Apis mellifera cecropia

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Apis mellifera cecropia
Η Διανομή των διαφόρων φυλών της μέλισσας Apis mellifera, στην Ευρωπαϊκή ήπειρο καθώς επίσης και στη Τουρκία, Καύκασο, Μέση Ανατολή.
Η Διανομή των διαφόρων φυλών της μέλισσας Apis mellifera, στην Ευρωπαϊκή ήπειρο καθώς επίσης και στη Τουρκία, Καύκασο, Μέση Ανατολή.
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Αρθρόποδα (Arthropoda)
Ομοταξία: Έντομα (Insecta)
Τάξη: Υμενόπτερα (Hymenoptera)
Οικογένεια: Απίδες (Apidae)
Γένος: Άπις (Apis)
Είδος: A. mellifera
Υποείδος: A. m. cecropia
Τριώνυμο
Apis mellifera cecropia
Ernest August Hellmuth von Kiesenwetter (Kiesenwetter), 1860
Συνώνυμα

Ελληνική μέλισσα

Η μέλισσα Apis mellifera cecropia[Σημ. 1] ή η Ελληνική μέλισσα (Greek bee), είναι το υποείδος της μέλισσας που είναι εγγενές στην Ελλάδα.[2] Ομοιάζει πολύ με την Apis mellifera ligustica, την Ιταλική μέλισσα. Προτιμάται για την ακραία της πραότητα και την έλλειψη τάσης για σμηνουργία. Ωστόσο, εάν διασταυρωθεί με την Apis mellifera mellifera (τη βόρεια σκούρα μέλισσα) λέγεται ότι οι απόγονοι είναι πολύ επιθετικοί. Η Ελληνική μέλισσα προέρχεται από την Ελλάδα, όπου το κλίμα είναι μεσογειακό και δεν μπορεί να επιβιώσει στη βόρεια Ευρώπη, όπου το κλίμα είναι πιο δροσερό και λόγω αυτού, δεν έχουν εξαπλωθεί πολύ σε ολόκληρο τον κόσμο, από τους εμπορικούς μελισσοκόμους. Κυρίως, φυλάσσονται μόνο στην Ελλάδα.

Κύκλος ζωής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά, οι μέλισσες Apis mellifera cecropia, τείνουν να συσσωρεύονται πολύ γρήγορα την άνοιξη και η βασίλισσα να γεννά πολλά αυγά, που καθιστά τις κυψέλες τους σημαντικά ισχυρές. Τείνουν επίσης να κάνουν αρκετό μέλι, αλλά μόνο στα Μεσογειακά κλίματα.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μέλισσα Apis mellifera cecropia σε αντίθεση με την άλλη Ελληνική μέλισσα Apis mellifera adami, είναι λιγότερο παραγωγική, συγχρόνως όμως δεν είναι και ιδιαιτέρως επιθετική.

Το χρώμα της είναι πιο σκουρόχρωμο, ενώ της μέλισσας Apis mellifera adami, είναι πιο κίτρινο.

Εορτασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μέλισσες εορτάζονται κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, στις 20 Μαΐου. Η 20ή Μαΐου, συμπίπτει με τα γενέθλια του Σλοβένου Anton Janša, ο οποίος κατά τον 18ο αιώνα πρωτοστάτησε στις σύγχρονες τεχνικές μελισσοκομίας στην πατρίδα του και εγκωμίαζε τις μέλισσες για την ικανότητά τους να εργάζονται τόσο σκληρά, ενώ χρειάζονται τόσο λίγη φροντίδα.[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η ονομασία «cecropia», είναι φόρος τιμής στον μυθικό βασιλιά των Αθηνών Κέκροπα.
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kuhlmann, M. (2014). «Apis mellifera adami». IUCN Red List of Threatened Species 2014: e.T4410A21426160. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-1.RLTS.T4410A21426160.en. 
  2. Crane, Eva (1999). The world history of beekeeping and honey hunting. Taylor and Francis. σελ. 196. ISBN 978-0-415-92467-2. 
  3. «World Bee Day 20 May / Why this date?». United Nations. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Αγγλικά) A.Gönülşen THE MIDDLE EAST TECHNICAL UNIVERSITY FEATURE EXTRACTION OF HONEYBEE FOREWINGS AND HINDLEGS USING IMAGE PROCESSING AND ACTIVE CONTOURS Middle East Technical University2004 [Retrieved 2011-12-20] thesis states that A.m.adamii populate Cyprus
  • (Αγγλικά) G. W. Elderkin The Bee of Artemis The American Journal of Philology Vol. 60, No. 2 (1939), pp. 203-213 (article consists of 11 pages) Published by: The Johns Hopkins University Press → JSTOR (part of ITHAKA)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Apis mellifera cecropia (έκδοση 704749360) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).