Αριστομένης ο Ρόδιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αριστομένης (ολυμπιονίκης))
Αριστομένης ο Ρόδιος
Προσωπικές Πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας π.Χ.
Ρόδος
Άθλημα
ΑγώνισμαΠαγκράτιο

Ο Αριστομένης (2ος αιώνας π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης από τη Ρόδο, ο οποίος αναδείχτηκε νικητής στα αγωνίσματα της πάλης και του παγκράτιου την ίδια ημέρα κατά τους 156ους (156 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. [1]

Σύμφωνα με τον Παυσανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησης 5.21.10[2]

[10] Στράτωνος δὲ τούτου τρεῖς μὲν ἡλικίᾳ πρότερον, τοσοῦτοι δὲ ἄλλοι μετ᾽ αὐτόν εἰσι δῆλοι τὸν κότινον παγκρατίου τε ἆθλα εἰληφότες καὶ πάλης, Κάπρος μὲν ἐξ αὐτῆς Ἤλιδος, Ἑλλήνων δὲ τῶν πέραν Αἰγαίου Ῥόδιός τε Ἀριστομένης καὶ Μαγνήτων τῶν ἐπὶ Ληθαίῳ Πρωτοφάνης. οἱ δὲ ὕστερον τοῦ Στράτωνος Μαρίων τε πόλεως ἐκείνῳ τῆς αὐτῆς καὶ Στρατονικεὺς Ἀριστέας—τὰ δὲ παλαιότερα ἥ τε χώρα καὶ ἡ πόλις ἐκαλεῖτο Χρυσαορίς—, ἕβδομος δὲ Νικόστρατος ἐκ τῶν ἐπὶ θαλάσσῃ Κιλίκων, οὐδὲν τοῖς Κίλιξιν αὐτοῦ μετὸν εἰ μὴ ὅσα τῷ λόγῳ.

10. Τρεις άνδρες πριν τον Στράτωνα και τρεις μετά είχαν πάρει ως έπαθλο τον κότινο και για την πάλη και για το παγκράτιο. Πρόκειται για τον Κάπρο από την Ἠλιδα και για Έλληνες πέρα από το Αιγαίο, τον Ρόδιο Αριστομένη και τον Πρωτοφάνη από τους Μάγνητες του Ληθαίου ποταμού. Και οι νικητές, οι μεταγενέστεροι του Στράτωνα, ήταν ο Μαρίωνας από την ίδια πόλη και ο Αριστέας από τη Στρατονίκεια - παλιότερα η χώρα και η πόλη ονομαζόταν Χρυσαορίς. Ὁ έβδομος νικητής ήταν ο Νικόστρατος, από την παραλιακή Κιλικία, αν κα δεν είχε καμία σχέση µε την Κιλικία εκτός από το όνομα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]