Air Combat

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Air Combat
ΔημιουργόςNamco
Εκδότης: Namco
: Sony Interactive Entertainment
ΠαραγωγόςΚαζούμι Μιζούνο
ΣειράAce Combat (σειρά βιντεοπαιχνιδιών)
ΠλατφόρμαPlayStation[1]
Ημ/νία κυκλοφορίας: 30 Ιουνίου 1995

: 9 Σεπτεμβρίου 1995

: 13 Οκτωβρίου 1995
ΕίδοςΠαιχνίδι προσομοίωσης πτήσης
δεδομένα (π  σ  ε )

Αυτό το άρθρο αφορά το παιχνίδι PlayStation του 1995. Για το παιχνίδι arcade 1993, δείτε το Air Combat (παιχνίδι arcade).

Το Air Combat [2] είναι ένα βιντεοπαιχνίδι προσομοίωσης πτήσης μάχης του 1995 που αναπτύχθηκε και δημοσιεύθηκε για το PlayStation από την Namco. Η ιστορία αφορά τη συγκέντρωση ενός μισθοφόρου πολεμιστή αεροπορίας για να εμποδίσει μια τρομοκρατική οργάνωση να καταλάβει τον έλεγχο της κυβέρνησης στη φανταστική χώρα της Usea. Οι παίκτες ελέγχουν ένα αεροσκάφος και είναι επιφορτισμένοι με την ολοκλήρωση μιας σειράς αποστολών, με στόχους που κυμαίνονται από την καταστροφή σχηματισμών εχθρών έως την προστασία ενός συγκεκριμένου στόχου από τη φωτιά του εχθρού. Οι αποστολές απονέμουν χρήματα που χρησιμοποιούνται για την αγορά νέων αεροσκαφών, το καθένα με τα δικά του μοναδικά όπλα και δυνατότητες.

Το Air Combat βασίζεται σε ένα παιχνίδι arcade του 1993 με το ίδιο όνομα που έτρεχε στο υλικό Namco System 21. Οι υπάλληλοι της εταιρείας Μασανόρι Κάτο και Καζούμι Μιζούνο είχαν την ευθύνη να φέρουν το παιχνίδι στο τότε νέο PlayStation, αλλά αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο παιχνίδι από το μηδέν αφού συνειδητοποίησαν ότι το υλικό του PlayStation δεν ήταν αρκετά ισχυρό για να καταστήσει σωστά το παιχνίδι της έκδοσης arcade. Το Air Combat έστειλε 2,23 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και αργότερα επανεκτυπώθηκε με τη σειρά τίτλων The Best budget της Sony. Οι κριτές βρίσκαν απολαυστικότατο το gameplay, ανακοίνωσαν ότι περιείχε τον ρεαλισμό και την κινηματογραφική προσέγγιση του arcade, αν και αρκετοί έκαναν κριτική στα γραφικά και την παρουσίασή του επειδή ήταν παιχνίδι κάτω του μέσου όρου. Δημιούργησε το Ace Combat franchise με πολλές ακολουθίες, spin-offs και άλλες μορφές μέσων.

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Air Combat είναι ένα βιντεοπαιχνίδι προσομοίωσης πτήσης μάχης που παρουσιάζεται σε μορφή arcade. [3] Η πλοκή περιλαμβάνει μια τρομοκρατική οργάνωση που ξεκινά ένα εκπληκτικό στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον των συμμαχικών εθνών, συγκεκριμένα της φανταστικής χώρας της Usea. Για απάντηση στις επιθέσεις που έγιναν σε ολόκληρο τον κόσμο, συγκεντρώθηκε ένας μισθοφόρος πολεμικής αεροπορίας για να αποτρέψει την τρομοκρατική οργάνωση και να καταλάβει τον έλεγχο της κυβέρνησης. [4][5]

