Black Panther (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Black Panther
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΡάιαν Κούγκλερ
ΠαραγωγήΚέβιν Φάιγκι
ΣενάριοΡάιαν Κούγκλερ
Τζο Ρόμπερτ Κόουλ
Βασισμένο σεBlack Panther:
των Σταν Λι
Τζακ Κίρμπι
ΠρωταγωνιστέςΤσάντγουικ Μπόουσμαν
Μάικλ Μπ. Τζόρνταν
Λουπίτα Νιόνγκο
Ντανάι Γκουρίρα
Μάρτιν Φρίμαν
Ντάνιελ Καλούγια
Λετίσια Ράιτ
Ουίνστον Ντιούκ
Στέρλινγκ Κ. Μπράουν
Άντζελα Μπάσετ
Φόρεστ Γουίτακερ
Άντι Σέρκις
ΜουσικήΛούντβιχ Γιόρανσον
ΦωτογραφίαΡέιτσελ Μόρισον
ΜοντάζΜάικλ Π. Σόουβερ
Ντέμπι Μπέρμαν
Εταιρεία παραγωγήςMarvel Studios
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures
Πρώτη προβολή29 Ιανουαρίου 2018 (Θέατρο Ντόλμπι)
Κυκλοφορία16 Φεβρουαρίου 2018 (ΗΠΑ)
Διάρκεια134 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$200 εκατομμύρια[2][3]
Ακαθάριστα έσοδα$1.350 δισεκατομμύρια[4]
ΠροηγείταιThor: Ragnarok (MCU franchise)
ΈπεταιBlack Panther: Wakanda Forever (Black Panther franchise)
Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας (MCU franchise)

Το Black Panther είναι μια αμερικανική υπερηρωική ταινία του 2018 βασισμένη στον χαρακτήρα του ίδιου ονόματος της Marvel Comics. Σε παραγωγή από τη Marvel Studios και διανεμημένη από τη Walt Disney Studios Motion Pictures, είναι η 18η ταινία στο Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel (MCU). Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Ράιαν Κούγκλερ, ο οποίος συνέγραψε το σενάριο με τον Τζο Ρόμπερτ Κόουλ και πρωταγωνιστεί ο Τσάντγουικ Μπόουσμαν ως Τ'Τσάλα/Black Panther μαζί με τους Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Λουπίτα Νιόνγκο, Ντανάι Γκουρίρα, Μάρτιν Φρίμαν, Ντάνιελ Καλούγια, Λετίσια Ράιτ, Γουίνστον Ντουκ, Άντζελα Μπάσετ, Φόρεστ Γουίτακερ και Άντι Σέρκις. Στο Black Panther, ο Τ'Τσάλα στέφεται βασιλιάς της Γουακάντα ακολουθώντας τον θάνατο του πατέρα του, αλλά προκαλείται από τον Killmonger ο οποίος σχεδιάζει να εγκαταλείψει τις πολιτικές απομόνωσης της χώρας και να ξεκινήσει μια παγκόσμια επανάσταση.

Ο Γουέσλεϊ Σνάιπς εξέφρασε ενδιαφέρον στο να δουλέψει σε μια ταινία Black Panther το 1992, αλλά το έργο δεν επέφερε καρπούς. Τον Σεπτέμβριο του 2005, η Marvel Studios ανακοίνωσε μια ταινία Black Panther ως μια από δέκα βασισμένες σε χαρακτήρες Marvel που θα διανέμονταν από την Paramount Pictures. Ο Μάρκ Μπέιλι προσλήφθηκε για να γράψει ένα σενάριο τον Ιανουάριο του 2011. Το Black Panther ανακοινώθηκε επίσημα τον Οκτώβριο του 2014 και ο Μπόουσμαν έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως ο χαρακτήρας στο Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος (2016). Ο Κόουλ και ο Κούγκλερ είχαν ενταχθεί μέχρι τότε, με επιπλέον κάστινγκ τον Μάιο κάνοντας το Black Panther την πρώτη ταινία Marvel και με ένα κυρίως μαύρο καστ και με έναν μαύρο σκηνοθέτη. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2017 στην EUE/Screen Gems Studios στη μητροπολιτική περιοχή της Ατλάντα και στο Μπουσάν, Νότια Κορέα.

