365 ημέρες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
365 ημέρες
ΣκηνοθεσίαBarbara Białowąs και Tomasz Mandes
ΠρωταγωνιστέςΆννα-Μάρια Σιεκλούτσκα[1], Μικέλε Μορόνε[1], Bronislaw Wroclawski[1], Μαγκνταλένα Λαμπάρσκα[1], Γκραζίνα Σαποουόφσκα[1], Agnieszka Warchulska[1], Michał Mikołajczak[1] και Mateusz Grydlik[1]
ΔιανομήNetflix
Πρώτη προβολή7  Φεβρουαρίου 2020 (Πολωνία)[2], 9  Ιουνίου 2020 (Γαλλία)[3], 14  Φεβρουαρίου 2020 (Ηνωμένο Βασίλειο)[2] και 14  Φεβρουαρίου 2020 (Δημοκρατία της Ιρλανδίας)[4]
Διάρκεια115 λεπτά
ΠροέλευσηΠολωνία
ΓλώσσαΠολωνικά, Αγγλικά και Ιταλικά
Έπεται365 Days: This Day

Το 365 Ημέρες (πολωνικά: 365 dni) είναι πολωνική ερωτική ταινία του 2020, σε σκηνοθεσία των Μπαρμπάρα Μπιαουόβας (Barbara Białowąs) και Τόμας Μάντες (Tomasz Mandes). Βασισμένη στο πρώτο μυθιστόρημα μιας τριλογίας της Μπλάνκα Λιπίνσκα, η υπόθεση ακολουθεί μια νεαρή γυναίκα από τη Βαρσοβία (Άννα-Μάρια Σιεκλούτσκα) σε μια άψυχη σχέση που ερωτεύεται έναν κυρίαρχο Σικελό άνδρα (Μικέλε Μορόνε), ο οποίος την φυλακίζει και της επιβάλλει μια περίοδο 365 ημερών για να τον ερωτευτεί.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στην Πολωνία στις 7 Φεβρουαρίου 2020. Όταν κυκλοφόρησε παγκοσμίως στο Netflix στις 7 Ιουνίου 2020, κέρδισε γρήγορα την παγκόσμια προσοχή, και έγινε η ταινία με τις περισσότερες προβολές σε περιοχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρά αυτή τη δημοτικότητα, η ταινία έλαβε παγκοσμίως αρνητικές κριτικές, με την κριτική να στοχεύει στην αντιληπτή εξύμνηση της Μαφίας και τη βαριά χρήση σεξουαλικών ακολουθιών που περιλαμβάνουν σεξουαλική βία, κάνοντας συγκρίσεις με την τριλογία Fifty Shades. Ένα σίκουελ, με τίτλο 365 Days: This Day, κυκλοφόρησε στο Netflix στις 27 Απριλίου 2022.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από μια συνάντηση μεταξύ της οικογένειας της σικελικής μαφίας των Τοριτσέλι και των εμπόρων ναρκωτικών της μαύρης αγοράς, ο Μάσιμο Τοριτσέλι παρακολουθεί ένα όμορφο κορίτσι σε μια παραλία. Αργότερα ο πατέρας του, αφεντικό της μαφίας, πυροβολείται και σκοτώνεται ενώ ο Μάσιμο τραυματίζεται αλλά επιβιώνει.

Μετά από 5 χρόνια ο Μάσιμο γίνεται ο αρχηγός της οικογένειας των Τοριτσέλι. Στη Βαρσοβία η Λάουρα Μπιέλ είναι δυστυχισμένη στη σχέση της με τον Μάρτιν. Η Λάουρα αποφασίζει να γιορτάσει τα είκοσι ένατα γενέθλιά της στη Σικελία με φίλους, αλλά αφού ο Μάρτιν την απογοητεύει πέφτει πάνω στον Μάσιμο, ο οποίος την απαγάγει.