Ο παίκτης ελέγχει ένα από τα δεκαέξι διαφορετικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-4 Phantom, Su-27 Flanker και Lockheed F-117 Nighthawk, και πρέπει να ολοκληρώσει καθένα από τα δεκαεπτά επίπεδα του παιχνιδιού, το καθένα με στόχους αποστολής που πρέπει να πληρούνται. Οι αποστολές κυμαίνονται από την καταστροφή μιας μοίρας εχθρών, την προστασία μιας συμμαχικής βάσης από τη φωτιά του εχθρού ή την καταστροφή ενός μαζικού θωρηκτού. Η ολοκλήρωση των αποστολών οφείλει στον παίκτη χρήματα, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για την αγορά νέων αεροσκαφών στο δικό του προσωπικό υπόστεγο. Μπορεί επίσης να κερδίσει επιπλέον χρήματα καταστρέφοντας προαιρετικούς εχθρούς "χωρίς στόχους". Ξεκινώντας από την τέταρτη αποστολή του παιχνιδιού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας παρτενέρ αεροπορίας που θα βοηθήσει τον παίκτη στην προστασία του και θα πολεμήσει μαζί του. Μπορούν να προσληφθούν επιπλέον πτέρυγες κερδίζοντας επιπλέον χρήματα κατά τη διάρκεια της μάχης. Το παιχνίδι εξελίσσεται σε γραμμική μορφή. Παράλληλα με την κύρια καμπάνια ενός παίκτη, υπάρχει επίσης μια λειτουργία deathmatch για πολλούς παίκτες σε χωριστή οθόνη, όπου δύο παίκτες προσπαθούν να καταστρέψουν ο ένας τον άλλον το συντομότερο δυνατό. Οι παίκτες μπορούν επίσης να ξεκλειδώσουν νέα αεροσκάφη και ειδικά minigames, συμπληρώνοντας συγκεκριμένους στόχους σε διάφορα σημεία καθ 'όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Οι παίκτες μπορούν επίσης να ανταλλάξουν μεταξύ κάμερας πρώτου και τρίτου προσώπου.

Κριτικές βιντεοπαιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 Υποδοχή
Σκορ κριτικών
Δημοσίευση Σκορ
Allgame 3/5 stars[6]
Famitsu 31/40[7]
GameFan 92/100[8]
GamePro 3.5/5[9]
IGN 7/10[10]
Official PlayStation Magazine (UK) 6/10[11]

Το Air Combat αποδείχθηκε εμπορική επιτυχία. Στην Ιαπωνία, το παιχνίδι πούλησε πάνω από 246.000 αντίγραφα την πρώτη του εβδομάδα, και σχεδόν 600.000 συνολικά.  Μέχρι το 2008, το παιχνίδι απέστειλε 2,23  εκατομμύρια αντίτυπα, καθιστώντας το δεύτερο παιχνίδι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο franchise πίσω από το Ace Combat 04: Shattered Skies. Η Famitsu του έδωσε το βραβείο "Silver Hall of Fame",  ενώ το Electronic Gaming Monthly το "Best Flight Sim του 1995".

Οι επικριτές επικεντρώθηκαν κυρίως στο gameplay, ο οποίος θεώρησαν ότι είχε εθιστικό χαρακτήρα σαν arcade. Ο αναθεωρητής του GameFan Νικ Ροξ το περιέγραψε ως «Το ευκολότερο βιντεοπαιχνίδι προσομοίωσης πτήσης μάχης».  Συγγραφείς από το IGN , που το συνέκριναν ευνοϊκά με το Warhawk, επαίνεσαν το βιντεοπαιχνίδι για την δράση του,  όπως έκανε και ο Μίκελ Χάους του AllGame και ένας κριτικός από το Coming Soon . Στον Χάους άρεσε επίσης ο εθισμός και η μακροζωία του παιχνιδιού μεγάλης διάρκειας. Οι τέσσερις σχολιαστές της Famitsu πίστευαν ότι το Air Combat ήταν διασκεδαστικό και είχε μεγάλη ποικιλία και δράση, αλλά θα μπορούσε να επωφεληθεί από επιπλέον επίπεδα.  Αρκετοί υποστήριξαν ότι το παιχνίδι ξεκίνησε με αργό και βαρετό ρυθμό στην αρχή, αλλά έγινε πιο διασκεδαστικό μετά από λίγο καιρό. Η GamePro έγραψε ότι οι υπομονετικοί παίκτες "θα σταματήσουν σταδιακά στο συναρπαστικό παιχνίδι".  Στη σύντομη κάλυψή τους για το παιχνίδι το 1997, το προσωπικό της Next Generation υποστήριξε ότι το παιχνίδι δεν κράτησε καλά σε σύγκριση με άλλα παιχνίδια, λέγοντας ότι ήταν ένα αξιοπρεπές παιχνίδι προσομοίωσης πτήσης αλλά όχι τόσο διασκεδαστικό όσο οι ανταγωνιστές του. Οι έλεγχοι επαινέθηκαν επίσης, με το Coming Soon και την Famitsu να το έκαναν ένα από τα πιο ρεαλιστικά παιχνίδια προσομοίωσης πτήσης για μια κονσόλα. Το Air Combat επαινέθηκε επίσης για τα κινηματογραφικά του cutscenes, ρεαλιστικά ηχητικά εφέ, και για την ποικιλία των ξεκλειδωμάτων.

