Bombardier Transportation Polska

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Bombardier Transportation Polska (πρώην Państwowa Fabryka Wagonów Pafawag και Adtranz-Pafawag ) είναι πολωνική εταιρεία με κύριο εργοστάσιο στο Βρότσουαφ, καθώς και εργοστάσια στο Κατοβίτσε, Λοντζ και Βαρσοβία, παραγωγή και συντήρηση τροχαίου υλικού, ηλεκτρικές μηχανές, σιδηροδρομικά οχήματα) και σιδηροδρομικός εξοπλισμός (συστήματα σηματοδότησης και ηλεκτρικές συσκευές). Διαθέτει πιστοποιητικό ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης με βάση τα πολωνικά πρότυπα PN-ISO 9001, PN-EN-ISO 14001 και PN-N-18001. Η εταιρεία ανήκει στην Bombardier Transportation, μέρος του καναδικού ομίλου μεταφορών Bombardier.

Πριν από το 1997, η εταιρεία λειτουργούσε ως το Pafawag State Wagon Factory στο Βρότσουαφ και τη δεκαετία του 1980 ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροχαίου υλικού στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος πολωνός παραγωγός ηλεκτρικών μηχανών, ηλεκτρικών πολλαπλών μονάδων και σιδηροδρομικών βαγονιών [1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση του εργοστασίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1832 ως το γερμανικό Maschinenbauanstalt Breslau (Εργοστάσιο Κατασκευής Μηχανών). Η παραγωγή στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ξεκίνησε ήδη από το 1833 και το εργοστάσιο ήταν ένας από τους παλαιότερους κατασκευαστές τροχαίου υλικού στην Ευρώπη. Από το 1839 λειτούργησε ως Wagenbauanstalt Gottfried Linke (Εργοστάσιο κατασκευής βαγονιών Gottfried Linke), στη συνέχεια άλλαξε το όνομά του αρκετές φορές, συμπεριλαμβανομένου του Linke-Hofmann Werke (εργοστάσιο Linke-Hofmann). Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το εργοστάσιο παρήγαγε και αεροπλάνα για τον γερμανικό στρατό. Πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτός από σιδηροδρομικά βαγόνια, παρήγαγε και ένα στόλο τραμ, συμπεριλαμβανομένου το πρώτο τραμ με μεταλλική δομή αμαξώματος - LH Standard. Περίπου 5.000 καταναγκαστικοί εργάτες δούλευαν εδώ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και εκτός από τα τρένα, κατασκευάστηκαν και συστήματα πρόωσης για πυραύλους V2.

Pafawag[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συναρμολόγηση βαγονιών γύρω στο 1968
Παραγωγή ηλεκτρικών μηχανών τύπου 3 Ε

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1945, μετά την ενσωμάτωση του Βρότσουαφ στην Πολωνία, το εργοστάσιο εθνικοποιήθηκε και κάτω από το όνομα του Εργοστάσιο Pafawag και άρχισε την παραγωγή επιβατικών και εμπορευματικών βαγονιών. Το 1953, η Pafawag παρήγαγε την πρώτη μεταπολεμική πολωνική ηλεκτρική ατμομηχανή EP02 και ένα χρόνο αργότερα - την πρώτη πολωνική ηλεκτρική πολλαπλή μονάδα EW53.

Κατασκευασμένο τροχαίο υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνολικά, το πολωνικό εργοστάσιο Pafawag στο Βρότσουαφ παρήγαγε 2.231 ηλεκτρικές μηχανές και 1.633 ηλεκτρικές πολλαπλές μονάδες.

Το πιο συχνά παραγόμενο μοντέλο ήταν η ηλεκτρική πολλαπλή μονάδα 5B / 6B (EN57), που παρήχθη τα έτη 1961–1993, σε αριθμό 1.429 μονάδων, και η ηλεκτρική ατμομηχανή εμπορευμάτων ET22 που παρήχθη για την PKP τα έτη 1969–1989. Το τμήμα τροχαίου υλικού της επιχείρησης παρήγαγε, μεταξύ άλλων, ατμομηχανές E412 (τύπου 112E) για την PKP και μετά την εξαγορά από την Adtranz EU11 (τύπου 113E). Η σύμβαση για 42 μονάδες EU11 αξίας άνω των 640 εκατομμυρίων PLN δεν υλοποιήθηκε, επομένως πωλήθηκαν στην Ιταλία.

Adtranz-Pafawag[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Adtranz-Pafawag EU11 (E405), που κατασκευάστηκε το 2000 κατόπιν παραγγελίας των πολωνικών κρατικών σιδηροδρόμων, φτάνει σε ταχύτητα 220 km/h

Στις 24 Φεβρουαρίου 1997, το εργοστάσιο εξαγοράστηκε από τη γερμανική εταιρεία Adtranz. Το εργοστάσιο άλλαξε το όνομά του σε Adtranz-Pafawag. Η Adtranz αγόρασε το 75% των μετοχών της εταιρείας για 3,7 εκατομμύρια USD. Η εταιρεία Adtranz ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 1996 ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης των σιδηροδρομικών τμημάτων της ABB και της Daimler AG. Η Adtranz απασχολούσε 23.000. Ανθρωποι. Μετά την εξαγορά, όλα τα εργοστάσια στο Κατοβίτσε, το Βρότσουαφ, το Λοντζ και τη Βαρσοβία απασχολούσαν 2.500 άτομα.

