Aedes aegypti

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Aedes aegypti
Ενήλικο
Ενήλικο
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Αρθρόποδα (Arthropoda)
Ομοταξία: Έντομα (Insecta)
Τάξη: Δίπτερα (Diptera)
Οικογένεια: Culicidae
Γένος: Αηδής
Είδος: A. aegypti
Διώνυμο
Aedes aegypti
Linnaeus, 1762

Κατανομή του είδους το 2006 (μπλε) και επιδημία δάγκειου πυρετού (κόκκινο)

Το Aedes aegypti (Αηδής ο αιγυπτιακός), γνωστό και ως κουνούπι τίγρης, είναι ένα κουνούπι που μεταφέρει τις ασθένειες δάγκειος πυρετός, τσικονγκούγια και κίτρινος πυρετός, καθώς και άλλες ασθένειες. Το κουνούπι ξεχωρίζει από τις λευκές λωρίδες στα πόδια και ένα σημάδι που μοιάζει με λύρα στο θώρακα. Το κουνούπι προέρχεται από την Αφρική και απαντάται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές του πλανήτη.

To είδος είναι φορέας αρκετών τροπικών πυρετών. Μόνο το θηλυκό τσιμπάει για αίμα έτσι ώστε να ωριμάσει τα αυγά του. Το είδος έλκεται από χημικές ενώσεις που παράγουν τα θηλαστικά. Ανάμεσα σε αυτές τις ενώσεις είναι η αμμωνία, το διοξείδιο του άνθρακα, το γαλακτικό οξύ και η οκτενόλη.[1] Τα ενήλικα ζουν περίπου 2 με 4 εβδομάδες ανάλογα με τις συνθήκες,[2] αλλά τα αυγά είναι βιώσιμα ακόμη και μετά από ένα χρόνο σε ξηρή κατάσταση.[3]

Σύμφωνα με τον οδηγό του αμερικανικού φορέα Κέντρα για τον Έλεγχο των Ασθενειών και για την Πρόληψη, τα καλύτερα εντομοαπωθητικά για το είδος είναι αυτά που περιέχουν DEET. Επίσης αναφέρει:

  • Το κουνούπι τσιμπάει συνήθως την αυγή ή το σούρουπο, αλλά μπορεί να τσιμπήσει οποιαδήποτε ώρα σε εσωτερικού χώρο, στη σκιά και όταν έχει συννεφιά.[4]
  • Το κουνούπι αναπαράγεται σε στάσιμα νερά. Αυτά μπορεί να είναι βάζα με λουλούδια, ανοικτά βαρέλια, κουβάδες και λάστιχα αυτοκινήτων, αλλά πιο επικίνδυνα μέρη είναι το νερό της τουαλέτας και υγρά πατώματα του μπάνιου, επειδή του επιτρέπουν να αναπαράγεται μέσα στα σπίτια. Έρευνες έχουν δείξει ότι ουσίες που εκπέμπονται από συγκεκριμένα βακτήρια διεγείρουν το θηλυκό να γεννήσει. Προτειμούν περισσότερο νερά που έχουν συγκεκριμένη συγκέντρωση λιπαρών οξέων και άλλων οργανικών ουσιών.[5]
  • Προτείνεται να φοράτε ρούχα με μακριά μανίκια και παντάκια την ημέρα και το σούρουπο.
  • Προτείνεται να ψεκάζεται τα ρούχα με απωθητικά με DEET.
  • Προτείνεται η χρήση κουνουπιέρων πάνω από τα κρεβάτια, αν το δωμάτιο δεν κλιματίζεται ή αν τα παράθυρα είναι κλειστά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dennis O'Brien (9 Μαρτίου 2010). «ARS Study Provides a Better Understanding of How Mosquitoes Find a Host». U.S. Department of Agriculture. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2010. 
  2. Catherine Zettel· Phillip Kaufman. «Yellow fever mosquito Aedes aegypti». University of Florida, Institute of Food and Agricultural Sciences. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2010. 
  3. Roland Mortimer. «Aedes aegypti and Dengue fever». Onview.net Ltd, Microscopy-UK. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2010. 
  4. «Travelers' Health Outbreak Notice». Centers for Disease Control and Prevention. 2 Ιουνίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Αυγούστου 2010. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2010. 
  5. «Lay Your Eggs Here». Newswise, Inc. 3 Ιουλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2010.