AVE

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά την ισπανική εταιρεία. Για για το λήμμα της ελληνικής, δείτε: AVE (Ελλάδα).
AVE
(Alta Velocidad Española)
Πληροφορίες
ΙδιοκτησίαAdif
ΠεριοχήΙσπανία
ΕίδοςΣιδηρόδρομοι υψηλών ταχυτήτων
Σταθμοί47[1]
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας1992
ΔιαχειριστήςRenfe Opradora
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μήκος συστήματος3.966,7 χμ[1]
Εύρος γραμμής1,435 mm (κανονικό εύρος)
Μέγιστη ταχύτητα300χλμ/ώρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Χάρτης

Χάρτης του Ισπανικού σιδηροδρομικού δικτύου υπερταχείας (Δεκ 2023)

Η AVE είναι σιδηροδρομική υπηρεσία υψηλής ταχύτητας που συνδέει διάφορες πόλεις της Ισπανίας μεταξύ τους. Το δίκτυο της AVE είναι το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο με συνολικό μήκος γραμμών 3.966,7 χμ.[1]

Δίκτυο και δρομολόγια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οχτώ από τα δρομολόγια της AVE έχουν αφετηρία τον Σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα στη Μαδρίτη, πέντε τον Σιδηροδρομικό σταθμό Τσαμαρτίν στη Μαδρίτη και τέσσερα τον Σιδηροδρομικό σταθμό Σαντς της Βαρκελώνης.

Από αυτούς τους τερματικούς σταθμούς ξεκινούν γραμμές υψηλών ταχυτήτων προς τη Σεβίλλη, τη Μάλαγα, την Ουέσκα, το Τολέδο, το Αλικάντε, τις Αστούριες, το Καστεγιόν, τη Γρανάδα, τη Γαλικία, το Μπούργος, τη Μούρθια αλλά και προς τα γαλλικά σύνορα με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς όπως τον Σιδηροδρομικό σταθμό Ντελιθίας στην πόλη της Σαραγόσας, τον σιδηροδρομικό σταθμό Φιγέρες, τον σιδηροδρομικό σταθμό του Βαγιαδολίδ, τον σταθμό της Βαλένθιας, της Κόρδοβας, τον σταθμό Θιουδάδ-Ρεάλ και πολλούς άλλους ακόμη.

Επίσης υπάρχουν και δρομολόγια που συνδέουν απευθείας μεταξύ τους ως τερματικούς σταθμούς τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Σεβίλλης με της Βαλένθιας, της Βαλένθιας με του Μπούργος, του Αλικάντε με του Λεόν και του Αλικάντε με την περιοχή της Γαλικίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γραμμή υψηλών ταχυτήτων Μαδρίτη-Σεβίλλη ήταν η πρώτη του δικτύου η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992.[1] Στη συνέχεια ακολούθησε η γραμμή υψηλών ταχυτήτων Μαδρίτη-Βαρκελώνη, η οποία εγκαινιάστηκε το 2003 μερικώς και ολοκληρώθηκε το 2008, ενώ το 2013 επεκτάθηκε προς τη Φιγέρες. Το Τολέδο συνδέθηκε στο δίκτυο της AVE τον Νοέμβριο του 2005, η σύνδεση της Μάλαγας και του Βαγιαδολίδ έγινε το 2007 ενώ η γραμμή Μαδρίτη-Βαλένθια ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010. Ακολούθησε η σύνδεση με το Αλικάντε τον Ιούνιο του 2013 και με το Λεόν τον Σεπτέμβριο του 2015. Τον Ιανουάριο του 2018 συνδέθηκε στο δίκτυο της AVE και το Καστεγιόν ενώ το 2019 ολοκληρώθηκε και η σύνδεση μεταξύ Γρανάδας και Αντεκέρα. Ακολούθησαν η γραμμή Μαδρίτη-Γαλικία που ολοκληρώθηκε το 2021, η σύνδεση με το Μπούργος το 2022 και η ολοκλήρωση της γραμμής Μαδρίτη-Μούρθια τον Δεκέμβριο του 2022.

