ACSM-321

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ACSM-321
Σύνοψη
ΚατασκευαστήςBelkommunmash
Παραγωγή2003–σήμερα
ΣυναρμολόγησηΜινσκ, Λευκορωσία
Αμάξωμα και σασί
Πόρτες3
Τύπος πατώματοςχαμηλό δάπεδο
Σύστημα κίνησης
ΚινητήραςDC-BM
Škoda
ANT-155
DTA-U
ACCD-250
Χωρητικότητα καυσίμου101-115 επιβάτες
(26 καθήμενοι)
Ισχύς170 kW (DC-BM)
185 kW (Škoda)
185 kW (ANT-155)
180 kW (DTA-U)
150 kW (ACCD-250)
ACSM-321 (Ρωσία)
AKSM-321 (Ρωσία)
AKSM-321 (Σερβία)

Το ACSM-321 (Ρωσία: AKSM-321 ή АКСМ-321) είναι ένα μονώροφο λευκορωσικό τρόλεϊ για αστικές μεταφορές επιβατών, το οποίο κατασκευάζεται μαζικά από το 2003. Ανήκει στην τρίτη γενιά τρόλεϊ που αναπτύχθηκαν από το εργοστάσιο της Belkommunmash στο Μινσκ.

Αυτό το μοντέλο τρόλεϊ χρησιμοποιείται σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας, του Κιργιστάν, της Λετονίας, της Μολδαβίας, της Υπερδνειστερίας και της Σερβίας. Από τα οχήματα που κινούνται στο Μινσκ, το 33% είναι οχήματα τύπου 321. Στη Μόσχα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 11%.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμάξωμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μοντέλο τρόλεϊ 321 είναι μονώροφο αστικό όχημα μεγάλης χωρητικότητας. Η κάλυψη της οροφής και των πλευρών έχει γίνει από υψηλής αντοχής γαλβανισμένα φύλλα χάλυβα. Η κάτω πλευρά του οχήματος, η επιφάνεια του πλαισίου, οι άξονες και ορισμένα άλλα στοιχεία είναι επεξεργασμένα με αντιδιαβρωτικό σμάλτο από τη γαλλική εταιρεία RM. Το αμάξωμα καλύπτεται επίσης με χρώμα φωσφορικά άλατα, που το προστατεύει από τη διάβρωση. Το αμάξωμα έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10 έτη.

Το μπροστινό μέρος του οχήματος είναι κατασκευασμένο από φίμπεργκλας Οι προφυλακτήρες (εμπρός και πίσω) είναι κατασκευασμένοι από ατσάλι και επενδεδυμένα με κέλυφος από υαλοβάμβακα. Ο προφυλακτήρας του αποτελείται από τρία μέρη. Το 2008, το μοντέλο 321 υποβλήθηκε σε μετατροπές και οι προβολείς αντικαταστάθηκαν με εξοπλισμό φωτισμού παρόμοιο με αυτόν των νέων μοντέλων φορτηγών MAZ, που κατασκευάζονται στην πόλη του Μινσκ.

Το παρμπρίζ του ACSM-321 είναι πανοραμικού τύπου. Οι υαλοκαθαριστήρες είναι οριζόντιοι (τοποθετημένοι ο ένας κάτω από τον άλλο). Οι πλευρικοί καθρέφτες του τρόλεϊ είναι σφαιρικού τύπου και εξοπλισμένοι με αντιανακλαστική επίστρωση και ηλεκτρική θέρμανση

Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διαμέρισμα του κινητήρα του τρόλεϊ βρίσκεται στην πίσω προεξοχή της αριστερής πλευράς του οχήματος. Το ACSM-321 μπορεί να εξοπλιστεί με διαφορετικούς κινητήρες: DC-BM ρωσικής κατασκευής, DC (170 kW), ασύγχρονο τσεχικό Škoda (185 kW), ασύγχρονο λευκορωσικό ANT-155 (185 kW) και ασύγχρονους κινητήρες ρωσικής παραγωγής DTA-U (180 kW) και ACCD-250 (150 kW). Τα τρόλεϊ είναι εξοπλισμένα με άξονες από ευρωπαίους κατασκευαστές όπως η Rába ή η ZF.

Τα τρόλεϊ είναι επίσης εξοπλισμένα με πνευματικό σύστημα. Επιπλέον, υπάρχει ένα χειροκίνητο σύστημα που λειτουργεί με τη χρήση καλωδίων.

