Μετάβαση στο περιεχόμενο

Argenteus

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

O argenteus, ελλ. ο αργυρός, ήταν ασημένιο νόμισμα που παρήχθη από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία την εποχή της νομισματικής μεταρρύθμισης του Διοκλητιανού, δηλ. το διάστημα 294-310 μ.Χ.. Ήταν όμοιο σε βάρος και μέγεθος με το δηνάριο της εποχής του Νέρωνα. Το νόμισμα εισήχθη σε θεωρητικό βάρος του 1/96 της Ρωμαϊκής λίβρας (περίπου στα 3,4 γραμ.) όπως δείχνει ο αριθμός ΧC VI (96) στην οπίσθια όψη του.

Argenteus του Κωνστάντιου Α΄ του Χλωρού, βάρους 3,36 γραμ. Επιγρ.: CONSTANTIVS CAESAR / VICTORIAE SARMATICAE ANT[ΙOCH] * Γ. Οι τετράρχες θυσιάζουν γύρω από έναν τρίποδα, εμπρός στην πύλη ενός στρατοπέδου με πυργίσκους.

Ο argenteus, που σημαίνει αργυρός στα λατινικά, αναφέρεται πρώτα τον 1ο αι. μ.Χ. από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο στο έργο του Historia Naturalis στη φράση "argenteus nummus" (αργυρό νόμισμα). Τον 4ο αι. ο ιστορικός Αμμιανός Μαρκελλίνος χρησιμοποιεί την ίδια φράση, ωστόσο δεν υπάρχει ένδειξη ότι αυτό είναι το επίσημο όνομα του νομίσματος. Η Historia Augusta (4ος-5ος αι.) χρησιμοποιεί τη φράση για να αναφερθεί σε αρκετά φανταστικά νομίσματα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Historia Naturalis Πλίνιου του Πρεσβύτερου.
  • Res Gestae Αμμιανού Μαρκελλίνου.
  • Historia Augusta.