Σουμπρέτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σουμπρέτα (soubrette) ονομάζεται διεθνώς ένας τυποποιημένος γυναικείος ρόλος του θεάτρου. Ως λέξη προέρχεται από την προβηγκιανή διάλεκτο της γαλλικής γλώσσας και σημαίνει «ναζιάρα».

Συνήθως η σουμπρέτα δεν είναι πρωταγωνιστικός ρόλος, αν και η δράση της έχει σημαντικό βάρος στην πλοκή. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι η νιότη, η ομορφιά και η φιλοπαιγμοσύνη της, οι οποίες οδηγούν σε απρόσμενες και κωμικές καταστάσεις. Από 'κει και πέρα, σε κάθε έργο χτίζεται πάνω της κάποιος ιδιαίτερος χαρακτήρας - άλλοτε είναι η ελαφρόμυαλη που προκαλεί ερωτικά σκάνδαλα (συχνά εις βάρος της πρωταγωνίστριας), άλλοτε η τετραπέρατη που συμμετέχει σε φάρσες, άλλοτε απλά μία κοπέλα που κερδίζει το θαυμασμό των γύρω της για την εμφάνισή της.

Η σουμπρέτα ως είδος φωνής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χαρακτηριστικά της σουμπρέτας έδωσαν το όνομά τους σε ένα είδος φωνής της όπερας και της οπερέτας. Ως φωνή λοιπόν, η σουμπρέτα έχει την ικανότητα να αποδίδει στην ψηλή περιοχη και ταυτόχρονα είναι νεανική, γλυκιά κι ανάλαφρη - πρόκειται συνήθως για εκκολαπτόμενες λυρικές και κολορατούρες υψιφώνους (ή πολύ σπάνια μεσοφώνους) που περνούν απ' αυτό το στάδιο μέχρι η φωνή τους να μεστώσει και να διαμορφωθούν τα τελικά χαρακτηριστικά της, τα οποία θα την οδηγήσουν σε πιο ώριμους ρόλους.