Το Black Panther έκανε πρεμιέρα στο Λος Άντζελες στις 29 Ιανουαρίου 2018 και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 16 Φεβρουαρίου, ως μέρος της Φάσης Τρία του MCU. Οι κριτικοί επαίνεσαν τη σκηνοθεσία, το σενάριο, την ηθοποιία (ειδικά αυτή του Μπόουσμαν, του Τζόρνταν και της Ράιτ), το σχέδιο κοστουμιών, τις αξίες παραγωγής και τη μουσική υπόκρουσή του, παρόλο που τα υπολογιστικά εφέ έλαβαν μερική κριτική. Πολλοί κριτικοί θεώρησαν ότι είναι μια από τις καλύτερες ταινίες τοποθετημένες στο MCU και διέκριναν την πολιτιστική σημασία της, με οργανισμούς περιλαμβάνοντας το Εθνικό Συμβούλιο Κριτικής και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ταινιών να την ονομάζουν ως μια από τις 10 κορυφαίες ταινίες του 2018. Η ταινία είχε έσοδα πάνω από $1,3 δισεκατομμύρια παγκοσμίως και έσπασε πολυάριθμα ρεκόρ box office, περιλαμβάνοντας την πιο κερδοφόρα ταινία από έναν μαύρο σκηνοθέτη. Έγινε η ένατη πιο κερδοφόρα ταινία όλων των εποχών, η τρίτη πιο κερδοφόρα ταινία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά και η δεύτερη πιο κερδοφόρα ταινία του 2018.

Η ταινία έλαβε πολυάριθμα βραβεία και υποψηφιότητες, με επτά υποψηφιότητες στα 91α Βραβεία Ακαδημίας περιλαμβάνοντας Καλύτερη Ταινία, με νίκες για Καλύτερη Ενδυματολογία, Καλύτερη Πρωτότυπη Μουσική και Καλύτερο Σχέδιο Παραγωγής. Το Black Panther είναι η πρώτη υπερηρωική ταινία που έλαβε υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας και η πρώτη ταινία του MCU που κέρδισε ένα Βραβείο Ακαδημίας. Επίσης έλαβε τρεις υποψηφιότητες στα 76α Βραβεία Χρυσών Σφαιρών, δύο νίκες στα 25α Βραβεία Σωματίου Ηθοποιών και τρεις νίκες στα 24α Βραβεία Critics' Choice από δώδεκα υποψηφιότητες, ανάμεσα σε άλλα. Μια συνέχεια, το Black Panther: Wakanda Forever, με τον Κούγκλερ να επιστρέφει για να γράψει και να σκηνοθετήσει, κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022, ενώ μια τηλεοπτική σειρά τοποθετημένη στη Γουακάντα για το Disney+ βρίσκεται επίσης σε ανάπτυξη.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χιλιάδες χρόνια πριν, πέντε Αφρικανικές φυλές πολεμούν πάνω από έναν μετεωρίτη που περιέχει το μέταλλο, βιμπράνιο. Ένας πολεμιστής καταπίνει ένα "βότανο σε σχήμα καρδιάς" που έχει επηρεαστεί από το μέταλλο, αποκτά υπεράνθρωπες δυνάμεις και γίνεται ο πρώτος "Black Panther". Τους ενώνει όλους, εκτός από τη φυλή Τζαμπάρι, για να σχηματίσουν το έθνος της Γουακάντα. Κατά το πέρασμα των αιώνων, οι Γουακαντανοί χρησιμοποιούν το βιμπράνιο για να αναπτύξουν εξελιγμένη τεχνολογία και απομονώνουν τους εαυτούς τους από τον κόσμο, παριστάνοντας μία χώρα του Τρίτου Κόσμου. Το 1992, ο βασιλιάς της Γουακάντα, Τ'Τσάκα, επισκέπτεται τον αδελφό του, Ν'Τζόμπου, ο οποίος δουλεύει κρυφά στο Όουκλαντ της Καλιφόρνια. Ο Τ'Τσάκα κατηγορεί τον Ν'Τζόμπου ότι βοηθά τον έμπορο όπλων στη μαύρη αγορά, Γιουλίσις Κλο, κλέβοντας βιμπράνιο από τη Γουακάντα. Ο συνεργάτης του Ν'Τζόμπου αποκαλύπτει ότι είναι ο Ζούρι, ένας άλλος κρυφός Γουακαντανός, και επιβεβαιώνει τις υποψίες του Τ'Τσάκα.

