Andor (τηλεοπτική σειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Andor
ΕίδοςΔράση-περιπέτεια
Δράμα
Πολιτικό-κατασκοπευτικό θρίλερ
Επιστημονική φαντασία
ΔημιουργοίΤόνι Γκιλροί
Βασίζεται σεStar Wars
από το Τζορτζ Λούκας
ΠρωταγωνιστέςΝτιέγο Λούνα
Συνθέτης(ες)Νίκολας Μπριτέλ
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ηνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαΑγγλικά
Αριθμός κύκλων1
Αριθμός επεισοδίων12
Παραγωγή
Εκτέλεση παραγωγήςΤόνι Γκιλροί
Ντιέγκο Λούνα
Κάθλιν Κένεντι
Τόμπι Χείνς
Μισέλ Ρεγιουάν
Σαν Γουόλνμπεργκ
Τοποθεσία γυρισμάτωνΗνωμένο Βασίλειο
ΦωτογραφίαΑντριάνο Γκόλντμαν
Φρανκ Λαμ
Νταμιάν Γκαρσίαν
Τζόναθαν Φρίμαν
ΜοντάζΤζον Γκιλροί
Τιμ Πόρτερ
Χείζελ Μπείλι
Νταν Ρόμπερτς
Φράνσις Πάρκερ
Μάθιου Κάνινγκς
Σίμον Σμιθ
Γιαν Μαίλς
Διάρκεια38-57 λεπτά
Εταιρεία παραγωγήςLucasfilm
ΔιανομήDisney Platform Distribution
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςDisney+
Προβολή21 Σεπτεμβρίου 2022–παρόν

Το Andor, γνωστό και ως Star Wars: Andor, είναι μία Αμερικάνικη σειρά επιστημονικής φαντασίας και δράσης δημιουργημένη από τον Τόνι Γκίλροϊ για το Disney+. Είναι μέρος του σύμπαντος του Star Wars και πρίκουελ των ταινιών Rogue One (2016) και Star Wars (1977). Ακολουθεί τον πρώην κλέφτη-τώρα επαναστάτη- Κάσιαν Άντορ στα πέντε χρόνια μέχρι τα γεγονότα των δύο ταινιών.

Ο Ντιέγκο Λούνα επιστρέφει ως Κάσιαν Άντορ και είναι εκτελεστικός παραγωγός. Η Lucasfilm ανακοίνωσε μία σειρά βασισμένη στον Άντορ τον Νοέμβριο του 2018, με τον Λούνα να επιστρέφει και τον Στίβεν Σκιφ να προσελήφθη ως υπεύθυνος σειράς. Ο Σκιφ αργότερα αντικαταστάθηκε από τον συν-σεναριογράφο του Rogue One, τον Γκίλροϊ ως υπεύθυνος σειράς και δημιουργός τον Απρίλιο του 2020. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2020, με τον Γκίλροϊ να μην μπορεί να σκηνοθετήσει λόγω του COVID-19, στο Λονδίνο και ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η πρώτη σεζόν του Andor έκανε πρεμιέρα στο Disney+ στις 21 Σεπτεμβρίου του 2022, με τρία επεισόδια. Τα υπόλοιπα επεισόδια κυκλοφόρησαν εβδομαδιαία μέχρι τις 23 Νοεμβρίου. Έλαβε θετικές κριτικές λόγω του σεναρίου, της σκηνοθεσίας, τις ερμηνείες, τις σκηνές μάχης, τα οπτικά εφέ, την μουσική και το σκοτεινότερο ύφος της σειράς. Η δεύτερη σεζόν γυρίζεται αυτή την στιγμή στο Λονδίνο και θα ολοκληρώσει την σειρά. Θα τελειώσει στην αρχή των γεγονότων του Rogue One.

Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέντε χρόνια πριν τα γεγονότα του Rogue One (2016) και Star Wars (1977) η σειρά ακολουθεί την σχηματιζόμενη Επαναστατική Συμμαχία η οποία ετοιμάζεται να αντιταχθεί στη Γαλαξιακή Αυτοκρατορία. Ένας από αυτούς τους χαρακτήρες είναι ο Κάσιαν Άντορ, ένας κλέφτης που γίνεται επαναστάτης και γίνεται μέλος της Επανάστασης.[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nast, Condé (17 Μαΐου 2022). «'Star Wars': The Rebellion Will Be Televised». Vanity Fair (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2022. 
  2. Nast, Condé (23 Μαΐου 2022). «'Andor' Star Wars Series: "What You Know Is Really All Wrong"». Vanity Fair (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2022.