Ο Μάσιμο αποκαλύπτει στη Λάουρα ότι πριν από πέντε χρόνια όταν τραυματίστηκε το μόνο που σκεφτόταν ήταν αυτή. Αφού την έψαξε για χρόνια και τελικά την εντόπισε την απήγαγε, σκοπεύοντας να την κρατήσει φυλακισμένη για 365 μέρες, με την ελπίδα ότι θα τον ερωτευτεί. Την καθησυχάζει ότι δεν θα την αγγίξει χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Ενώ περνούν χρόνο μαζί, η Λάουρα τον προκαλεί φορώντας ερωτικά εσώρουχα αλλά αρνείται να κάνει σεξ μαζί του. Σε ένα ξενοδοχείο της Ρώμης τον πειράζει ξανά και εκείνος της βάζει χειροπέδες και την αναγκάσει να τον παρακολουθεί καθώς λαμβάνει στοματικό σεξ από μια άλλη γυναίκα. Χαϊδεύει το σώμα της Λάουρα και εκείνη φαίνεται να ενδίδει, αλλά τη διατάζει να ντυθεί για ένα κλαμπ. Η Λάουρα επιδεικνύεται μπροστά σε άντρες για να τον κάνει να ζηλέψει. Όταν αρχίζει να φλερτάρει με έναν άντρα από την αντίπαλη οικογένεια της Μαφίας, ο άντρας τη χαϊδεύει παρά τη θέλησή της. Ο Μάσιμο και οι άλλοι τραβούν τα όπλα τους ενώ η Λάουρα βγαίνει από το κλαμπ.

Ξυπνά σε ένα γιοτ με τον Μάσιμο και τον συνάδελφο του Μάριο, να μαλώνουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Μάσιμο πυροβόλησε τον άνδρα που χάϊδευε τη Λάουρα, πυροδοτώντας έναν πόλεμο μεταξύ των δύο οικογενειών. Ο Μάριο επιμένει ότι ο Μάσιμο πρέπει να απαλλαγεί από τη Λάουρα, αλλά αρνείται. Η Λάουρα προσπαθεί να ζητήσει συγγνώμη, αλλά ο Μάσιμο την κατηγορεί για το περιστατικό και, ενώ μαλώνουν, πέφτει στο νερό. Ο Μάσιμο μπαίνει μέσα για να τη σώσει.Όταν ανακτά τις αισθήσεις της, παραδέχεται ότι φοβήθηκε μήπως δεν τα καταφέρει και τη χάσει.

Αμέσως μετά ο Μάσιμο επιτρέπει στη Λάουρα να πάει στη Βαρσοβία για να επισκεφθεί την οικογένειά της, λέγοντάς της ότι την αγαπά και ότι θα έρθει μαζί της αφού ολοκληρώσει κάποια δουλειά. Στη Βαρσοβία, η Λάουρα περιμένει τον Μάσιμο για μέρες. Στο μεταξύ, ξανασμίγει με την Όλγα, την καλύτερή της φίλη και πάνε για κλαμπ. Εκεί συναντά τον Μάρτιν, ο οποίος την έψαχνε για να της ζητήσει συγγνώμη . Προσπαθεί να την πείσει να επιστρέψει κοντά του και την ακολουθεί στο διαμέρισμά της, όπου ο Μάσιμο την περιμένει, απροσδόκητα. Η Λάουρα και ο Μάσιμο κάνουν βίαιο σεξ. Ανοίγει το πουκάμισό του και του λέει ότι δεν χρειάζεται 365 μέρες καθώς είναι ήδη τρελά ερωτευμένη μαζί του. Το επόμενο πρωί, ο Μάσιμο της ζητά να τον παντρευτεί και εκείνη δέχεται. Του ζητά να κρατήσει τη «δουλειά» του κρυφή από τους γονείς της για να μην τους στενοχωρήσει. Ο Μάριο ενημερώνει τον Μάσιμο για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της οικογενειάς του και του αντιπάλου του. Εν τω μεταξύ, ενώ οργανώνει το γάμο, ο Μάσιμο επιτρέπει στην Όλγα να είναι η κουμπάρα της Λάουρα και όταν η Όλγα πηγαίνει να την επισκεφτεί, η Λάουρα της αποκαλύπτει ότι είναι έγκυος αλλά δεν έχει πει ακόμα τίποτα στον Μάσιμο. Εν τω μεταξύ, ο Μάριο λαμβάνει τηλεφώνημα από έναν πληροφοριοδότη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η αντίπαλη οικογένεια της μαφίας πρόκειται να σκοτώσει τη Λάουρα. Ο τελευταίος και η Όλγα επιβιβάζονται σε ένα αυτοκίνητο που κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο και η Λάουρα παίρνει τηλέφωνο με τον Μάσιμο, για να τον ρωτήσει αν θα μπορούσαν να μιλήσουν κατ' ιδίαν το βράδυ. Το αυτοκίνητο μπαίνει σε ένα τούνελ αλλά δεν βγαίνει από την άλλη πλευρά. Στο μεταξύ ο Μάριο, σπεύδει να αναζητήσει τον Μάσιμο για να τον ενημερώσει για την επικείμενη τραγωδία. Ένα περιπολικό της αστυνομίας κλείνει την είσοδο του τούνελ όπου είχε μπει το αυτοκίνητο με τη Λάουρα υπονοώντας ότι το κορίτσι είναι νεκρό. Ο Μάσιμο καταρρέει.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία γυρίστηκε κυρίως στην Πολωνία, στις Βαρσοβία, Κρακοβία και Νιεποουομίτσε, και στην Ιταλία, κυρίως στο Σανρέμο, με μικρές σκηνές γυρισμένες στη Νάπολη και στο Φουρόρε.[5][6]