Στο παρόν, μετά τον θάνατο του Τ'Τσάκα,[α] ο γιος του, Τ'Τσάλα επιστρέφει στη Γουακάντα για να αναλάβει τον θρόνο. Αυτός και η Οκόγιε, αρχηγός των Ντόρα Μιλαζέ, παίρνει την πρώην κοπέλα του Τ'Τσάλα, τη Νακία, από μία μυστική αποστολή, ώστε να μπορέσει να παρεβρεθεί στην τελετή στέψης του με τη μητέρα του, Ραμόντα, και τη μικρότερη αδελφή του, Σούρι. Στην τελετή, ο αρχηγός της φυλής των Τζαμπάρι, ο Μ'Μπάκου προκαλέι τον Τ'Τσάλα για το στέμμα σε τελετουργική μονομαχία. Ο Τ'Τσάλα κερδίζει τον Μ'Μπάκου και τον πείθει να υποχωρήσει παρά να πεθάνει.

Όταν ο Κλο και ο συνεργός του, Έρικ Στίβενς, κλέβουν ένα Γουακαντανό δημιούργημα από ένα μουσείο του Λονδίνου, ο φίλος του Τ'Τσάλα και εραστής της Οκόγιε, Γουά'Κάμπι του ζητάει να φέρει πίσω τον Κλο ζωντανό. Ο Τ'Τσάλα, η Οκόγιε και η Νακία ταξιδεύουν στην Μπούσαν, στη Νότια Κορέα, όπου ο Κλο σχεδιάζει να πουλήσει το δημιούργημα στο πράκτορα της CIA, Έβερεττ Κ. Ρος. Μία πυρκαγιά ξεσπάει, και ο Κλο προσπαθεί να ξεφύγει άλλα τον πιάνει ο Τ'Τσάλα, ο οποίος απρόθυμα τον αφήνει στη φύλαξη του Ρος. Ο Κλο λέει στον Ρος ότι η παγκόσμια εικόνα της Γουακάντα είναι μία βιτρίνα για έναν τεχνολογικά αναπτυγμένο πολιτισμό. Ο Έρικ επιτίθεται και απελευθερώνει τον Κλο, καθώς ο Ρος τραυματίζεται σοβαρά προστατεύοντας τη Νακία. Αντί να κυνηγήσει τον Κλο, ο Τ'Τσάλα πηγαίνει τον Ρος στη Γουακάντα, όπου η τεχνολογία τους μπορεί να τον σώσει.

Καθώς η Σούρι γιατρεύει τον Ρος, ο Τ'Τσάλα αντιμετωπίζει τον Ζούρι σχετικά με τον Ν'Τζόμπου. Ο Ζούρι εξηγεί ότι ο Ν'Τζόπου σχεδίαζε να μοιραστεί την τεχνολογία της Γουακάντα με τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής σε όλον τον κόσμο για να τους βοηθήσει να κυριεύσουν τους καταπιεστές τους. Καθώς ο Τ'Τσάκα συλλάμβανε τον Ν'Τζόμπου, ο δεύτερος επιτέθηκε στον Ζούρι και ο Τ'Τσάκα αναγκάστηκε να τον σκοτώσει. Ο Τ'Τσάκα διέταξε τον Ζούρι να πει ψέματα ότι ο Ν'Τζόμπου είχε εξαφανιστεί και άφησε πίσω τον Αμερικάνο γιο του Ν'Τζόμπου, για να διατηρήσει το ψέμα. Αυτό το αγόρι μεγάλωσε και έγινε ο Στίβενς, ένας στρατιώτης των Ο.Υ.Κ. των Η.Π.Α. που κάνει μαύρες επιχειρήσεις, ο οποίος υιοθέτησε το όνομα "Κιλμόνγκερ". Στο μεταξύ, ο Κιλμόνγκερ σκοτώνει τον Κλο και πηγαίνει το πτώμα του στη Γουακάντα. Τον πηγαίνουν στους γέροντες της φυλής, όπου αποκαλύπτει την ταυτότητα του ως Ν'Τζαντάκα και δηλώνει τη διεκδίκηση του για τον θρόνο. Ο Κιλμόνγκερ προκαλέι τον Τ'Τσάλα σε τελετουργική μονομαχία, στην οποία σκοτώνει τον Ζούρι, τραυματίζει άσχημα τον Τ'Τσάλα και τον πετάει από έναν καταρράκτη στον υποτιθέμενο θάνατο του. Ο Κιλμόνγκερ καταναλώνει το βότανο σε σχήμα καρδιάς και διατάζει τα υπόλοιπα να καούν, αλλά η Νακία ξεριζώνει πρώτα ένα. Ο Κιλμόνγκερ, με τη στήριξη του Γουά'Κάμπι και του στρατού του, ετοιμάζει να δρομολογήσει αποστολές όπως της Γουακάντα σε πελάτες σε όλον τον κόσμο.