Τα γραφικά και η παρουσίαση του Air Combat θεωρήθηκαν χαμηλότερα του μέσου όρου. Ο Χάους έδειξε σύγχυση σε αυτό, λόγω των άλλων παιχνιδιών του PlayStation της Namco από τότε που είχαν γραφικά υψηλής ανάλυσης.  Η IGN είπε ότι τα γραφικά, τα οποία επέκριναν για το συνεχές τρεμόπαιγμα τους, ήταν το πιο αδύναμο σημείο του παιχνιδιού, παράλληλα με την κακή παρουσίασή του. Στην GamePro του Άιρ Χέντριξ επέκρινε επίσης τα γραφικά ότι είναι ήπια και απωθητικά.  Αντίθετα, οι GameFan και η Coming Soonτο επαίνεσαν το παιχνίδι για τον ρεαλισμό και την λεπτομέρεια. Όπως και η IGN, η Famitsu ανέφερε επίσης ότι τα γραφικά ήταν το χαμηλότερο σημείο του παιχνιδιού, υποστηρίζοντας ότι ο προκάτοχός του στο Air Combat 22 είχε πολύ καλύτερη οπτική. Οι κριτικοί άρεσαν την ποικιλία αποστολής του παιχνιδιού σε μεταγενέστερα επίπεδα επειδή δεν επαναλάμβαναν απλά προηγούμενα.  Συγκεκριμένα, το AllGame είπε ότι έδωσε στο παιχνίδι μεγάλη αξία επανάληψης για αυτόν τον λόγο, όπως και η Famitsu. Ο Χέντριξ πίστευε ότι περιείχε ένα επίπεδο στιλβωτικής ουσίας, αλλά επέκρινε τα προηγούμενα επίπεδα επειδή ήταν πολύ βαρετά. Το soundtrack έλαβε επίσης έπαινο, με τον Χάους να το κατατάσσει μεταξύ των καλύτερων χαρακτηριστικών του παιχνιδιού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) redump.org.
  2. Γνωστό στην Ιαπωνία ως Ace Combat (エースコンバット, Ēsu Konbatto)
  3. GamePro Issue 077 December 1995. 
  4. NAMCO (1995). Ace Combat (Manual)(JP)(PlayStation)(PSX). 
  5. «PlayStation/エースコンバット». web.archive.org. 26 Οκτωβρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  6. House, Michael. «Air Combat- Review». AllGame. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2019. 
  7. New Games Cross Review: エースコンバット. Weekly Famicom Tsūshin. No.342. Pg.32. 7 July 1995.
  8. Skid; Nick Rox; S. Quan (September 1995). «Viewpoint – Air Combat». GameFan. DieHard Gamers Club, σελ. 14. https://archive.org/details/GamefanVolume3Issue09September1995/page/n13/mode/2up/search/Namco+Air+Combat?q=Namco+Air+Combat. Ανακτήθηκε στις 20 March 2020. 
  9. Hendrix, Air (December 1995). «Air Combat». GamePro (IDG) (87): 68. https://archive.org/details/GamePro_Issue_077_December_1995/page/n69. Ανακτήθηκε στις August 2, 2019. 
  10. IGN Staff (21 Νοεμβρίου 1996). «Air Combat Review». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2012. 
  11. «PlayTest: Air Combat». Official UK PlayStation Magazine (Future Publishing) (1): 80–81. November 1995. «In terms of excitement Air Combat is an A-class product but it doesn't deliver enough staying power. Its coin-op lineage is painfully apparent.».