Azərpoçt

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Azərpoçt
Νομική μορφήκρατική επιχείρηση
Κλάδοςεπιμελητεία
Ίδρυση1999
ΈδραΜπακού, Αζερμπαϊτζάν
Προϊόνταχρηματοοικονομικές υπηρεσίες
ΙδιοκτήτηςΑζερμπαϊτζάν
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Η Azərpoçt είναι η υπεύθυνη κρατική εταιρεία για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Azərpoçt ιδρύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1999, σύμφωνα με την εντολή 151 του Υπουργείου Επικοινωνιών της δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, με τίτλο «Για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της δομής στο πεδίο των ταχυδρομικών επικοινωνιών».[1] Αντικατέστησε την προηγούμενη "Azərpoçt Istehsalat Birliyi" (Ένωση Παραγωγής Αζερπότστ), η οποία δημιουργήθηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Η Azərpoçt έγινε ο εθνικός ταχυδρομικός φορέας το 2004 και καλύπτει όλη την επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν.[1]

Η Azərpoçt διαθέτει 4 θυγατρικές εταιρείες. Αυτές είναι οι εταιρείες τεχνικές υποστήριξης, διαλογής, ταχυμεταφορών και ειδικών επικοινωνιών. Η Azərpoçt έχει 71 παραρτήματα. Αυτά παρέχουν ταχυδρομικές υπηρεσίες και ορισμένες εμπορικές υπηρεσίες στους πελάτες της, μέσω των ταχυδρομείων. Υπάρχουν περίπου 1.500 ταχυδρομικά γραφεία υπό την εποπτεία της Azərpoçt. Είναι υπό την εποπτεία των παραρτημάτων και παρέχουν κυρίως ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Παραδοσιακές ταχυδρομικές ή υπηρεσίες αποστολής δεμάτων
 • Μη-παραδοσιακές υπηρεσίες (τράπεζες, ασφάλειες, κλπ.)
 • Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες - ηλεκτρονικές πληρωμές (συντάξεις, κοινωνικές παροχές, μεταφορές χρημάτων, κλπ.), συλλογή πληρωμών (πληρωμές για δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, φόρους και καταθέσεις), πώληση άλλων προϊόντων καταθέσεων, έκδοση χρεωστικών καρτών (στη βάση των προκαταβολών πελατών) κτλ.
 • Υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης – έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών, επιχειρησιακών και προσωπικών εγγράφων από τοπικά και κεντρικά εκτελεστικά όργανα,
 • Πληρωμή φόρων, δασμών και άλλων τελών σε τοπικά και κεντρικά εκτελεστικά όργανα,
 • Ηλεκτρονικές επιχειρήσεις, ηλεκτρονικό εμπόριο, άνοιγμα διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πρόσβαση στο Διαδίκτυο, δίκτυο, πληροφορίες και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων.[2]

Ιστορία ανάπτυξης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη ταχυδρομική επικοινωνία δημιουργήθηκε το 1501 από τον επικεφαλής του κράτους των Σαφαβιδών Σαχ Ισμαήλ Χατάι, για τη βελτίωση της οικονομίας, προστατεύοντας τη χώρα από τους εχθρούς, τη συλλογή πληροφοριών από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και την ίδρυση σταθερού συστήματος κρατικής διαχείρισης.

Το πρώτο σύγχρονο ταχυδρομικό σύστημα στο Αζερμπαϊτζάν εγκαινιάστηκε το 1818 στο Ελισαβετπόλ (τρέχουσα Γκάντζα). Το πρώτο σύστημα ταχυδρομείων στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν εγκαινιάστηκε στις 1 Ιουνίου 1818. Αργότερα, η ταχυδρομική υπηρεσία επεκτάθηκε στο Μπακού το 1826, στο Ναχιτσεβάν στις 12 Μαρτίου 1828. Στις 15 Ιουνίου 1830, με την ίδρυση ταχυδρομικού γραφείου στο Σαμάχι και τη Σούσα, υπήρχε ο στόχος ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Υπερκαυκασίας (Νότιος Καύκασος). Έτσι, τα πρώτα ταχυδρομικά γραφεία εμφανίστηκαν στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του 1830 (τα γραφεία πρώτης τάξεως ήταν στο Σούσα, Σαμάχα, Μπακού και Ναχιτσεβάν, ενώ δεύτερης τάξεως ήταν αυτά της Γκούμπα και Γκαντζά).

