Ιδαίος ο Κυρηναίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ιδαίος (ολυμπιονίκης))
Ιδαίος Νικάτωρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ. ή 4ος αιώνας π.Χ.
Κυρήνη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδρομέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΟλυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου (276 π.Χ.)

Ο Ιδαίος ο Κυρηναίος ή Νικάτωρ (3ος αιώνας π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης με καταγωγή από την Κυρήνη, ο οποίος στέφθηκε νικητής στο αγώνισμα δρόμου του σταδίου κατά τους 126ους (276 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Ο Ευσέβιος της Καισαρείας τον αναφέρει ως Ιδαίο ή Νικάτορα με καταγωγή από την Κυρήνη, ενδέχεται όμως το όνομά του να ήταν και Ιδαίος Νικάτωρ με το «Νικάτωρ» να αποτελεί προσδιορισμό της νίκης του στους ολυμπιακούς αγώνες, κατά τον Λουίτζι Μορέτι.[1][2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Moretti, Luigi (2014). Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai. Testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C.). Maria Elisa Garcia Barraco (στα Ιταλικά). AM; 7 - Arbor Sapientiae Editore S.r.l. ISBN 978-88-97805-32-8.  (καταχώριση 537)
  2. Παυσανίας. «Ἐλλάδος περιήγησης». perseus.tufts.edu. σελ. 6.12.2. 
  3. (Αγγλικά) Ευσέβιος της Καισαρείας. «Παντοδαπή Ιστορία». attalus.org. σελ. 205.  (δεν διασώζεται το ελληνικό κείμενο, και οι πληροφορίες του Ευσέβιου για τους ολυμπιονίκες προέρχονται από τον Ιούλιο Αφρικανό)