Μετάβαση στο περιεχόμενο

Cabal

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Cabal
ΔημιουργόςTAD Corporation
ΕκδότηςTaito και Fabtek
ΠλατφόρμαZX Spectrum, DOS, Amstrad CPC, Commodore 64, Nintendo Entertainment System, Commodore Amiga και Atari ST
Ημ/νία κυκλοφορίας1988
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Cabal είναι παιχνίδι arcade του 1988 που αναπτύχθηκε από την TAD Corporation. Στο παιχνίδι, ο παίκτης ελέγχει έναν κομάντο τον οποίο βλέπει από πίσω (οπτική τρίτου προσώπου) και προσπαθεί να καταστρέψει διάφορες εχθρικές στρατιωτικές βάσεις. Παρόλο που δεν ήταν κάτι το πρωτότυπο για την εποχή του, πούλησε αρκετά κομμάτια και ήταν αρκετά δημοφιλές και στην Ελλάδα.

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο ενός ανώνυμου κομάντο ο οποίος προσπαθεί να καταστρέψει τις εχθρικές βάσεις. Ο παίκτης βλέπει τον χαρακτήρα από πίσω και στην αρχή του επιπέδου βρίσκεται πίσω από ένα προστατευτικό τείχος (το οποίο σιγά σιγά καταστρέφεται από τα εχθρικά πυρά). Ο παίκτης έχει στην διάθεσή του άπειρες σφαίρες για το όπλο του και περιορισμένο αριθμό χειροβομβίδων στην προσπάθειά του να εξολοθρεύσει τους αντίπαλους στρατιώτες και να καταστρέψει την βάση. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του επιπέδου όλα τα κτίρια στην οθόνη καταρρέουν και ο παίκτης προχωρεί στο επόμενο επίπεδο.

Διάφορα power-ups εμφανίζονται τυχαία, π.χ. πολυβόλο, αυτόματο, κανονάκια κ.α., όταν σκοτώσουμε έναν εχθρό ή όταν καταστρέψουμε ένα κτίριο ή όχημα.

Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί από δύο παίκτες ταυτόχρονα.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καμπίνα του ηλεκτρονικού είναι η κλασική όρθια, με ένα μοχλό και δύο κουμπιά (ένα για το όπλο και ένα για τις χειροβομβίδες) για κάθε παίκτη. Σε μερικές καμπίνες υπήρχε προαιρετικά trackball αντί του μοχλού. Υπήρχε και έκδοση με τρία κουμπιά, με το τρίτο να χρησιμοποιείται για κωλοτούμπα για την αποφυγή των σφαιρών των αντιπάλων.

Μεταφορές σε άλλα συστήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Cabal μεταφέρθηκε σε πολλούς οικιακούς υπολογιστές της εποχής όπως τα PC με DOS, Commodore 64, Atari ST και Amiga. Επίσης μεταφέρθηκε στο NES από την Rare. Η ποιότητα κάθε μεταφοράς εξαρτιόταν από τις δυνατότητες του εκάστοτε μηχανήματος.

Συνέχειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Cabal ήταν κατά κάποιο τρόπο πρωτοποριακό καθώς παρουσίαζε ένα 3D περιβάλλον με τον παίκτη να παρακολουθεί τον χαρακτήρα από πίσω, σχεδόν όπως τα σύγχρονα FPS. Παρότι μερικές φορές συγκρίνεται με παιχνίδια της εποχής όπως το Ikari Warriors και το Commando, το Cabal διαφέρει στο gameplay, καθώς ο παίκτης δεν μπορεί να κινήσει μπροστά τον χαρακτήρα του, πρέπει πρώτα να καθαρίσει την πίστα για να προχωρήσει.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι οι παίκτες μπορούσαν είτε να κινήσουν τον χαρακτήρα είτε το στόχαστρο, αλλά όχι και τα δύο ταυτόχρονα (η στόχευση γινόταν κρατώντας το κουμπί του όπλου πατημένο και κουνώντας το μοχλό). Αυτό ωθούσε τον παίκτη να ισορροπεί ανάμεσα στην επιθετική και την αμυντική τακτική συμβάλλοντας έτσι στην ποιότητα του gameplay και το ξεχώριζε από τα διάφορα shooter της εποχής τα οποία επικέντρωναν το gameplay στα αντανακλαστικά του παίκτη.

Συνολικά ήταν αρκετά δημοφιλές και έκανε καλές πωλήσεις.

Το Cabal ακολουθήθηκε το 1990 από το Blood Bros, το οποίο όμως παρότι αποτελούσε την συνέχεια, διαδραματιζόταν στην Άγρια Δύση σε αντίθεση με το Cabal το οποίο είχε φόντο τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]