2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το 2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών βρίσκεται στους Αμπελόκηπους στην οδό Παναγή Κυριακού.

2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών
Ίδρυση 2001
Τύπος Δημόσιο
Τοποθεσία Αθήνα, Ελλάδα Flag of Greece.svg
Παλαιότερες ονομασίες 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικο Λύκειο Αθηνών
Ιστοσελίδα [1]


Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σχολείο ιδρύθηκε το 2001 με τη συνένωση δύο από τα αρχαιότερα σχολεία της Αθήνας, του 3ου και του 10ου Ενιαίου Λυκείου Αθηνών. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε Πειραματικό με την ονομασία 2ο Πειραματικό Ενιαίο Λύκειο Αθηνών. Η ίδρυση του έγινε έπειτα από αίτημα όλων των φορέων της εκπαίδευσης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Θεωρήθηκε και είναι η συνέχεια του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών, αφού μέχρι τότε δεν υπήρχε αντίστοιχο Πειραματικό Λύκειο και οι απόφοιτοι του Πειραματικού Γυμνασίου διασκορπίζονταν σε διάφορα Γενικά Λύκεια της περιοχής. Η ίδρυση του έγινε με απόφαση του τότε Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Φίλιππου Πετσάλνικου και δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου του 2001 (ΦΕΚ 1064/10-8-2001) στο Β΄ τεύχος της εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Τον Οκτώβριο του 2012 ολοκληρώθηκε από τη Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων η διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων σχολικών μονάδων που θα λειτουργήσουν ως Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία. Το 2ο Προτυπο Πειραματικό συμπεριλαμβάνεται στα 15 Γενικά Λύκεια που επελέγησαν με σειρά κατάταξης πρώτο μεταξύ των σχολείων της Αττικής και τρίτο πανελλαδικά.

Όμιλοι Δημιουργικότητας και Αριστείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον νέο νόμο για τη λειτουργία των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, από το σχολικό έτος 2012-2013 συγκροτούνται σε’ αυτά Όμιλοι δημιουργικότητας και αριστείας, με σκοπό την αξιοποίηση των ιδιαίτερων κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών σε γνωστικούς τομείς όπως τα μαθηματικά, οι φυσικές επιστήμες, η γλώσσα, η λογοτεχνία και λοιπά πεδία, όπως το θέατρο, ο αθλητισμός κ.ά.


Οι όμιλοι για το σχολικό έτος 2012-2013[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ιστορία-Εξερεύνηση του Αρχαίου Κόσμου: Η λειτουργία το ομίλου αποσκοπεί να φέρει σε επαφή τους μαθητές και τις μαθήτριες με την έρευνα και τη μελέτη πηγών και αρχαιολογικών ευρημάτων για τη βαθύτερη κατανόηση της ιστορίας ως επιστήμης, αλλά και για την εξοικείωσή τους με μνημεία που συναντούν στην καθημερινή τους ζωή.
 • Μαθηματικά και Λογοτεχνία: Ο όμιλος έχει ως άξονα λειτουργίας τη προσέγγιση των Μαθηματικών και της Φυσικής μέσα από βιβλία Μαθηματικής Λογοτεχνίας και εκλαΐκευσης της Επιστήμης. Για τη σχολική χρονιά 2012-13 θα προσεγγίσουμε την προσπάθεια θεμελίωσης των Μαθηματικών στις αρχές του 20ου αιώνα έχοντας ως εφαλτήριο το βιβλίο το Logicomix.
 • Όμιλος Θεάτρου: H λειτουργία του ομίλου αποσκοπεί στην ανάδειξη και καλλιέργεια της υποκριτικής ικανότητας των μαθητών, στην καλλιέργεια ενδιαφερόντων σχετικών με τη θεατρική πράξη (σκηνοθεσία, σκηνογραφία, ενδυματολογία, μουσική επένδυση κ.α.), στη γνωστική εμβάθυνση του θεατρικού αντικειμένου (π.χ. Αντιγόνη-γνώσεις για τον τρόπο λειτουργίας του αρχαιοελληνικού θεάτρου και ειδικότερα για τις τραγωδίες, για το φιλοσοφικό του υπόβαθρο, την κοινωνία που το γέννησε κ.α.).
 • Όμιλος Κινηματογράφου: Σκοπός του Ομίλου είναι να έρθουν οι μαθητές-τριες και των τριών τάξεων του Λυκείου ενεργητικά σε επαφή με την τέχνη του κινηματογράφου. Να γνωρίσουν την αισθητική, τη γλώσσα και τα ρεύματα του κινηματογράφου, Να μελετήσουν σχετική βιβλιογραφία πάνω στην εξέλιξη της κινηματογραφικής τέχνης και να παρουσιάζουν τους προβληματισμούς αυτούς μέσα από ομαδικές εργασίες, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν τα δικά τους σενάρια, να διαμορφώσουν την αισθητική αντίληψη του σκεπτόμενου, κριτικού θεατή.
 • Όμιλος Λογοτεχνίας: Γενικός σκοπός του ομίλου είναι η συγκρότηση μιας γενικότερα καλλιτεχνικής (και ειδικότερα λογοτεχνικής) αντίληψης θεμάτων και αποτυπώσεων στη συνείδηση των μελών της Λογοτεχνικής Συντροφιάς.


Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός στη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία. ΠΑΝΕΚΦΕ-EUSO2012

Το σχολείο συμμετείχε με τριμελή ομάδα αποτελούμενη από τους μαθητές: Ανδριόπουλο Φαίδωνα, Πετρόγιαννη-Ζητούνη Γρηγορία και Στογιάννο Δημήτρη. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο ΕΚΦΕ Ν. Φιλαδέλφειας στις 21 Ιανουαρίου. Η ομάδα μας κατέλαβε την πέμπτη θέση. Η απονομή στις ομάδες που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο ίδρυμα την Κυριακή 22 Ιανουαρίου.

 • 11η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Camera Zizanio

Η ταινία, Tv (an)aesthetic, που δημιούργησαν οι μαθητές την προηγούμενη χρονιά, συμμετείχε στο Ελληνικό και στο Ευρωπαϊκό Διαγωνιστικό τμήμα της 11ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Camera Zizanio. Η ταινία διακρίθηκε στο Ελληνικό Διαγωνιστικό τμήμα με το βραβείο καλύτερης ταινίας στην κατηγορία Β: ταινίες παιδιών 13-16 ετών.

 • 9η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών ΕUSO 2011

Φορέας : European Union Science Olympiad. Συμμετοχή: 5 μαθητές, ο Καρτέρης Αντώνης (Β Λυκείου),η Σεραφειμίδη Αναστασία (Β Λυκείου), η Πετρόγιαννη Γρηγορία (Α Λυκείου), ο Ανδριόπουλος Φαίδων (Α Λυκείου-Αναπληρωματικό μέλος), ο Κοροβέσης Οδυσσέας (Α Λυκείου-Αναπληρωματικό μέλος). Διάκριση : Χάλκινο μετάλλιο

Φορέας: Γαλλικό Ινστιτούτο-Γαλλική Πρεσβεία Συμμετοχή: Ομάδα εργασίας μαθητών της Α΄ και Β΄Λυκείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Έλλη Παπανδρεοπούλου Λάσκαρη, ΠΕ5.

 • 9ος Ετήσιος Μαθητικός Ευρωπαϊκός διαγωνισμός στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία για μαθητές της Β΄ Λυκείου της Ελλάδας και της Κύπρου

Συμμετοχή: 2 μαθήτριες, η Παναγιώτα Καραχότζα και η Αγγελική Κοροντζή-Τσακμάκη. Χρόνος διενέργειας διαγωνισμού: Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αγγέλικα Κριθαρά. Διάκριση: "Τιμητικός έπαινος" στη μαθήτρια Παναγιώτα Καραχότζα.

 • Σχολικοί αγώνες Ελληνορωμαϊκής πάλης Νοτίου Ομίλου (Νότιος Ελλάδα και νησιά Αιγαίου)

Συμμετοχή: 4 μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας, οι:Γιώργος Φιλιππάτος, Γιώργος ο Ζυγούρης, και τα αδέλφια Λευτέρης Χριστοδουλής και Νίκος Χριστοδουλής. Τα δύο αδέλφια κατέλαβαν την 1η θέση ο Λευτέρης στα 84 κιλά και τη 2η ο Νίκος στα 74 κιλά. Χρόνος διεξαγωγής: 9 Φεβρουαρίου 2010, Διάκριση: Πρόκριση στην 3η και τελική φάση, στους αγώνες σε πανελλήνιο επίπεδο που διεξήχθησαν τον Μάρτιο.

