Café de la Paix (Παρίσι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καφέ ντε λα Παι
Χάρτης
Είδοςεστιατόριο
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°52′15″N 2°19′54″E
Διοικητική υπαγωγή9ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού[1]
ΧώραΓαλλία[1]
Έναρξη κατασκευής1862[2]
Χωρητικότητα220[2]
Προστασίαπρόσθετος κατάλογος ιστορικών μνημείο της Γαλλίας (από 1975)[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Καφέ ντε λα Παι (γαλλικά: Café de la Paix = Καφέ της Ειρήνης) είναι ένα από τα πιο ιστορικά και παραδοσιακά καφενεία στο Παρίσι και από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης της γαλλικής διανόησης. Βρίσκεται στο Μπουλβάρ ντε Καπυσίν (12, Blvd des Capucines) στη Δεξιά Όχθη (Rive Droite) του Σηκουάνα, πολύ κοντά στην περίφημη Όπερα του Παρισιού (Μετρό: Opéra).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καφέ ντε λα Παι σε φωτογραφία του 1911

Η αλματώδης ανάπτυξη του Παρισιού κατά τον 18ο και 19ο αιώνα είχε ως συνακόλουθο και τη δημιουργία μεγάλων και πολυάριθμων καφέ στα μεγάλα βουλεβάρτα της γαλλικής πρωτεύουσας. Υπολογίζεται ότι στα 1789 υπήρχαν στο Παρίσι 900 περίπου καφενεία.

Τα καφέ στο Παρίσι ήταν η καρδιά της παρισινής κοινωνικής ζωής, όπως περιγράφεται στα έργα των θαμώνων τους Μπαλζάκ, Φλομπέρ και Γκυ ντε Μωπασάν. Ένα από τα ιστορικά αυτά καφέ είναι το Καφέ ντε λα Παι, που διατηρήθηκε και λειτουργεί μέχρι σήμερα, λόγω της θέσης του μέσα στο διάσημο Γκραν Οτέλ (Le Grand Hotel) και της γειτνίασής του με την περίφημη Οπερά Γκαρνιέ του Παρισιού.

Το Καφέ ντε λα Παι ιδρύθηκε το 1872, την ίδια χρονιά που οικοδομήθηκε και η Όπερα του Παρισιού. Το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο από τον Σαρλ Γκαρνιέ (Charles Garnier, 1825 – 1898), που ήταν αρχιτέκτονας και της Όπερας. Αποτελεί εξαίρετο δείγμα του ρυθμού της Μπελ Επόκ.

Διάσημοι θαμώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διασημότητες από όλο τον κόσμο έχουν επισκεφτεί κατά καιρούς το Καφέ ντε λα Παι. Ανάμεσά τους πρίγκιπες και βασιλείς, συγγραφείς, μουσικοί και καλλιτέχνες. Στον μακρύ κατάλογο των θαμώνων του, αναφέρονται τα ονόματα των Σεργκέι Ντιαγκίλεφ, Όσκαρ Ουάιλντ, Εμίλ Ζολά, Αντρέ Ζιντ, Πωλ Βαλερύ, όπως και του διάσημου Ιταλού τενόρου Ενρίκο Καρούζο.

Αμερικανοί συγγραφείς, που ήταν τακτικοί επισκέπτες του, όπως ο Χένρι Τζέιμς, ο Τόμας Γουλφ και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, περιγράφουν στα έργα τους με περισσή ζωντάνια το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα στο Καφέ ντε λα Παι.

Όπως αναφέρει ο Noel Riley Fitch, ο στρατηγός Ντε Γκολ, πριν κάνει την θριαμβευτική είσοδό του στο απελευθερωμένο Παρίσι μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βαδίζοντας πεζός στη Λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων από την Αψίδα του Θριάμβου ως την Πλατεία Ομονοίας, κάθισε προηγουμένως κι έφαγε μιαν ομελέτα στο Καφέ ντε λα Παι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Noel Riley Fitch: "The Grand Literary Cafes of Europe", pp. 28 – 30 Café de la Paix, New Holland Publishers (UK) Ltd, London, 2006.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]