Air France–KLM

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Air France–KLM
Νομική μορφήανώνυμη εταιρεία με διοικητικό συμβούλιο
Κλάδοςd:Q112165992
Ίδρυση5  Μαΐου 2004
ΙδρυτήςAir France
ΈδραΤραμπλαί-αν-Φρανς, Διεθνές Αεροδρόμιο Παρισιού Σαρλ ντε Γκωλ και Παρίσι, Γαλλία
Σημαντικά πρόσωπαBenjamin Smith
ΙδιοκτήτηςAgence des participations de l'État
Υπάλληλοι74.602 (2022)
ΣλόγκανFrance is in the air (d'Air France) και Journeys of Inspiration (de KLM)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Air France-KLM είναι ένας γαλλο-ολλανδικός όμιλος αεροπορικών εταιρειών που έχει συσταθεί σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο και εδρεύει στο Αεροδρόμιο Σαρλ-Ντε-Γκωλ, κοντά στο Παρίσι. Η εταιρία έχει γραφεία στο Montreuil, στο Seine-Saint-Denis, στο Παρίσι και στο Αμστελφέιν της Ολλανδίας.

Η Air France-KLM είναι το αποτέλεσμα της συγχώνευσης το 2004 μεταξύ της Air France και της KLM. Τόσο η Air France όσο και η KLM είναι μέλη της συμμαχίας αεροπορικών εταιρειών SkyTeam. Οι αεροπορικές εταιρείες του ομίλου βασίζονται σε δύο μεγάλους κόμβους, το αεροδρόμιο Paris-Charles de Gaulle και το Αεροδρόμιο Σχίπχολ του Άμστερνταμ αντίστοιχα.

Η Air France-KLM μετέφερε 87,3 εκατομμύρια επιβάτες το 2014.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 5 Μαΐου 2004, η Air France-KLM δημιουργήθηκε με την αμοιβαία συμφωνηθείσα συγκέντρωση μεταξύ της Air France και της KLM με έδρα την Ολλανδία. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, το μερίδιο της γαλλικής κυβέρνησης στην Air France μειώθηκε από 54,4% (της πρώην Air France) σε 44% (της συνδυασμένης αεροπορικής εταιρείας). Στη συνέχεια, το μερίδιό του μειώθηκε στο 25% και αργότερα στο 17,6%. Κατά τη συγχώνευση το Μάιο του 2004, η Air France και η KLM προσέφεραν πτήσεις σε 225 προορισμούς στον κόσμο. Κατά το έτος που έληξε στις 21 Μαρτίου 2003, οι δύο εταιρείες συνένωσαν 66,3 εκατομμύρια επιβάτες.

Τον Οκτώβριο του 2005, η Air France Cargo και η KLM Cargo, οι δύο θυγατρικές του ομίλου, συνένωναν τις εμπορικές τους δραστηριότητες. Η ομάδα Joint Cargo Management εκμεταλλεύεται την οργάνωση παγκοσμίως από τις Κάτω Χώρες.

Σε ένα άνοιγμα του 2007 για πλειοψηφική εξαγορά της ζημιογόνου Alitalia, η Air France-KLM ήταν ένας από τους τρεις υποψήφιους και ευνοήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Alitalia . Ωστόσο, στις 2 Απριλίου 2008, αναφέρθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν εγκαταλειφθεί . Μετά την απόκτηση της Alitalia και της Air One από την Compagnia Aerea Italiana στις 12 Δεκεμβρίου 2008, η Air France-KLM ενδιαφερόταν και πάλι για την αγορά συμμετοχής στη νέα συγχωνευθείσα εταιρεία. Στις 12 Ιανουαρίου 2009, η Air France-KLM αγόρασε μερίδιο 25% στην εταιρεία αυτή για 323 εκατ. Ευρώ .

Το 2008, ήταν η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία παγκοσμίως όσον αφορά τα συνολικά λειτουργικά έσοδα, αλλά και τη μεγαλύτερη στον κόσμο σε διεθνείς επιβατοχιλιόμετρα.