Η πιο πρόσφατη γραμμή του δικτύου είναι η γραμμή Μαδρίτη-Αστούριες που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2023.[2]

Τρένα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υπηρεσία στελεχώνεται από εικοσιτέσσερα τρένα τύπου 100 (TGV) γαλλικής κατασκευής, δεκαέξι τύπου 102 και τριάντα τύπου 112 («Pato», ισπανική λέξη για την «πάπια») ισπανικής κατασκευής και είκοσι έξι τύπου 103 (Siemens Velaro) γερμανικής κατασκευής, τα οποία κινούνται με ταχύτητες ως 300 χιλιομέτρων ανά ώρα όταν βρίσκονται σε σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων.[3]

Στα δρομολόγια Μαδρίτη-Σεβίλλη και Βαρκελώνη-Φιγέρες-Περπινιάν, στα γαλλικά σύνορα, χρησιμοποιούνται τρένα τύπου 100, στο δρομολόγιο Μαδρίτη-Βαρκελώνη-Φιγέρες χρησιμοποιούνται τρένα τύπου 103, ενώ στα δρομολόγια Μαδρίτη-Μάλαγα, Μαδρίτη-Λεόν, Μαδρίτη-Ουέσκα, Μαδρίτη-Γρανάδα, Μαδρίτη-Γαλικία και Βαλένθια-Σεβίλλη χρησιμοποιούνται τρένα τύπου 102 και σε αυτά των Μαδρίτη-Καστεγιόν, Μαδρίτη-Αλικάντε, Μαδρίτη-Μπούργος, Μαδρίτη-Μούρθια, Βαρκελώνη-Σεβίλλη, Βαρκελώνη-Μάλαγα, Βαρκελώνη-Γρανάδα, Μπούργος-Βαλένθια και Αλικάντε-Γαλικία τρένα τύπου 112.

Άλλες υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από τα τρένα της AVE το δίκτυο χρησιμοποιείται και από τρένα άλλων υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων όπως είναι τα τρένα της υπηρεσίας Avant για κοντινότερες αποστάσεις εντός του δικτύου υψηλών ταχυτήτων και τα τρένα της υπηρεσίας Alvia τα οποία αντίθετα με τα τρένα των AVE και Avant τα οποία κινούνται αποκλειστικά σε γραμμές υψηλών ταχυτήτων κανονικού εύρους (1.435 χιλιοστών), έχουν τη δυνατότητα να κινούνται επιπλέον τόσο σε γραμμές υψηλών ταχυτήτων ιβηρικού εύρους (1.668 χιλιοστών) αλλά και σε συμβατικές γραμμές ιβηρικού εύρους. Έτσι μπορούν να επεκτείνουν τις υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων και προς περιοχές οι οποίες ακόμα δεν διαθέτουν τις ανάλογες γραμμές. Τόσο τα τρένα της υπηρεσίας Avant όσο και αυτά της Alvia έχουν ως ανώτατη ταχύτητα τα 250χλμ/ω.[4]

Μια επιπλέον υπηρεσία στο δίκτυο της AVE είναι η υπηρεσία υψηλών ταχυτήτων χαμηλού κόστους της Avlo, η οποία στελεχώνεται από 5 τρένα τύπου 112 σε συγκεκριμένα δρομολόγια με ανώτατες ταχύτητες τα 300χλμ/ω.[4]

Από το 2013 τρένα υψηλών ταχυτήτων συνδέουν την πόλη της Βαρκελώνης με το Παρίσι και άλλες ενδιάμεσες πόλεις όπως η Λυών, αλλά και την πόλη της Μαδρίτης με την Μασσαλία κάνοντας συνδυαστική χρήση των δύο δικτύων υψηλών ταχυτήτων στις δυο χώρες, του ισπανικού δικτύου της AVE και του γαλλικού δικτύου TGV.[5]

Από το 2021 στο ισπανικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων της AVE δραστηριοποιούνται και ιδιωτικές εταιρίες όπως η γαλλική Ouigo España και η ιταλική Iryo που προσφέρουν σιδηροδρομικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων εντός Ισπανίας με τα δικά τους τρένα σε συγκεκριμένες γραμμές του δικτύου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Red de Alta Velocidad». ADIF. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2023. 
  2. «La alta velocidad llega a Asturias - Óscar Puente defiende que la Variante de Pajares supone un avance trascendental para la igualdad de oportunidades y la transformación económica de Asturias» (στα Ισπανικά). www.mitma.gob.es. 29 Νοεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2023. 
  3. «Flota de trenes». www.renfe.com (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2023. 
  4. 4,0 4,1 «Fleet of trains». www.renfe.com. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023. 
  5. «High speed services between France and Spain launched». Railway Gazette International. 17 Δεκεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-03-31. https://web.archive.org/web/20140331214433/http://www.railwaygazette.com/news/high-speed/single-view/view/high-speed-launched-between-france-and-spain.html. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Renfe AVE στο Wikimedia Commons