Μουσική επένδυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μικέλε Μορόνε ερμήνευσε πολλά τραγούδια στη μουσική υπόκρουση.

Ο πρωταγωνιστής Μικέλε Μορόνε ερμήνευσε πολλά τραγούδια στη μουσική επένδυση, συμπεριλαμβανομένων των Feel It, Watch Me Burn, Dark Room και Hard for Me . Τα τραγούδια I See Red, Give Em Hell και Wicked Ways δημιουργήθηκαν από το μουσικό συγκρότημα Everybody Loves an Outlaw, ένα δίδυμο που αποτελείται από τους Μπόνι και Τέιλορ Σιμς.[7] Το I See Red έφτασε στο # 1 στο Viral 50 chart του Spotify στις ΗΠΑ, ενώ το Hard for Me μπήκε στα top 5.[7]

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 365 Ημέρες κυκλοφόρησε στην Πολωνία στις 7 Φεβρουαρίου 2020.[8] Αργότερα προβλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 14 Φεβρουαρίου 2020 σε περιορισμένο αριθμό κινηματογραφικών αιθουσών,[8] αλλά η διανομή σταμάτησε λόγω της πανδημίας COVID-19, οπότε τον Ιούνιο του 2020 ξεκίνησε η διανομή στο Netflix.[9]

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κρίθηκε αρνητικά από τους περισσότερους κριτικούς κινηματογράφου. Ο συγκεντρωτής κριτικών Rotten Tomatoes αναφέρει ποσοστό έγκρισης 0% με μέση βαθμολογία 1,90 στα 10, με βάση 16 αξιολογήσεις.[10] Η ταινία βρίσκεται επίσης στη λίστα με τις 100 ταινίες του ιστότοπου IMDb με τις περισσότερες αρνητικές κριτικές.[11] Η ταινία βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της διαμάχης για το σεξιστικό της περιεχόμενο που υποκινεί τη βία κατά των γυναικών.[12] Ο Βρετανή τραγουδίστρια Duffy περιέγραψε την ταινία ως «επικίνδυνη» σε μια ανοιχτή επιστολή προς το Netflix, καθώς «ωραιοποιεί τη σκληρή πραγματικότητα της διακίνησης ανθρώπων, της απαγωγής και του βιασμού».[13]

Σίκουελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχουν γίνει σχέδια για δύο σίκουελ, που αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19.[14] Η δεύτερη ταινία με τίτλο 365 Days: This Day, έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις 27 Απριλίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]