Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από AFHQ)
Διακριτικό Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων

Το Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων (αγγλικά: Allied Force Headquarters, AFHQ) ήταν το διασυμμαχικό επιχειρησιακό Αρχηγείο που έλεγχε όλες τις συμμετέχουσες συμμαχικές δυνάμεις που λάμβαναν μέρος σε επιχειρήσεις στην Μεσόγειο, κατά τον Β' Π.Π. και συγκεκριμένα από τα τέλη του 1942 έως το τέλος του πολέμου.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εν λόγω στρατηγείο ιδρύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο του 1942, υπό τον στρατηγό Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ο οποίος λαμβάνοντας τον διοικητικό τίτλο Αρχηγού των συμμαχικών δυνάμεων ανέλαβε να συγκροτήσει δυνάμεις για επιχειρήσεις στη Β. Αφρική, εξ ου και η προτέρα ονομασία του στρατηγείου.
Έμβλημα του στρατηγείου ήταν ο φτερωτός χρυσός πεντάκτινος αστέρας με ερυθρό έκκεντρο σε μπλε φόντο κυκλικής ασπίδας.

Μέχρι το τέλος του 1942, υπό τη διοίκηση του στρατηγείου φέρονταν αφενός οι ενοποιημένες δυνάμεις που συμμετείχαν στη Δυτική Βόρεια Αφρική και ειδικότερα αυτές που είχαν λάβει μέρος στην επιχείρηση Φανός αλλά και εκείνων που προέρχονταν από τα ανατολικά, που είχαν κερδίσει τη δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν όπου ήταν πλέον ιδιαίτερα αναγκαίος ο συντονισμός τους. Έτσι τον Φεβρουάριο του 1943, το Στρατηγείο των Συμμαχικών Δυνάμεων ανέλαβε τον έλεγχο και της βρετανικής όγδοης στρατιάς που επιχειρούσε ανατολικά.

Ο Αϊζενχάουερ παρέμεινε στην διοίκηση του Στρατηγείου μέχρι τον Ιανουάριο του 1944, υπό τη διοίκηση του οποίου έγινε η συμμαχική απόβαση στη Σικελία, που άρχισε στις 10 Ιουλίου 1943 καθώς και η εισβολή των Συμμάχων στην ηπειρωτική Ιταλία, (3 Σεπτεμβρίου 1943), έχοντας ως βάση τη πόλη Καζέρτα της Ιταλίας. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αναλάβει τη διοίκηση των δυνάμεων για την προετοιμασία της επιχείρησης Overlord. Στη θέση του τον διαδέχθηκε ο στρατηγός Σερ Μαίτλαντ Ουΐλσον υπό τον τίτλο του ανώτατου διοικητή επιχειρήσεων Μεσογείου.
Ο Μ. Ουΐλσον παρέμεινε μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του 1944, όταν επέστρεψε στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο του 1944 όπου και τον διαδέχθηκε ο Στρατάρχης σερ Χάρολντ Αλεξάντερ, που παρέμεινε Ανώτατος διοικητής του Στρατηγείου μέχρι το τέλος του πολέμου.

Μετά τον πόλεμο το Στρατηγείο τελώντας υπό τον Αντιστράτηγο Σερ Ουΐλιαμ Μόργκαν και διατηρώντας ένα περιορισμένο διασυμμαχικό προσωπικό ανέλαβε τις συνδυασμένες δραστηριότητες εκκαθαρίσεων, μέχρι την κατάργησή του στις 17 Σεπτεμβρίου του 1947, κατόπιν σχετικής διαταγής υπ΄ αρ. 24, που είχε εκδοθεί την προηγουμένη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέατρο Επιχειρήσεων Μεσογείου ή Μεσογείου Θέατρο Επιχειρήσεων (ΜΔΣ), πρώην "Θέατρο Επιχειρήσεων Β. Αφρικής" και που αφορούσε την γεωγραφική περιοχή σύγκρουσης μεταξύ των Συμμάχων και των δυνάμεων του Άξονα στη Βόρεια Αφρική και την Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mead, Richard (2007) " Τα Λιοντάρια του Τσώρτσιλ: Ένας βιογραφικός οδηγός για τους βασικούς Βρετανούς στρατηγούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου". Stroud (Ηνωμένο Βασίλειο): Spellmount. σ.. 520. ISBN 978-1-86227-431-0.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ευστ. Γεωργόπουλος "1942 - 1944 Εμφύλιος Πόλεμος Το πρώτο αίμα", "Στρατιωτική Ιστορία" (περιοδικό), Εκδόσεις Περισκόπιο Αθήνα 2010, σελ.92-93.
  • Σ. Γρηγοριάδης: "Δεκέμβριος 1944 - Το ανεξήγητο λάθος", Εκδ. Φυτράκη, Σειρά "Τα Φοβερά Ντοκουμέντα" Αθήνα, σελ.113-117.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Allied Forces Headquarters της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).