Η Νακία, η Σούρι, η Ραμόντα και ο Ρος πηγαίνουν στη Φυλή των Τζαμπάρι για βοήθεια. Βρίσκουν τον Τ'Τσάλα, σε κώμα, ο οποίος σώθηκε από τους Τζαμπάρι ως ανταπόδοση που χάρισε τη ζωή στον Μ'Μπάκου. Γιατρευμένος από το βότανο της Νακία, ο Τ'Τσάλα επιστρέφει για να πολεμήσει τον Κιλμόνγκερ, ο οποίος φοράει τη δική του στολή νανοτεχνολογίας, παρόμοια με αυτή του Τ'Τσάλα. Ο Γουά'Κάμπι και ο στρατός του πολεμούν τη Σούρι, τη Νακία και τις Ντόρα Μιλαζέ, καθώς ο Ρος βρίσκεται σε απομακρυσμένο σημείο και πιλοτάρει ένα αεροσκάφος και πυροβολεί τα αεροπλάνα που μεταφέρουν τα όπλα από βιμπράνιο. Ο Μ'Μπάκου και οι Τζαμπάρι φθάνουν για να ενισχύσουν τον Τ'Τσάλα. Αντιμέτωπος με την Οκόγιε, ο Γουά'Κάμπι και ο στρατός του αποσύρονται. Πολεμώντας στο ορυχείο βιμπρανίου της Γουακάντα, ο Τ'Τσάλα διαταράσσει τη στολή του Κιλμόνγκερ και τον μαχαιρώνει. Ο Κιλμόνγκερ αρνείται να γιατρευτεί, επιλέγοντας να πεθάνει ως ελεύθερος άντρας παρά να φυλακιστεί. Ο Τ'Τσάλα τον πηγαίνει στον καταρράκτη στον οποίο πάλεψαν, όπου ο Κιλμόνγκερ πεθαίνει ειρηνικά.

Ο Τ'Τσάλα ιδρύει ένα κέντρο ενημέρωσης στο κτίριο όπου ο Ν'Τζόμπου πέθανε, το οποίο θα διευθύνουν η Νακία και η Σούρι. Στην πρώτη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, ο Τ'Τσάλα εμφανίζεται μπροστά στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να αποκαλύψει την πραγματική φύση της Γουακάντα στον κόσμο. Στη δεύτερη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, η Σούρι βοηθάει τον Μπάκι Μπαρνς με την ανάρρωση του.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Όπως απεικονίζεται στο Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος (2016).[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Black Panther». British Board of Film Classification. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2018. 
  2. Setoodeh, Ramin (5 Φεβρουαρίου 2018). «Chadwick Boseman and Ryan Coogler on How 'Black Panther' Makes History». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2023. 
  3. D'Alessandro, Anthony (4 Απριλίου 2019). «'Black Panther' Goes From Tentpole To Cultural Milestone: No. 2 In 2018 Most Valuable Blockbuster Tournament». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2023. 
  4. «Black Panther». Box Office Mojo. IMDb. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2023. 
  5. Anderson, Jenna (18 Μαΐου 2017). «New Black Panther Synopsis Revealed». ComicBook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]