Ωστόσο, εκείνη είναι εξαντλημένη και την παίρνει ο ύπνος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, αφήνοντάς τον να παρακολουθήσει παλιές ταινίες και να παραγγείλει φαγητό. Εκείνος γυαλίζει τα παπούτσια της πριν αποφασίσει να φύγει από το δωμάτιο, αφήνοντάς τη να κοιμηθεί στο κρεβάτι. Εκείνη φεύγει το πρωί και πυροβολεί τον βαρόνο ναρκωτικών που σαμποτάρισε την επιχείρησή της. Ο Κιγού πηγαίνει για τζόγκινγκ και λαμβάνει ένα μήνυμά της στο πέιτζέρ (pager) του, στο οποίο του εύχεται ευτυχισμένα γενέθλια. Επισκέπτεται την καντίνα όπου συχνάζει, αλλά εκεί πέφτει πάνω σε μία καινούργια εργαζόμενη του μαγαζιού, την Φαγιέ.

Δεύτερη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλος ένας αστυνομικός προσπαθεί να διαχειριστεί τον χωρισμό του με μία αεροσυνοδό. Η Φαγιέ τον ερωτεύεται, αλλά το κρατά μυστικό. Μια μέρα η αεροσυνοδός επισκέπτεται την καντίνα και περιμένει τον αστυνομικό (ο οποίος συχνάζει εκεί). Μαθαίνει ότι αυτός λείπει με άδεια, κι έτσι αφήνει ένα γράμμα γι' αυτόν στον ιδιοκτήτη της καντίνας, η οποία περιέχει ένα ζευγάρι κλειδιά για το διαμέρισμα του αστυνομικού.

Η Φαγιέ του λέει για το γράμμα, αλλά εκείνος αποφεύγει να το διαβάσει, και της ζητά να το κρατήσει στην καντίνα γι' αυτόν. Η Φαγιέ χρησιμοποιεί τα κλειδιά που ήταν μέσα στο γράμμα, για να μπει επανειλημμένα στο διαμέρισμα του αστυνομικού, να το καθαρίσει και να το ανακαινίσει. Σταδιακά, η μυστική της δράση του φτιάχνει τη διάθεση. Εκείνος βλέπει τη Φαγιέ την ώρα που πηγαίνει στο διαμέρισμά του και συνειδητοποιεί ότι της αρέσει. Κανονίζει, λοιπόν, να βγούνε ραντεβού σε ένα εστιατόριο που λέγεται "Καλιφόρνια". Η Φαγιέ δεν εμφανίζεται και, ο ιδιοκτήτης του σνακ μπαρ, ο οποίος είναι ξαδέλφός της, πηγαίνει στο εστιατόριο για να του πει ότι η Φαγιέ έχει φύγει για την Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Του αφήνει, γραμμένο σε μια χαρτοπετσέτα, τον κωδικό επιβίβασης για μία πτήση προς την Καλοφόρνια, με ημερομηνία έναν χρόνο μετά.

Η Φαγιέ, πλέον αεροσυνοδός, επιστρέφει στο Χονγκ Κονγκ. Διαπιστώνει πως ο άνδρας έχει αγοράσει το σνακ μπαρ και πως το μετατρέπει σε εστιατόριο. Της ζητά να μείνει για τα εγκαίνια, καθώς και να της στείλει μια ταχυδρομική κάρτα, σε περίπτωση που φύγει. Καθώς η Φαγιέ πρόκειται να φύγει, εκείνος της δείχνει το φύλλο επιβίβασης, τσαλακωμένο και λερωμένο με νερό, κι αυτή του γράφει ένα νέο.

Καστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταστήματα μέσα στο Μέγαρο Τσανγκίνγκ
  • Μπριζίτ Λιν στον ρόλο της γυναίκας με την ξανθιά περούκα
  • Τόνι Λιουνγκ ως Αστυνόμος 663
  • Φαγιέ Γουόνγκ ως Φαγιέ
  • Τακέσι Κανεσίρο ως Χε Κιγού (何志武), με το παρατσούκλι Αχ Γου, Αστυνόμος 223
  • Βαλερί Τσόου ως η αεροσυνοδός που χωρίζει τον Αστυνόμο 663
  • Τομ Μπέικερ ως προδότης έμπορος ναρκωτικών
  • Τσαν Καμ-Τσουέν ως διευθυντής του takeaway εστιατορίου Midnight Express
  • Κουάν Λι-να ως Ρίτσαρντ
  • Γουόνγκ Τσι-Μινγκ (άνδρας)
  • Λιουνγκ Σαν ως δεύτερη Μέι, η οποία εργάζεται στο Midnight Express
  • Τσο Τσανγκ-Σινγκ (άνδρας)
Κυλιόμενος διάδρομος στον Central-Mid-levels escalators, στο Χονγκ Κονγκ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]