Βροντόρνις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Brontornis)
Βροντόρνις
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Μειόκαινο
Καλλιτεχνική ανακατασκευή
Καλλιτεχνική ανακατασκευή
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Καριαμόμορφα (Cariamiformes)
Οικογένεια: Φοροραχίδες (Phorusrhachidae)
Υποοικογένεια: Βροντορνιθίνες (Brontornithinae)
Γένος: Βροντόρνις (Brontornis) (Moreno & Mercerat, 1891)
Είδος: B. burmeisteri
Διώνυμο
Brontornis burmeisteri
Moreno & Mercerat, 1891

Ο Βροντόρνις (Brontornis) ήταν ένα γένος γιγαντιαίων αρπακτικών πουλιών που ζούσαν στην Παταγονία.[1][2][3][4][5][6] Το μόνο είδος που σήμερα γίνεται δεκτό ως έγκυρο είναι το Β. burmeisteri. Έχει παραδοσιακά τοποθετηθεί στην οικογένεια Φοροραχίδες (Phorusrhacidae) –μια ομάδα αρπακτικών πουλιών που τους δόθηκε το παρατσούκλι «πουλιά του τρόμου» για το μεγάλο μέγεθος και τον επιθετικό τρόπο ζωής τους– πιο συγκεκριμένα ανήκει στην υποοικογένεια Βροντορνιθίδες (Brontornithinae), η οποία περιλαμβάνει την εξαιρετικά μεγάλα και με βαριά κατασκευή πουλιά του τρόμου.

Είναι γνωστό από οστά, κυρίως των ποδιών, αλλά και ορισμένων τμημάτων κρανίων και της σπονδυλικής στήλης, που βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές της επαρχίας Σάντα Κρουζ.

Ο Βροντόρνις ήταν το δεύτερο ψηλότερο πουλί του τρόμου, με ύψος που έφτανε τα 2,8 μέτρα, και το μεγαλύτερο σε μάζα που έφτανε τα 350-400 κιλά σε βάρος,[1] κάνοντάς τον το τρίτο μεγαλύτερο πτηνό στην ιστορία σύμφωνα με τις τρέχουσες γνώσεις (μετά από το Aepyornis maximus και τον Dromornis stirtoni), και το μεγαλύτερο άπτερο αρπακτικό του χρόνου και του τόπου του.

Λόγω του όγκου του, κατά πάσα πιθανότητα είχε ένα τρόπο ζωής ανάμεσα σε ένα ενεδρεύον αρπακτικό και ένα που ενεργά κυνηγούσε θήραμα, ορμώντας πάνω στο τελευταίο από μια κρυψώνα και ανατρέποντάς το από την τεράστια δύναμη της επίθεσης, μετά από μια σύντομη καταδίωξη. Στην επιτιθέμενη λεία (αλλά ίσως όχι απαραίτητα σε αμυντική θέση, καθώς ήταν υπερβολικά αργοκίνητα) είναι πιο πιθανό ο Βροντόρνις να ήταν το κυρίαρχο σαρκοφάγο του Μειόκαινου της Παταγονίας, έχοντας την ικανότητα να σκοτώσει ακόμη και μεγάλα ζώα όπως ο ελέφαντας-όπως το Αστραποθήριο (Astrapotherium) και στον αρπακτικό ρόλο είναι στο ίδιο επίπεδο με μία αγέλη θυλακόσμιλων. Συνυπήρχε με κάποια ελαφρώς μικρότερα και πιο ενεργά πουλιά του τρόμου όπως ο Φορόραχος, αλλά προφανώς εξαφανίστηκαν πριν από την εμφάνιση του τεράστιου Αργεντάβις (Argentavis), του μεγαλύτερου πουλιού που πέταξε ποτέ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Alvarenga, Herculano M. F. & Höfling, Elizabeth (2003): Systematic revision of the Phorusrhacidae (Aves: Ralliformes). Papéis Avulsos de Zoologia 43(4): 55-91 PDF fulltext
  2. Moreno, Francisco P. & Mercerat, A. (1891): Catálogo de los pájaros fósiles de la República Argentina conservados en el Museo de La Plata. Anales del Museo de La Plata 1: 7-71.
  3. http://darrennaish.blogspot.com/2006/10/terror-birds.html
  4. http://darrennaish.blogspot.com/2006/11/more-on-phorusrhacids-biggest-fastest.html
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2017. 
  6. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2017.