Μετά την εξαγορά, η Adtranz πούλησε την τοποθεσία του εργοστασίου που αποτελείται από πολλές μεγαλύτερες και μικρότερες αίθουσες που βρίσκονται σε γη με έκταση περίπου 550 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. m². Μετά το 1998, η παραγωγή πραγματοποιήθηκε σε δύο αίθουσες με εμβαδόν περίπου 140 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. m². Το πρώτο περιλαμβάνει: Στατικό σταθμό δοκιμών, σταθμούς συναρμολόγησης με αποθηκευτικό χώρο για έτοιμα εξαρτήματα και εξαρτήματα (συσκευές έλξης, εξοπλισμό καμπίνας κ.λπ.), και ξεχωριστό μέρος για την παραγωγή φορείων για ατμομηχανές και φορτηγά βαγόνια. Η δεύτερη αίθουσα είναι ένα εργοστάσιο για την παραγωγή κουτιών από ανθρακούχο χάλυβα [1].

Κατασκευασμένο τροχαίο υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εργοστάσιο είχε ένα χαρτοφυλάκιο παραγγελιών συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής κιβωτίων για ηλεκτρικές ατμομηχανές: σειρά BR185 για DB Cargo (400 τεμ.), Σειρά BR146 για DB Regio, σειρά BR145 για άλλους γερμανικούς μεταφορείς και σειρά ALP-46 για αμερικανικούς σιδηροδρόμους New Jersey Transit (24 κουτιά). Το εργοστάσιο παρήγαγε επίσης πλαίσια φορείων έλξης για τις ατμομηχανές Bombardier Transportation. Το εργοστάσιο παρήγαγε επίσης 1.000 Υ 25 ΥΨΗΛΑ ΦΟΡΤΙΑ για τον σιδηρόδρομο SNCB.

Οργανωτική δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εμπορευματική ατμομηχανή BR185, 400 που κατασκευάστηκε για την DB Cargo
EU43 PKP Cargo

Τον Μάιο του 2001, η Adtranz (μαζί με το εργοστάσιο στο Βρότσουαφ) εξαγοράστηκε από την καναδική εταιρεία μεταφορών Bombardier Transportation.

Bombardier Transportation ( BT ) Wrocław - εργοστάσιο παραγωγής με έδρα την πρώην Pafawag. Επί του παρόντος, το εργοστάσιο συγκολλά κιβώτια για ατμομηχανές Traxx, FS Class E464, ALP-45DP, οι οποίες συναρμολογούνται στο Kassel (Γερμανία) και στο Vado Ligure (Ιταλία). Κατασκευάστηκαν επίσης κιβώτια για και ALP-46. Στο Βρότσουαφ κατασκευάζονται επίσης πλαίσια φορείων για όλους τους τύπους οχημάτων, ενώ η Bombardier δεν παράγει πλήρεις ατμομηχανές στο Βρότσουαφ. Η Bombardier εκσυγχρόνισε επίσης τις ατμομηχανές που προορίζονταν για την PKP και κατασκευάστηκαν κατά την εποχή του Adtranz (που ανέλαβε η BT).

Μέσα στις δομές του ομίλου Bombardier Transportation υπάρχει ξεχωριστό τμήμα RCS ( Rail Control Solutions ). Το τμήμα RCS που βρίσκεται στην Πολωνία περιλαμβάνει το Bombardier Transportation (ZWUS) Polska sp Z oo και το Bombardier Transportation (Rail Engineering) Polska Sp.

Η Bombardier Transportation έχει πολλά εργοστάσια στην Πολωνία: το Pafawag στο Βρότσουαφ, το ZWUS στο Κατοβίτσε, το γραφείο σχεδιασμού Rail Engineering στη Βαρσοβία και το Γραφείο Service στο Λοτζ (πρώην Z-3 Elta).

Η Bombardier Transportation (ZWUS) Polska, με έδρα το Κατοβίτσε, κατασκευάζει ηλεκτρομηχανικές συσκευές και συστήματα ελέγχου της κυκλοφορίας σε σιδηροδρομικές γραμμές, τραμ και μετρό. Η εταιρεία παράγει μια σειρά συσκευών, όπως διακόπτες κίνησης για όλους τους τύπους και τύπους διακοπτών, καθώς και στροφές σιδηροδρόμων και τραμ. Αντικείμενο παραγωγής είναι επίσης μηχανισμοί διοδίων (φράγματα) και σήματα ισόπεδης διάβασης, καθώς και πλήρη συστήματα ισόπεδης διέλευσης, κυκλώματα τροχιάς, μετρητές αξόνων για σιδηροδρομικά οχήματα, συστήματα ελέγχου σιδηροδρομικής κυκλοφορίας και πολλά σημαντικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε συστήματα σιδηροδρομικών και βιομηχανικών αυτοματισμών.