Η Air France-KLM, μαζί με τη συνεργαζόμενη Delta Air Lines, μίλησε για επένδυση με την Japan Airlines, η οποία αποτελεί μέρος της συμμαχίας Oneworld (αντίπαλος της SkyTeam), αλλά αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Η Air France-KLM, μαζί με τον αντίπαλο της Delta , American Airlines (AMR Corporation, μέρος του Oneworld), συζήτησαν επενδύσεις ύψους 200-300 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν τον οικονομικά αγωνιζόμενο μεταφορέα, που είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ασίας από τα έσοδα. Το Υπουργείο Χωροταξίας, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού της Ιαπωνίας συνέστησε την Air France-KLM και / ή τη Delta για εταίρους λόγω της «υγιούς» οικονομικής τους κατάστασης σε σύγκριση με την AMR Corporation .Το Delta συστήθηκε επίσης λόγω του εκτεταμένου ασιατικού δικτύου του, το οποίο αποκτήθηκε μέσω της εξαγοράς της Northwest Airlines. Η Korean Air, επίσης μέλος του SkyTeam, ήταν επίσης σε συνομιλίες με την JAL. Η Air France, η Alitalia, η China Airlines, η China Southern Airlines, η Korean Air και η Vietnam Airlines είναι μέλη του SkyTeam που έχουν σήμερα κοινόχρηστο κωδικό με τη JAL. Στις 7 Φεβρουαρίου 2010, αρκετά γραφεία ειδήσεων ανέφεραν ότι η JAL αποφάσισε να διατηρήσει τη συμμαχία της με τις American Airlines και να τελειώσει τις συνομιλίες με τη Delta. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι νέοι αξιωματούχοι της JAL CEO Inamori και ETIC, αποφάσισαν ότι η αλλαγή συμμαχιών (από το Oneworld στο SkyTeam) θα ήταν υπερβολικά επικίνδυνη και θα μπορούσε να εμποδίσει την ικανότητα της JAL να γυρίσει γρήγορα την αεροπορική εταιρεία. Στις 9 Φεβρουαρίου 2010, η JAL ανήγγειλε επίσημα την απόφασή της να ενισχύσει την εταιρική της σχέση με την αμερικανική εταιρία, η οποία περιελάμβανε την από κοινού εφαρμογή της έγκρισης για την απαγόρευση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στις διαδρομές διαφάνειας. Η αεροπορική εταιρεία σχεδίαζε επίσης να ενισχύσει τη σχέση της με άλλους εταίρους της συμμαχίας Oneworld .

Τον Φεβρουάριο του 2011, η Air France-KLM και η Delta Air Lines συνεργάζονταν για να εξετάσουν μια προσφορά για την Virgin Atlantic, καθώς ο Richard Branson είχε μερίδιο 51 τοις εκατό και τα υπόλοιπα κατέχει η Delta .

Τον Αύγουστο του 2011, η Air France-KLM κατηγοριοποιήθηκε ως μία από τις 10 ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως .

Τον Δεκέμβριο του 2013, η Air France-KLM πώλησε την θυγατρική της CityJet στην Intro Aviation.

Στις αρχές Απριλίου του 2016, ο Alexandre de Juniac, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος από 1ης Ιουλίου 2013 παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Jean-Marc Janaillac στις 4 Ιουλίου 2016.

Τον Ιανουάριο του 2018 ενώπιον της Γαλλικής Γερουσίας, ο Jean-Marc Janaillac ανέφερε για το 2017 υψηλότερα έσοδα λόγω της αυξανόμενης χρησιμοποίησης του στόλου και της ταχύτερης ανάπτυξης και ένα καλύτερο λειτουργικό κέρδος με 6% για τον όμιλο (Air France 4%, KLM 9 αλλά με καθυστέρηση στο 9% της Lufthansa και 10-12% της British Airways, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για τις γραμμές αναμονής και χειρισμού αποσκευών του Παρισιού-Σαρλ ντε Γκωλ, παρεμποδίζοντας τις συνδέσεις και πρόβλεψη ενός δύσκολου 2018 με αυξανόμενες τιμές καυσίμων και συμπτώσεις από τον Κόλπο αερομεταφορείς, τουρκικές αεροπορικές εταιρείες, κινεζικές και ασιατικές αεροπορικές εταιρείες και αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, είτε πρόκειται για εταιρείες easyJet, Volotea, Ryanair είτε για μεγάλες αποστάσεις.

