Διονύσιος ο Σελεύκειος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σωκράτης (ολυμπιονίκης))
Για άλλους ολυμπιονίκες με το ίδιο όνομα, δείτε: Διονύσιος#Ολυμπιονίκες.
Διονύσιος ο Σελεύκειος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας
Σελεύκεια η προς Βήλω
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαλαιστής
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΟλυμπιονίκης στο αγώνισμα της πάλης (149)

Ο Διονύσιος ο Σελεύκειος (γιος του Σώτη, 2ος αιώνας μ.Χ.) ήταν αρχαίος ολυμπιονίκης από την Σελεύκεια στην Συρία, ο οποίος αναδείχτηκε νικητής στο αγώνισμα της πάλης κατά τους 232ους (149 μ.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Κατά τα ιστορικά στοχεία, ο Διονύσιος αντιμετώπισε τον Σωκράτη ο οποίος μετείχε στα αγωνίσματα της πάλης και του παγκράτιου. Ο Σωκράτης νίκησε τον Διονύσιο στην πάλη, ωστόσο φέρεται να απορρίφθηκε από τους Ηλείους στην Ολυμπία,[1] ή να του στερήθηκε η νίκη στην πάλη λανθασμένα,[2] και έτσι ο Διονύσιος έγινε ολυμπιονίκης, με τον Σωκράτη ωστόσο να κατορθώνει να γίνει ολυμπιονίκης στο παγκράτιο κατά την ίδια διοργάνωση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Ευσέβιος της Καισαρείας. «Παντοδαπή Ιστορία». attalus.org. σελ. 232.  (δεν διασώζεται το ελληνικό κείμενο, και οι πληροφορίες του Ευσέβιου για τους ολυμπιονίκες προέρχονται από τον Ιούλιο Αφρικανό)
  2. Moretti, Luigi (2014). Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai. Testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C.). Maria Elisa Garcia Barraco (στα Ιταλικά). AM; 7 - Arbor Sapientiae Editore S.r.l. ISBN 978-88-97805-32-8.  (καταχώριση 861)