2312 (μυθιστόρημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το 2312 είναι ένα μυθιστόρημα σκληρής επιστημονικής φαντασίας του Αμερικανού συγγραφέα Kim Stanley Robinson, που δημοσιεύθηκε το 2012. Ορίστηκε το έτος 2312 όταν η κοινωνία έχει εξαπλωθεί σε όλο το Ηλιακό Σύστημα. Το μυθιστόρημα κέρδισε το Nebula Award for Best Novel του 2013[1].

Περίληψη υπόθεσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μυθιστόρημα έχει τοποθετήτε το έτος 2312, στη μεγάλη πόλη του Terminator στον Ερμή, το οποίο είναι χτισμένο σε γιγαντιαίες διαδρομές για να παραμένει συνεχώς στην κατοικήσιμη ζώνη του πλανήτη κοντά στη ζώνη τερματισμού. Η Swan Er Hong, καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής αστεροειδούς τεράριουμ, θρηνεί για τον ξαφνικό θάνατο της γιαγιάς της, Alex, η οποία είχε μεγάλη επιρροή στους κατοίκους του Terminator. Μετά την πομπή της κηδείας, διοργανώνεται συνέδριο μεταξύ της οικογένειας και των στενών φίλων της Άλεξ, μερικοί από τους οποίους δεν έχει ακούσει ποτέ η Swan. Αυτό περιλαμβάνει τον Fitz Wahram, έναν ιθαγενή του φεγγαριού Τιτάνα, τον οποίο η Swan αντιπαθεί. Μετά το συνέδριο, η Swan αποφασίζει να κατευθυνθεί προς τον Io για να επισκεφθεί έναν άλλο φίλο της Alex, τον Wang, ο οποίος έχει σχεδιάσει ένα από τα μεγαλύτερα qubes ή κβαντικούς υπολογιστές. Ενώ η Swan επισκέπτεται τον Wang στο Io, μια προφανής επίθεση αποτυγχάνει. Σύντομα ακολουθεί μια επίθεση στον εξολοθρευτή. Ένας μετεωρίτης τεχνητής προέλευσης καταστρέφει τα ίχνη της πόλης, σταματώντας την πόλη και εκθέτοντάς την στον ήλιο, ουσιαστικά την βράζει. Καθώς η Swan ταξιδεύει, μαθαίνει περισσότερα για το μυστήριο γύρω από το θάνατο της γιαγιάς της και την καταστροφή της πατρίδας της Terminator. Με τους Wahram και Genette, η Swan ταξιδεύει σε όλο το ηλιακό σύστημα και διερευνά μια αυξανόμενη σειρά συνωμοσιών.

Ο Inspector Genette ανακαλύπτει τελικά πώς δημιουργήθηκε ο τεχνητός μετεωρίτης που κατέστρεψε το Terminator: κάποιος ξεκίνησε έναν μεγάλο αριθμό μικρότερων αντικειμένων σε τροχιές που τελικά θα τους αναγκάζονταν να συγκεντρωθούν πάνω από τον Ερμή, αλλά αρκετά χαμηλό ώστε το αμυντικό σύστημα του πλανήτη να μην μπορούσε να καταστρέψει το πλέον μεγάλο αντικείμενο στην ώρα του. Η πολυπλοκότητα της επίθεσης την οδηγεί να προσδιορίσει ότι πρέπει να έχουν χρησιμοποιηθεί κβαντικοί υπολογιστές.

Εν τω μεταξύ, η Swan και ο Wahram εμπλέκονται στην αποκατάσταση και εκ νέου ανοικοδόμηση της γης επιστρέφοντας χιλιάδες είδη από διαστημικά προσωρινά περιβάλλοντα στα οικιακά τους περιβάλλοντα στη Γη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "2012 Nebula Award Winners," Locus Magazine, May 18, 2013.