Στο τέλος του 2018, η Air France-KLM θα επιλέξει την αντικατάσταση στόλου μεσαίων αποστάσεων για τις Air France, HOP !, KLM και Transavia, με 120 Boeing 737 NG, 118 οικογένειες Airbus A320ceo, 64 Embraer E-Jets, 25 Bombardier CRJ700 series 13 Embraer 145. Μετά την ανανέωση του στόλου μακρινών αποστάσεων με το 787 Dreamliner και το A350 XWB από το 2019, οι προδιαγραφές θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο, αναζητώντας προτάσεις από την Airbus, την Boeing, την Bombardier Aerospace και την Embraer, χρήση.

Στις 4 Μαΐου 2018, ο Jean-Marc Janaillac ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του CEO της Air France-KLM, αφού οι υπάλληλοι απέρριψαν νέο πακέτο μισθών .

Στις 16 Αυγούστου 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο της Air France-KLM ανακοίνωσε το διορισμό του Benjamin Smith ως νέου Διευθύνοντος Συμβούλου. Θα αναλάβει τα καθήκοντά του στην Air France-KLM το αργότερο στις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Εταιρικές υποθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιχειρηματικές τάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 2010, η Air France-KLM ανακοίνωσε αυξημένες ζημίες (1,56 δισ. Ευρώ για το έτος έως 31 Μαρτίου 2010) και προειδοποίησε ότι οι εκρήξεις του Eyjafjallajökull το 2010 προκάλεσαν απώλειες ύψους 160 εκατ. Ευρώ κατά εκείνο το οικονομικό έτος. Η Air France-KLM είναι μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη με 204,7 δισεκατομμύρια επιβατοχιλιόμετρα το έτος που λήγει στις 31 Μαρτίου 2011.

Οι ιδιώτες μέτοχοι κατέχουν το 81,4% της εταιρείας με ποσοστό 37% που κατείχαν οι πρώην μέτοχοι της Air France και το 21% που κατείχαν οι πρώην μέτοχοι της KLM. Η κυβέρνηση της Γαλλίας κατέχει το υπόλοιπο 15,9%.

Τον Ιούνιο του 2008, η Air France-KLM συμφώνησε να καταβάλει 350 εκατομμύρια δολάρια για τον διακανονισμό των τελών καθορισμού των τιμών των εμπορευμάτων σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Οι εταιρείες Cathay Pacific, Martinair Holland και SAS Cargo Group συμφώνησαν επίσης να επιβάλλουν πρόστιμα για να φτάσουν τα συνολικά ποσά στα 504 εκατομμύρια δολάρια. Τον Νοέμβριο του 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους 310 εκατομμυρίων ευρώ στην Air France-KLM μετά από άλλη έρευνα καθορισμού τιμών .

Η εταιρεία ξοδεύει περίπου το ένα τρίτο των εσόδων της στο προσωπικό, τα μεγαλύτερα έξοδα της, ενώ η Lufthansa ξοδεύει μόνο το ένα τέταρτο, για να εξοικονομήσει περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια. ένα πάγωμα προσλήψεων το οποίο θα οδηγήσει σε περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας το 2012.

Τον Φεβρουάριο του 2014, η Air-France KLM επένδυσε 100 εκατομμύρια δολάρια στην αεροπορική εταιρεία της Βραζιλίας Gol Linhas Aéreas Inteligentes πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου 2014.

Κατά τη διάρκεια του 2015, η Air France πέρασε μια σοβαρή επιχειρηματική κρίση και μια απεργία του πιλότου, η οποία έκανε τη γαλλική αεροπορική εταιρεία να κόψει σχεδόν 3.000 θέσεις εργασίας, η KLM αναβάλλει μερικές από τις εκκρεμείς 787 παραδόσεις της, τη θυγατρική της KLM Martinair να αποσυρθεί έξι αεροσκάφη McDonnell- Douglas MD- και η Air France-KLM να υποφέρει ως εταιρεία.

