Blank Space

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Blank Space"
Single από Τέιλορ Σουίφτ
Κυκλοφόρησε10 Νοεμβρίου 2014
FormatCD, ψηφιακά
Ηχογραφήθηκε2013 - 14
ΕίδοςElectropop
Διάρκεια3:51
ΔισκογραφικήBig Machine - Republic
ΣτιχουργόςΤέιλορ Σουίφτ - Μαξ Μάρτιν - Shellback
ΠαραγωγόςΜαξ Μάρτιν - Shellback
singles των Τέιλορ Σουίφτ ανά χρονολογία
Shake It Off (2014) Blank Space (2014) Style
(2015)
"Blank Space" στο YouTube

Το Blank Space είναι τραγούδι από την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ και το πέμπτο στούντιο άλμπουμ της 1989 (2014). Γράφτηκε από τους Σουίφτ, Μαξ Μάρτιν και Shellback. Κυκλοφόρησε στο ραδιόφωνο από την Republic Records στις 10 Νοεμβρίου 2014 ως το δεύτερο σινγκλ του άλμπουμ μετά το Shake It Off, και είναι το δεύτερο κομμάτι του άλμπουμ. Μουσικά το Blank Space είναι ένα electropop τραγούδι με στίχους που σατιρίζουν την αντίληψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης για την Σουίφτ και τις σχέσεις της.[1]

Μέσα σε τρεις εβδομάδες, το Blank Space έφτασε στο νούμερο ένα στα αμερικάνικα τσαρτς «Billboard Hot 100», ακολουθώντας το Shake It Off. Η Σουίφτ έγινε η πρώτη γυναίκα στην πενηντα-εξάχρονη ιστορία των τσαρτς, που κατάφερε να αντικαταστήσει τον ευατό της στην πρώτη θέση.[2] Μια επιτυχία και από άποψη κριτικών, αφού έχει συμπεριληφθεί σε πολυάριθμους καταλόγους για τα καλύτερα τραγούδια της συγκεκριμένης χρονιάς. Το τραγούδι έχει επίσης κατακτήσει και τα τσαρτς στον Καναδά, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία, ενώ μπήκε στο τοπ 10 σε χώρες όπως η Αυστρία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Νέα Ζηλανδία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το συνοδευτικό μουσικό βίντεο του τραγουδιού σκηνοθετήθηκε από τον Τζόζεφ Καν και γυρίστηκε σε τρεις μέρες στο κάστρο Oheka στο Χάντινγκτον της Νέα Υόρκη. Η πρώτη τηλεοπτική εκτέλεση του κομματιού από την Σουίφτ ήταν στα American Music Awards του 2014 και στο iHeartRadio στις 27 Οκτωβρίου 2014.

Το τραγούδι έλαβε υποψηφιότητες στα 58α βραβεία Grammy, στις κατηγορίες Record of the Year, Song of the Year και Best Pop Solo Performance.

Το επίσημο remix κυκλοφόρησε στις 16 Δεκεμβρίου 2014, με την συμμετοχή του ράπερ Pitbull.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Thompson, Chuck Klosterman,Michael (15 Οκτωβρίου 2015). «Taylor Swift on People Who Call Her “Calculating”» (στα αγγλικά). GQ. https://www.gq.com/story/taylor-swift-gq-cover-story. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2018. 
  2. «Taylor Swift Makes Hot 100 History With 'Blank Space'». Billboard. http://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/6320061/taylor-swift-blank-space-hot-100. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2018.