4η Μεραρχία Πεζικού (Ελλάδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η 4η Μεραρχία Πεζικού (επίσημη ονομασία: IV Μεραρχία Πεζικού, IV ΜΠ) είναι μεραρχία του Ελληνικού Στρατού. Ιδρύθηκε το 1912 ως μεραρχία πεζικού και συνεχίζει να υφίσταται ως έφεδρη και εκπαιδευτική μεραρχία, με έδρα τη Τρίπολη. Έχει πολεμήσει μεταξύ άλλων στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεραρχία ιδρύθηκε το 1912 στο Ναύπλιο με πρώτο διοικητή τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Μοσχόπουλο. Η μεραρχία περιλάμβανε το 8ο, το 9ο και το 11ο σύνταγμα πεζικού. Ο Μοσχόπουλος διοίκησε τη μεραρχία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου, όπου αγωνίστηκε στα μέτωπα Μακεδονίας και Ηπείρου, καθώς και κατά το Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο εναντίον της Βουλγαρίας. Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, η μεραρχία (8ο, 11ο και 35ο τάγμα) επέστρεψε στην Πελοπόννησο, υπό το νεοσύστατο Β΄ Σώμα Στρατού.

Η μεραρχία συμμετείχε στην μικρασιατική Εκστρατεία όπου σχεδόν καταστράφηκε στην μάχη του Τουμλού Μπουνάρ τον Αύγουστο του 1922, όπου αντιμετώπισε το κύριο βάρος της τουρκικής επίθεσης. Μεταρρυθμίστηκε στην Ελλάδα, πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και διαλύθηκε μετά την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Η μεραρχία αποκαταστάθηκε στην Τρίπολη το 1951 και εδρεύει εκεί από τότε.