Η χρήση σιδηροδρόμων για τη παράδοση ταχυδρομικών αντικειμένων μεταξύ Μπακού και Τιφλίδας άρχισε στις 9 Μαΐου του 1883, ενώ επεκτάθηκε και για το Νταρμπάντ το 1900, δύο ορόσημα για περαιτέρω εξελίξεις στην ταχυδρομική υπηρεσία. Η πρώτη ταχυδρομική παράδοση ανάμεσα σε λιμάνια του Καυκάσου και του Ιράν (Ραστ και Ασταραμπάντ) πέρα από την Κασπία Θάλασσα, πραγματοποιήθηκε το 1861. Η ταχυδρομική επικοινωνία μεταξύ Τιφλίδας και Τζούλφα ιδρύθηκε για να στηρίζει το διαμετακομιστικό εμπόριο του Ιράν για 1863-1972. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν (1918-1920), ίδρυσε το Υπουργείο Ταχυδρομείων και Τηλεγράφων στις 6 Οκτωβρίου 1918. Στις 15 Μαρτίου του 1919 έγινε ταχυδρομική ανταλλαγή γραμμάτων, δεμάτων κτλ. ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία. Στις 6 Απριλίου 1920, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν καθιέρωσαν τηλεγραφική επικοινωνία.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου να αναπτυχθεί η οικονομία και οι κοινωνικές συνθήκες των ατόμων, η αύξηση των ταχυδρομικών υπηρεσιών ήταν απαραίτητη. Έτσι, εκείνη την περίοδο, τα ταχυδρομικά δίκτυα επικοινωνίας αυξήθηκαν κατά 9 φορές και έφτασαν τα 524, ενώ το 76.7% των δικτύων βρίσκονται στα χωριά.

Το 1945, η Διεθνής Έκθεση Ταχυδρομείων έλαβε χώρα στο Μπακού. Η εκδήλωση αυτή είχε ως στόχο να εξασφαλίσει τη μετακίνηση διεθνών δεμάτων, καθώς επίσης, την προστασία και τον έλεγχό τους. Εκείνο το έτος, οι παραδόσεις με εγχώριες αερομεταφορές έφτασε 1.042 χλμ.

Στη δεκαετία του 1950, σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1940 οι αποστολές γραμμάτων αυξήθηκαν κατά 140%, οι αποστολές δεμάτων κατά 80%, οι αποστολές χρημάτων 237%, τα περιοδικά κατά 80%, ενώ ο αριθμός των ταχυδρομικών κουτιών αυξήθηκε σε 3000.

Το 1955 το συνολικό μήκος των ταχυδρομικών διαδρομών έφτανε τα 8.668 χλμ. Η ικανότητα παράδοσης με εναέριες μεταφορές έφτανε τους 736.1 τόνους, ενώ μέσω θαλάσσης έφτανε τους 4.212 τόνους.

Το 1970, σε σύγκριση με το 1940, ο αριθμός των ταχυδρομικών κτιρίων τριπλασιάστηκε και ανήλθαν σε 1.590 (ειδικά στις αγροτικές περιοχές, όπου υπήρχαν 1.171 ταχυδρομικά κτίρια), ενώ, στις παραδόσεις, οι αλληλογραφίες τριπλασιάστηκαν, τα δέματα διπλασιάστηκαν, η αποστολή περιοδικών πολλαπλασιάστηκε κατά 6,5 φορές, ενώ τα δρομολόγια των ταχυδρόμων τριπλασιάστηκαν (φτάνοντας τα 20.023 χλμ.), ενώ τα δρομολόγια με χρήση αυτοκινήτων εννιαπλασιάστηκαν στα 1.705 χιλιόμετρα. Η εξάρτηση σε άμαξες μειώθηκε.

Στο τέλος του 20ού αιώνα, με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ένωση Παραγωγής "Azerpost" αντικατέστησε το πρώην ταχυδρομικό σύστημα και ξεκίνησε να οργανώνει τις ταχυδρομικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ παρείχε και υπηρεσίες στο Αζερμπαϊτζάν.

Η κρατική επιχείριση "Azerpost" ως διάδοχος της ένωσης παραγωγής "Azerpost" ιδρύθηκε με εντολή του Υπουργείου Ανακοίνωση της 23ης Σεπτεμβρίου 1999, την εντολή 151 με τίτλο "Για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της δομής στο πεδίο των ταχυδρομικών επικοινωνιών". Η επιχείρηση ιδρύθηκε στη βάση της ένωσης παραγωγής "Azerpost" και έγινε ο νόμιμος διάδοχός της.[3]

Δομή της εταιρείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Κέντρο Ταξινόμησης
 • "Azerekspresspost" CU
 • Ειδικό Κέντρο Επικοινωνίας
 • Κέντρο Τεχνικής Υποστήριξης

Η "Azerpost" αποτελείται από 63 ταχυδρομικά παραρτήματα, 1.537 ταχυδρομεία, και 130 ταχυδρομικούς οργανισμούς.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 Azərpoçt: Development history Σφάλμα στο πρότυπο webarchive: Ελέγξτε την τιμή |url=. Empty.
 2. «Azerpost Limited Liability Company». 
 3. «Development history». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
 4. «Branches». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]