Χρόνος διεξαγωγής: 16 και 17 Μαρτίου 2010 Συμμετοχή: 2 μαθητές, ο Λευτέρης Χριστοδουλής και ο Νίκος Χριστοδουλής, που είχαν προκριθεί από την προηγούμενη φάση. Διάκριση: Κατέλαβαν, ο μεν Λευτέρης την 3η θέση στην κατηγορία των 84 κιλών, ο δε Νίκος επίσης την 3η θέση στην κατηγορία των 74 κιλών.

 • Κινηματογράφος- Ταινία με τίτλο "Πέρασμα"

Φορέας : Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου Διάκριση : Βραβείο καλύτερου σεναρίου.

 • 14οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες

Φορέας : Υπουργείο Παιδείας. Διάκριση: Α΄ Βραβείο Περιφερειακών Αγώνων.

 • Κινηματογράφος. Διεθνές Φεστιβάλ Τεργέστης-Ιταλίας, Maremetraggio, διαγωνιστικό τμήμα Corallino

Φορέας : 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου-Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού. Διάκριση: Βραβείο "Giorgio Costantinides".

 • 6ος Ετήσιος Ευρωπαϊκός Μαθητικός Διαγωνισμός, «Περί την γνώσιν και κατανόησιν της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης και του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού».

Συμμετοχή: η μαθήτρια της Β΄ τάξης Χριστίνα Μήτση. Υπεύθυνη προετοιμασίας: Αγγέλικα Κριθαρά. Διάκριση: «Εύφημος Μνεία». Ημερομηνία βράβευσης 17 Ιουλίου 2007.

 • "Γαλλοφωνία 2007" - Μάρτιος 2007

Φορέας: Γαλλικό Ινστιτούτο-Γαλλική Πρεσβεία Συμμετοχή: 10 μαθητές, οι ακόλουθοι: Ιωάννου Κυριάκος, Μήτση Χριστίνα, Μήτση Θεοδώρα, Ντίνος Βασίλης, Λαμπρίδη Βίκυ, Ζαχαροπούλου Λήδα, Χαλεπλή Ελένη, Χριστοδουλής Γιώργος, Πανταζοπούλου Δάφνη, Ασημάκης Σπύρος. Διάκριση: πρώτο βραβείο του διαγωνισμού "Γαλλοφωνία 2007". Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ελλη Παπανδρεοπούλου Λάσκαρη ΠΕ5.

 • "Γαλλοφωνία 2006" - Μάρτιος 2006

Φορέας: Γαλλικό Ινστιτούτο-Γαλλική Πρεσβεία Συμμετοχή: 14 μαθητές των γαλλόφωνων τμημάτων του σχολείου. Διάκριση: 2ο βραβείο "Γαλλοφωνία 2006". Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ελλη Παπανδρεοπούλου Λάσκαρη ΠΕ5.

 • Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός της Εκκλησίας της Ελλάδας «Ο Απόστολος Παύλος, Απόστολος της Ελλάδος Απόστολος της Ευρώπης».

Φορέας: Εκκλησία της Ελλάδας. Συμμετοχή: η μαθήτρια της Α΄ τάξης Χριστίνα Μήτση. Τίτλος εργασίας: «Παύλος. Ο Απόστολος της Ελλάδος». Διάκριση: «Τιμητικός Έπαινος». Ημερομηνία βράβευσης: 29 Ιουνίου 2006. Υπεύθυνος καθηγητής: Σπύρος Καρύδης.


Απόντες... επιτρέπονται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψηφιακή μαθητική εφημερίδα του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Αθηνών Η εφημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Έντυπος και ψηφιακός μαθητικός τύπος» και συντάσσεται από ομάδα μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Περιλαμβάνει πληθώρα άρθρων, μεταξύ άλλων, σχετικά με την σύγχρονη κοινωνία, την εκπαίδευση, πολιτιστικά σχετικά με το θέτρο, τον κινηματογράφο, και τη μουσική, αλλά και συνεντεύξεις από επαγγελματίες σε όλο το φάσμα των επαγγελμάτων, παρμένες από τους μαθητές.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]