Bank Pekao

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Bank Pekao
Νομική μορφήspółka akcyjna
Κλάδοςτραπεζικός κλάδος και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
Ίδρυση1929
ΈδραΒαρσοβία, Πολωνία
Προϊόνταχρηματοοικονομικές υπηρεσίες
ΙδιοκτήτηςPowszechny Zakład Ubezpieczeń
ΜητρικήPowszechny Zakład Ubezpieczeń
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα

Η Bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna, η οποία συνήθως αναφέρεται με το συντομότερο όνομα Bank Pekao SA, είναι παγκόσμια τράπεζα και σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Πολωνία, με έδρα τη Βαρσοβία. Η ιταλική τράπεζα UniCredit κατείχε το 59% της εταιρείας.[1] Πούλησε την τράπεζα τον Δεκέμβριο του 2016.[2] Τώρα η Powszechny Zakład Ubezpieczeń κατέχει το 20% της εταιρείας, το Πολωνικό Ταμείο Ανάπτυξης το 12,80%, η UniCredit το 6,28% και άλλοι το 60,94%.

Η τράπεζα ιδρύθηκε το 1929 από το Υπουργείο Οικονομικών ως εθνική τράπεζα, κυρίως για την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε Πολωνούς που ζουν στο εξωτερικό.[1] Το 1939 η τράπεζα είχε υποκαταστήματα σχεδόν σε κάθε πρωτεύουσα των χωρών όπου ζούσαν Πολωνοί.

Το πλήρες όνομα «Polska Kasa Opieki» μπορεί να μεταφραστεί κυριολεκτικά ως «Πολωνική Τράπεζα Βοήθειας» και η δημοφιλής μορφή «Pekao» είναι από τον ήχο του αρκτικόλεξου «PKO».

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρόνια δημιουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1929, ο διευθύνων σύμβουλος της Pocztowa Kasa Oszczędności, Χένρικ Γκρούμπερ, παρατήρησε ότι υπήρχε ζήτηση για μια τράπεζα που θα μπορούσε να παρέχει οικονομικές υπηρεσίες σε οκτώ εκατομμύρια Πολωνούς που ζουν εκτός της χώρας. Ξεκινώντας από αυτές τις παραδοχές, στις 17 Μαρτίου 1929,[3] το Υπουργείο Οικονομικών ίδρυσε την Bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna.[4] Στις 29 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, το Επαρχιακό Δικαστήριο της Βαρσοβίας εγγράφηκε στο εμπορικό μητρώο της Bank Polska Kasa Opieki SA. Οι μέτοχοι της εταιρείας ήταν οι Pocztowa Kasa Oszczędności, Bank Gospodarstwa Krajowego και Państwowy Bank Rolny. Τα πρώτα υποκαταστήματα άνοιξαν στη Γαλλία, στην Αργεντινή, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Τελ Αβίβ (νυν Ισραήλ). Μέχρι το 1939, η Τράπεζα Pekao είχε υποκαταστήματα στις πρωτεύουσες των περισσότερων χωρών όπου είχαν εγκατασταθεί Πολωνοί μετανάστες.[5]

Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την έναρξη της σοβιετικής κυριαρχίας στην Πολωνία, η τράπεζα φρόντιζε για τις διεθνείς χρηματοοικονομικές πράξεις που διενεργήθηκαν από τις αρχές της νεοσύστατης Πολωνικής Λαϊκής Δημοκρατίας. Με τη βοήθεια της τράπεζας, οι Πολωνοί που ζούσαν στο εξωτερικό θα μπορούσαν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Το 1968, ο Υπουργός Οικονομικών εξουσιοδότησε τη δημιουργία λογαριασμών σε ξένο νόμισμα για άτομα που εργάζονται στο εξωτερικό στην Τράπεζα Pekao. Το μονοπώλιο της τράπεζας χάθηκε μόνο το 1989, με την έναρξη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που σάρωσαν την Πολωνία και το Ανατολικό Μπλοκ.

