Aston Martin Cygnet

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Aston Martin Cygnet
Η παρουσίαση της Aston Martin Cygnet στο Σαλόνι της Γενεύης τον Μάρτιο του 2010.
Σύνοψη
Κατασκευαστής Aston Martin
ΠαραγωγήΙανουάριος 2011 — Οκτώβριος 2013
ΣυναρμολόγησηGaydon, Γουόρικσερ, Ηνωμένο Βασίλειο
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΠολυτελές αυτοκίνητο πόλης
Αμάξωμα3-πορτο hatchback
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας μπροστά, εμπρόσθια κίνηση
Σχετική εξέλιξηToyota iQ
Σύστημα κίνησης
Κινητήρας1.329 cm³ 4-κύλινδρος σε σειρά (Ι4) βενζίνης
Μετάδοση6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο
Κιβώτιο Διαρκώς Μεταβαλλόμενης Σχέσης (CVT)
Χωρητικότητα καυσίμου32 λίτρα
Διαστάσεις
Μεταξόνιο2.000 χιλιοστά
Μήκος2.985 χιλιοστά
Πλάτος1.680 χιλιοστά
Ύψος1.500 χιλιοστά
Κενό Βάρος980 κιλά

Η Aston Martin Cygnet (Άστον Μάρτιν Σίγκνετ) ήταν πολυτελές αυτοκίνητο πόλης της κατηγορίας Α, που παρήχθη από τη βρετανική εταιρεία σπορ αυτοκινήτων Aston Martin, από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2013.

Βασικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Cygnet βασίστηκε στο Toyota iQ, αλλά με εξωτερική αισθητική αντίστοιχη των άλλων μοντέλων της Aston Martin και με ιδιαίτερα πολυτελές σαλόνι, που είχε μάλιστα δέρμα υψηλής ποιότητας. Ο αποκλειστικός λόγος που η βρετανική μάρκα αποφάσισε τότε να παράγει μια παράλληλη έκδοση ενός μικροσκοπικού αυτοκινήτου πόλης, ήταν η ανάγκη να εκπληρώσει τις νέες προδιαγραφές καυσαερίων για τον μέσο όρο εκπομπών του συνόλου των μοντέλων της κάθε εταιρείας, που είχε οριστεί να τεθούν σε εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012.[1] Καθώς μάλιστα η Aston Martin δεν ανήκε τότε σε όμιλο προκειμένου να βγει ένας χαμηλότερος μέσος όρος εκπομπών καυσαερίων ενός ομίλου από μικρότερα μοντέλα άλλων εταιρειών (όπως για παράδειγμα κατάφερε τότε με η Lamborghini που ανήκει στον Όμιλο Volkswagen, λόγω της πληθώρας μικρότερων μοντέλων στον ίδιο όμιλο), η Aston Martin αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε εταιρεία μαζικής παραγωγής και τελικώς επέλεξε να συνεργαστεί με την Toyota για τη δημιουργία μιας παράλληλης έκδοσης του μικρότερου αυτοκινήτου που είχε τότε στην παλέτα της, του Toyota iQ (παραγωγή: 2008 - 2016).

Το πολυτελές σαλόνι της Aston Martin Cygnet.

Η παραγωγή της Aston Martin Cygnet ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011, ταυτόχρονα με τις πρώτες παραγγελίες. Ο αρχικός ρυθμός παραγωγής του μοντέλου ορίστηκε στα 4.000 αντίτυπα ετησίως[2] και αυτό είχε ως συνέπεια να δοθεί τότε μια προτεραιότητα στους τακτικούς πελάτες της Aston Martin. Στην πράξη, ωστόσο, η ζήτηση δεν πλησίασε καν τις προσδοκίες της εταιρείας.

Κυκλοφόρησε αρχικά μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε τιμή πώλησης 30.000 στερλίνες.[3] Σύντομα άρχισε να διατίθεται επίσημα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Από το 2012, διατέθηκε και σε κάποιες άλλες διεθνείς αγορές, χωρίς όμως να καταφέρει καμία απολύτως εμπορική απήχηση σε καμία χώρα διεθνώς, λόγω της εξαιρετικά υψηλής τιμής της για την κατηγορία μεγέθους της και των κοινών μηχανικών μερών της με το Toyota iQ (που θεωρήθηκε τότε από τους υποψήφιους αγοραστές ως «αμαρτωλή συγγένεια»), με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε ένα κυριολεκτικά απίστευτο εμπορικό κάζο. Ενδεικτικώς, ενώ η Aston Martin υπολόγιζε 4.000 πωλήσεις ετησίως, τελικώς πούλησε μέσα σε 3 χρόνια μόλις 150 αντίτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνολικά γύρω στα 300 αντίτυπα παγκοσμίως.[4] Τελικώς, τον Σεπτέμβριο του 2013 η εταιρεία ανακοίνωσε την άμεση διακοπή της παραγωγής, λόγω των καταστροφικά χαμηλών πωλήσεων, όπως και έγινε μέσα στον Οκτώβριο του ίδιου έτους.[5] Είναι αξιοσημείωτο ιστορικά ότι η Cygnet υπήρξε το μοντέλο με τον δεύτερο συντομότερο κύκλο παραγωγής στην ιστορία της Aston Martin, μετά την Aston Martin Virage του 2012, που είχε κατασκευαστεί για ένα μόλις έτος.[6]

Επιδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το προφίλ της Aston Martin Cygnet.
  • Κινητήρας: 1.329 cm³ βενζίνης, 4-κύλινδρος σε σειρά, 16-βάλβιδος, με VVT-i
  • Μέγιστη ισχύς: 72 kW (97 hp / 98 PS) στις 6.000 στροφές το λεπτό
  • Μέγιστη ροπή: 123 N·m (92 lb·ft) στις 4.400 στροφές το λεπτό
  • Επιτάχυνση 0-100 km/h: 11,8 δευτερόλεπτα (11,6 με το κιβώτιο CVT)
  • Μέγιστη ταχύτητα: 170 km/h (106 mph)
  • Εκπομπές CO2: 110 - 115 gr/km

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]