Buena Vista Social Club

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Orquesta Buena Vista Social Club
Ο Κομπάι Σεγούνδο, ένα από τα παλαιότερα μέλη του Club, μαζί με άλλους μουσικούς
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΚούβα
Μουσικά είδηΣον, Μπολέρο, Γουαχίρα, Ντανσόν, Σάλσα
Παρουσία1996-σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαWorld Circuit
Nonesuch
Elektra Records
Ιστότοπος
buenavistasocialclub.com

Το Buena Vista Social Club είναι χορευτική και μουσική λέσχη στην Αβάνα της Κούβας, που τη δεκαετία του 1940 αποτελούσε δημοφιλές μέρος συνάντησης για μουσικούς[1].

Αναβίωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δεκαετία του 1990, ύστερα από 50 σχεδόν χρόνια αφότου η λέσχη έκλεισε, το Buena Vista Social Club ενέπνευσε μια ηχογράφηση που έγινε από τον Κουβανό μουσικό Χουάν ντε Μάρκος Γκονσάλες και τον Αμερικάνο κιθαρίστα Ράι Κούντερ[2] μαζί με παραδοσιακούς μουσικούς από την Κούβα, μερικοί εκ των οποίων ήταν βετεράνοι που είχαν παίξει μουσική στην λέσχη την εποχή της ακμής της.

Το άλμπουμ της ηχογράφησης, που ονομάστηκε Buena Vista Social Club, γνώρισε επιτυχία διεθνώς κερδίζοντας βραβείο Γκράμι[3]. Τον Απρίλιο του 1998 οι συντελεστές του έδωσαν δύο συναυλίες στο Άμστερνταμ. Ο Γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς που βιντεοσκόπησε την συναυλία, μαζί με άλλο υλικό από συνεντεύξεις μουσικών και βίντεο από την Αβάνα, δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ που ονομάστηκε επίσης Buena Vista Social Club[4]. Η ταινία του Βέντερς που κυκλοφόρησε στις 4 Ιουνίου 1999 έλαβε ευρεία αποδοχή από τους κριτικούς και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ[5], ενώ απέσπασε διάφορα άλλα βραβεία, όπως αυτό του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.

Η επιτυχία τόσο του άλμπουμ όσο και της ταινίας αναβίωσε το διεθνές ενδιαφέρον για την παραδοσιακή μουσική της Κούβας και της Λατινικής Αμερικής γενικότερα. Σήμερα, επιζώντα μέλη της πρώτης λέσχης μαζί με μια νέα φουρνιά ταλαντούχων μουσικών, κάνουν διεθνείς περιοδείες με το όνομα Orquesta Buena Vista Social Club[6].

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]