Κεντρικά γραφεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έδρα της Air France-KLM βρίσκεται στο συγκρότημα Roissypôle στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle και στο Tremblay-en-France, κοντά στο Παρίσι. Το σύμπλεγμα 130.000 τετραγωνικών μέτρων (1.400.000 τετραγωνικών μέτρων) ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1995. Η γαλλική εταιρεία Groupement d'Etudes et de Méthodes d'ordonnancement (GEMO) διαχειρίστηκε το έργο. Ο αρχιτέκτονας ήταν η Valode & Pistre και οι σύμβουλοι σχεδιασμού ήταν και ο Sechaud-Boyssut και ο Trouvin. Το έργο είχε τιμή 137.000.000 ευρώ.

Θυγατρικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι θυγατρικές που ανήκουν εξ ολοκλήρου στην Air France-KLM περιλαμβάνουν:

  • Air France Cargo
  • HOP!
  • KLM Cargo
  • Martinair

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, η Air France-KLM κατείχε εξ ολοκλήρου την Cobalt Ground Solutions την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία εδάφους που εδρεύει στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου. Η εταιρεία ιδρύθηκε την 1η Απριλίου 2009 με τη συγχώνευση των δύο θυγατρικών υπηρεσιών εδάφους της Air France και της KLM στο Ηνωμένο Βασίλειο - πρώην Air France Services Ltd (AFSL) και της KLM Ground Services Ltd (KGS). Η Cobalt Ground Solutions πωλήθηκε στην Groupe CRIT, η οποία αγόρασε το 100% της εταιρείας μέσω της θυγατρικής της Groupe Europe Handling.

Η Air France Services Ltd (AFSL) ήταν μία από τις σημαντικότερες εταιρείες εδάφους στο αεροδρόμιο του Heathrow. Το AFSL δημιουργήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1997 και ήταν στην αρχή μια σύμπραξη μεταξύ της Air France και της Servisair Ltd. Η Servisair αποφάσισε να αποσυρθεί.

Η εταιρία κατέχει επίσης την Cygnific, η οποία είναι ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Πωλήσεων & Υπηρεσιών της Air France-KLM. Η Cygnific είναι στην πραγματικότητα πλήρης θυγατρική της KLM Royal Dutch Airlines, λειτουργεί ως ανεξάρτητη εταιρεία με δική της επιχειρηματική στρατηγική, επιχειρησιακές διαδικασίες και πολιτική ανθρώπινων πόρων. Η Cygnific εξυπηρετεί επιβάτες και ταξιδιωτικούς πράκτορες για λογαριασμό της KLM, της Air France και της Delta Air Lines.

Άλλες Θυγατρικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αερογραμμές στις οποίες η Air France-KLM κατέχει μειοψηφικό συμφέρον:

  • Air Corsica 12%
  • Air Côte d'Ivoire 20%
  • Air Mauritious 3%
  • Air Tahiti 7%
  • Air Calédonie 2%
  • Gol Transportes Aéreos 1,50%
  • Royal Air Maroc 1,25%
  • NS International (πρώην NS Hispeed, σιδηροδρομικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας που συνδέουν το Άμστερνταμ (Schiphol) με τις Βρυξέλλες και το Παρίσι) 10%

Πρώην θυγατρικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cityjet: Η Air France-KLM κατείχε ολόκληρη την εταιρεία, μέχρι την πώληση στην Intro Aviation, γερμανική εταιρεία χαρτοφυλακίου αερομεταφορών.
  • VLM Airlines: Η Air France-KLM συγχώνευσε τις δραστηριότητες αυτής της εταιρείας με αυτές της Cityjet. Πωλήθηκε την ίδια στιγμή.

Μελλοντικές Θυγατρικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Virgin Atlantic: Η Air France-KLM ανακοίνωσε το 2017 ότι θα αποκτήσει μερίδιο μειοψηφίας 31% στην Virgin Atlantic, με την Delta Air Lines να κατέχει το 49% και Virgin Group να κατέχει το 20%. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το 2019. Η αεροπορική εταιρεία θα διατηρήσει το σήμα Virgin.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοσελίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://www.airfranceklm.com/

https://www.airfrance.fr/en?setPreferredLang=true

https://www.klm.com/home/gr/en

https://www.afklcargo.com/WW/en/local/homepage/homepage.jsp

https://web.archive.org/web/20190605104334/https://www.hop.com/en/

https://www.transavia.com/