Bombardier Transportation (Rail Engineering) Polska Sp. z o. o. με έδρα τη Βαρσοβία είναι ένα γραφείο σχεδιασμού που ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη ολοκληρωμένης τεκμηρίωσης σχεδιασμού στις βιομηχανίες αυτοματισμού σιδηροδρόμων, σιδηροδρομικών τηλεπικοινωνιών και σιδηροδρομικής ηλεκτρικής μηχανικής.

Τωρινες ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Bombardier παρών στην έκθεση Trako 2015

Το κύριο προφίλ δραστηριότητας της εταιρείας είναι η παραγωγή ηλεκτρικών πολλαπλών μονάδων TALENT, μηχανών Traxx, διώροφων αυτοκινήτων Twindexx στο σύστημα push-pull, τρένων υψηλής ταχύτητας, τραμ Flexity και μετρό [2].

Το εργοστάσιο στο Βρότσουαφ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη καναδική επένδυση στην Πολωνία. Σχεδόν το 100% της παραγωγής του εργοστασίου εξάγεται στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Το εργοστάσιο είναι ο κύριος παραγωγός ηλεκτρικών μηχανών στη χώρα. Μετά την εξαγορά, το τμήμα τροχαίου υλικού της εταιρείας παρήγαγε, μεταξύ άλλων, 50 ηλεκτρικές ατμομηχανές τελευταίας γενιάς: 8 διπλού συστήματος EU43 και 42 μονού συστήματος Traxx EU47 - F160 DC.

Η Bombardier Transportation Polska παράγει κιβώτια για την οικογένεια μηχανών Traxx, δημοφιλή στη Γερμανία, καθώς και ατμομηχανές που λειτουργούν στην Ελλάδα, τη Σουηδία, την Ελβετία ή τις ΗΠΑ, ακόμη και στη μακρινή Μαλαισία, καθώς και εξαρτήματα για συνδυασμένα σετ ICE που λειτουργούν στη Γερμανία και την Ολλανδία και Talgo που χρησιμοποιούνται στην Ισπανία και διώροφα τρένα περιφερειακά.

Η εταιρεία κέρδισε τον διαγωνισμό για την παράδοση τρένων ( Bombardier Talent ) στην Πολωνία, ο διαγωνισμός στη συνέχεια ακυρώθηκε. Το 2007 ο Koleje Mazowieckie ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε 37 διώροφα πούλμαν από τη Bombardier. Το 2010 ο Koleje Mazowieckie αγόρασε 11 ατμομηχανές Traxx P160 DC "Hetman", με παράδοση το 2011.

Στην Πολωνία, βαγόνια του τραμ βρίσκονται στο Λοντζ, στην Κρακοβία και στο Γκντανσκ.

Τον Μάρτιο του 2006, η Bombardier Transportation υπέγραψε συμφωνία με τη Solaris Bus & Coach και τη Vossloh Kiepe για τη συναρμολόγηση του τραμ Bombardier NGT6 / 2 στο Zajezdnia Podgórze στην Κρακοβία. Το 2006, αυτές οι εταιρείες κέρδισαν διαγωνισμό για την προμήθεια 24 τραμ για την Κρακοβία και 3 για το Γκντανσκ. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Bombardier Transportation παρέχει αμαξώματα αυτοκινήτων, η Vossloh Kiepe παρέχει ηλεκτρικό εξοπλισμό και η Solaris Bus & Coach παρέχει την προμήθεια άλλων εξαρτημάτων και τη συναρμολόγηση οχημάτων. Το 2007, 3 παραγγελθέντα οχήματα παραδόθηκαν στο Γκντανσκ και 8 στην Κρακοβία. Τα επόμενα χρόνια, η Bombardier Transportation παρέδωσε 26 τραμ στην Κρακοβία (14 βαγόνια Bombardier NGT6 και 12 βαγόνια Bombardier NGT6 / 2 βαγόνια), εκ των οποίων τα 4 βαγόνια NGT6 πλήρως, ενώ τα υπόλοιπα συναρμολογήθηκαν στο MPK της Κρακοβίας. Το 2010, η MPK Kraków ανακοίνωσε διαγωνισμό για την προμήθεια 24 τραμ χαμηλού ορόφου, με νικητή το Bombardier NGT8 . Τα τέσσερα πρώτα από αυτά έφτασαν στην Κρακοβία το δεύτερο εξάμηνο του 2012 [3], και τον Απρίλιο του 2013 ολοκληρώθηκε η παράδοση και των 24 τραμ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]