Για την τροφοδοσία κυκλωμάτων χαμηλής τάσης, υπάρχει ένας στατικός μετατροπέας που μετατρέπει την τάση από 550 βολτ σε 28 βολτ. Τα κυκλώματα χαμηλής τάσης χρησιμοποιούν δύο μπαταρίες των 12 βολτ. Είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση μπαταριών για αυτονομία στην κίνηση.

Αναρτήσεις και φρένα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ACSM-321 είναι εξοπλισμένο με πνευματικές αναρτήσεις, μπροστά και πίσω. Εκτός από την ομαλότητα, αυτό επιτρέπει στο δάπεδο να χαμηλώνει στις στάσεις, για να διευκολύνει την είσοδο ατόμων με αναπηρία και επιβατών που μεταφέρουν καρότσια.

Το τρόλεϊ είναι εξοπλισμένο με σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών (ABS).

Εσωτερικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν τρεις πόρτες περιστρεφόμενου τύπου, παρόμοιες με αυτές του λεωφορείου MAZ-103. Η έκδοση του 2011 έχει πόρτες παρόμοιες με αυτές του λεωφορείου MAZ-203. Το τρόλεϊ έχει χαμηλό επίπεδο δαπέδου σε όλες τις εισόδους, με το ύψος του δαπέδου να είναι 36 ίντσες πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Επίσης, υπάρχει μια αναδιπλούμενη ράμπα στην είσοδο της μεσαίας πόρτας.

Το εσωτερικό του δαπέδου είναι από κόντρα πλακέ με πάχος 12 mm (0,5 ίντσες). Η οροφή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό σε γκρι και λευκά χρώματα. Οι χειρολαβές είναι κατασκευασμένες από λεπτούς ατσάλινους σωλήνες, βαμμένους με πολυμερές χρώμα, το οποίο βελτιώνει την αντοχή τους στη διάβρωση, τη μηχανική φθορά και το ηλιακό φως. Το 2011, ο σχεδιασμός των χειρολαβών άλλαξε, ώστε να ταιριάζει με το λεωφορείο MAZ-203 .

Η καμπίνα έχει 26 θέσεις και η πλήρης χωρητικότητα του λεωφορείου είναι 115 άτομα (ή 101, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της UNECE). Ο εξαερισμός γίνεται από ένα μεγάλο συρόμενο παράθυρο. Δεν υπάρχουν καταπακτές οροφής λόγω της διάταξης ηλεκτρικού εξοπλισμού στην οροφή. Είναι δυνατή η εγκατάσταση κλιματισμού για τον οδηγό και για την καμπίνα των επιβατών. Η καμπίνα του οδηγού διαθέτει ηλεκτρικό θερμαντήρα έξι κιλοβάτ.

Χειριστήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ταμπλό του τρόλεϊ είναι κατασκευασμένο με τη μορφή ημικυκλίων, τα οποία παρέχουν στον οδηγό γρήγορη πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα χειριστήρια. Στη μέση του ταμπλό υπάρχει ένα σύνολο οπτικών συσκευών. Στο μεσαίο πλαίσιο υπάρχει ένα μεγάλο στρογγυλό ταχύμετρο (της γερμανικής VDO) με ηλεκτρονικό οδόμετρο. Σε ορισμένα τρόλεϊ αυτές οι συσκευές αντικαθίστανται από ηλεκτρονική οθόνη.

Από το 2011, χρησιμοποιείται ένα νέο ταμπλό, παρόμοιο με το μοντέλο 420 του τρόλεϊ. Δεξιά και αριστερά των οπτικών συσκευών είναι οι μοχλοί για το άνοιγμα και το κλείσιμο των θυρών, την ενεργοποίηση του συναγερμού και τον έλεγχο της κατεύθυνσης της κίνησης του τρόλεϊ. Στα αριστερά του οδηγού υπάρχει ένα επιπλέον ταμπλό, στο οποίο τοποθετείται ο μοχλός του χειρόφρενου. Άλλα χειριστήρια στην αριστερή πλευρά του ταμπλό περιέχουν τα πλήκτρα ελέγχου για τη θέρμανση και τον εξαερισμό, καθώς και για τον εσωτερικό και τον εξωτερικό φωτισμό.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]