Στη δεκαετία του 1970, οι λογαριασμοί νομισμάτων στην Pekao χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: Λογαριασμός Α για άτομα που πληρώνουν νομίσματα με τεκμηριωμένη προέλευση,[6] Λογαριασμοί Β για πληρωμές με μη τεκμηριωμένη προέλευση και λογαριασμούς Γ για αλλοδαπούς. Τα κεφάλαια από λογαριασμούς Β δεν μπορούσαν να εξαχθούν νόμιμα στο εξωτερικό, αλλά το 1976 τα δικαιώματα των λογαριασμών Α και Β ισορρόπησαν.[6] Το 1974, η τράπεζα είχε περίπου 91.000 εγγεγραμμένους λογαριασμούς. Στο τέλος της δεκαετίας του 1980, η συνολική αξία των λογαριασμών σε ξένο νόμισμα ήταν 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.[7]

Πολύ νωρίτερα, το 1960, η τράπεζα άρχισε να εκδίδει τα δικά της κουπόνια, «Bon Towarowy PeKaO», εκφρασμένα σε δολάρια ΗΠΑ. Αρχικά, για αυτά τα κουπόνια (καθώς και απευθείας για μετατρέψιμα νομίσματα που κατατίθεντο σε εγχώριες και ξένες τραπεζικές αντιπροσωπείες) ήταν δυνατό να αγοραστούν τόσο ξένα όσο και ελλειμματικά εγχώρια αγαθά στο δίκτυο πωλήσεων εξωτερικού που λειτουργούσε απευθείας από την Τράπεζα Pekao.[8] Η προσφορά της τράπεζας για μεμονωμένους πελάτες περιελάμβανε μια ποικιλία αγαθών που κάλυπταν, μεταξύ άλλων, είδη παντοπωλείου (συμπεριλαμβανομένου του ζαμπόν «Krakus» και τσίχλες δυτικού τύπου), αλκοόλ, καλλυντικά, υφάσματα, οικιακές συσκευές, ποδήλατα, μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα, φορτηγά, τρακτέρ, γεωργικά μηχανήματα, καύσιμα, δομικά υλικά, εξοπλισμός εγκατάστασης και υγιεινής, καθώς και διαμερίσματα και έπιπλα. Αυτό το δίκτυο λιανικής δημιουργήθηκε με την ίδρυση της εταιρείας Pewex «εσωτερικών εξαγωγών», το 1972 από τις δομές της τράπεζας.[6]

Στις 3 Αυγούστου 1999, η Pekao έγινε μέλος της εταιρείας UniCredit.[9]

Τον Δεκέμβριο του 2016, η πολωνική κρατική PZU μαζί με το Πολωνικό Ταμείο Ανάπτυξης απέκτησαν την Bank Pekao - τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Πολωνίας που ανήκε προηγουμένως στην ιταλική τράπεζα UniCredit, αγοράζοντας μερίδιο 32,8 % στην τράπεζα για ποσό 10,6 δισεκατομμυρίων ζλότι (2,6 δισεκατομμύρια ευρώ).[10]

Διάφορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Bank Pekao ήταν η επίσημη τράπεζα και χορηγός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2012.[9]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Banks in Poland - Overview of Top 10 Banks in Poland». Corporate Finance Institute (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2019. 
  2. «New Bank Pekao owner vows to keep it independent». Financial Times (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2019. 
  3. GmbH, finanzen net. «Stock | BANK POLSKA KASA OPIEKI Stock Price Today | Markets Insider». markets.businessinsider.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2019. 
  4. «Bank Pekao S.A.». it-offshore.com. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2019. 
  5. «HISTORIA BANKU PEKAO SA». 26 Αυγούστου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2018. 
  6. 6,0 6,1 6,2 «BLACK MARKET – FINANCIAL CRIMES COMMITTED FOR PERSONAL PURPOSES» (PDF). www.degruyter.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2019. 
  7. Βίτολντ Γκαντόμσκι (7 Ιουνίου 2013). «Alehistoria, Tygodnik Historyczny, dodatek do Gazety Wyborczej». 
  8. «Polish dollars - did they really exist? Yes!». culture.polishsite.us. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2019. 
  9. 9,0 9,1 «History of Bank Pekao - Bank Pekao S.A.». www.pekao.com.pl. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2019. 
  10. «UniCredit sells Bank Pekao stake to Powszechny Zakład Ubezpieczeń and Polski Fundusz Rozwoju». 8 Δεκεμβρίου 2016. https://www.unicreditgroup.eu/en/press-media/press-releases-price-sensitive/2016/unicredit-vende-il-32-8--del-capitale-di-bank-pekao-a-powszechny0.html. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]