Σολάριουμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα κρεβάτι μαυρίσματος με σβηστά φώτα.

Η ξαπλώστρα σολάριουμ ή αλλιώς κρεβάτι μαυρίσματος ή κρεβάτι τεχνητού μαυρίσματος (αγγλ. Tanning bed) είναι μια συσκευή που εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία (συνήθως 95% UVA and 5% UVB, +/-3%) για να παράγει ένα καλλυντικό μαύρισμα.

Τα συνηθισμένα κρεβάτια μαυρίσματος χρησιμοποιούν διάφορους λαμπτήρες φθορίου που έχουν μείγματα φωσφόρου σχεδιασμένα για να εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία σε φάσμα το οποίο είναι κάπως παρόμοιο με του ήλιου. Τα μικρότερα κρεβάτια μαυρίσματος συνήθως έχουν 12 με 28 λάμπες 100 watt ενώ τα συστήματα που βρέθηκαν στα σολάριουμ μπορεί να αποτελούνται από 24 έως 60 λαμπτήρες, καθένας από 100 έως 200 watts.

Υπάρχουν επίσης "υψηλής πίεσης" σολάριουμ που παράγουν κυρίως UVA με κάποια UVB με την χρήση άκρως εξειδικευμένων λαμπτήρων, συστημάτων κάτοπτρων και φίλτρων. Αυτά είναι πολύ πιο ακριβά, έτσι χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά. Ένας θάλαμος μαυρίσματος είναι παρόμοιο με ένα κρεβάτι μαυρίσματος, καθώς το άτομο κάθεται ενώ μαυρίζει και η παράγωγη τυπικής ισχύς των θαλάμων είναι υψηλότερη.

Λόγω των δυσμενών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος, καταρράκτη, η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόωρη γήρανση του δέρματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά τη χρήση των συσκευών τεχνητού μαυρίσματος για λόγους αισθητικής. Τα περισσότερα κρεβάτια μαυρίσματος εκπέμπουν κυρίως ακτίνες UVA -που αυξάνουν τον κίνδυνο μελανώματος- η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Κατάχρηση μιας ξαπλώστρας με το να μην φοράει γυαλιά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως τόξο του ματιού (τύφλωση από το χιόνι). Τραυματισμοί συμβαίνουν όταν οι χρήστες αποκοιμούνται, όπως στην περίπτωση του Marty Cordova.

Λάμπες μαυρίσματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κρεβάτια μαυρίσματος χρησιμοποιούν λάμπες για να προκαλέσουν σε ένα άτομο το μαύρισμα. Τα περισσότερα κρεβάτια μαυρίσματος χρησιμοποιούν στραγγαλιστικά πηνία, μια τεχνολογία που έχει εδώ και 100 χρόνια, που αποτελείται από έναν επαγωγέα ο οποίος περιορίζει την ποσότητα του ρεύματος που διέρχεται , και απαιτεί ένα εκκινητή λαμπτήρα για την προθέρμανση των άκρων του λαμπτήρα εν συντομία κατά την εκκίνηση. Τα νεότερα συστήματα έρματος περιλαμβάνουν μαγνητικά πηνία, ηλεκτρονικά πηνία και τα πιο πρόσφατα, υψηλής συχνότητας πηνία που επάγουν το μαύρισμα και άλλους λαμπτήρες φθορίου, οι οποίοι λειτουργούν με λιγότερη ισχύ, χρησιμοποιώντας υψηλότερες συχνότητες. Σε γενικές γραμμές, τα νεότερα σχέδια έρματος παράγουν λιγότερη θερμότητα και είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά.

Τα πηνία ελέγχουν την εξουσία που αποστέλλεται στις λάμπες, έτσι ώστε μια λάμπα 160W σε ένα κρεβάτι μαυρίσματος που έχει πηνία 100W θα παραδώσει μόνο 100W στον λαμπτήρα και μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά λιγότερο UV και μικρότερη διάρκεια ζωής του λαμπτήρα, δεδομένου ότι η λάμπα έχει σχεδιαστεί για υψηλότερο ρεύμα. Το μέρος της μίζας της λάμπας του κρεβατιού (μικρός κύλινδρος) χρησιμοποιείται μόνο σε κρεβάτια με πηνία και είναι ένας διακόπτης εκκίνησης του πλάσματος. Δεν έχει καμία σχέση με το πόσο ισχυρό είναι το κρεβάτι.

Όπως όλοι οι λαμπτήρες φθορίου (και άλλες συσκευές πλάσματος όπως τα φώτα neon) λάμπες μαυρίσματος χαμηλής πίεσης που λειτουργούν όταν το έρμα κατευθύνει αρκετή ενέργεια στον λαμπτήρα στο όποιο παράγεται ένα πλάσμα στο εσωτερικό του. Οι λαμπτήρες επικαλύπτονται στο εσωτερικό τους με ειδικό φώσφορο και περιέχουν μια μικρή ποσότητα υδραργύρου (20 mg τυπικά). Σε αντίθεση με λαμπτήρες υψηλής πίεσης, το γυαλί που χρησιμοποιείται σε λαμπτήρες χαμηλής πίεσης φιλτράρει αυτόματα όλες τις UVC.

Μόλις το πλάσμα είναι πλήρως (λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο) οι πλασματικές ταινίες διώχνουν μακριά τα εξωτερικά ηλεκτρόνια από τον υδράργυρο, στέλνοντάς τους στο φώσφορο ,το οποίο παράγει φωτόνια με τη σωστή φάσμα για το μαύρισμα. Τα ηλεκτρόνια, τώρα σε μια κατάσταση χαμηλότερης ενέργειας, θα πηδήσει πίσω στη θέση του πάνω στο πρώτο άτομο υδραργύρου που βρίσκουν ένα ηλεκτρόνιο που λείπει.

Οι επιφάνειες στις οποίες ένα άτομο βρίσκεται και η ασπίδα του χρήστη με φυσικό διαχωρισμό από τις λάμπες στον πάγκο και στο στέγαστρο αναφέρονται συνήθως ως "ακρυλικά". Τα ακρυλικά κατασκευάζονται από ένα υλικό βάσης του πολυμεθακρυλικού μεθυλίου (ΡΜΜΑ), τύπου UVT (UV-μεταδόσεως), το οποίο έχει διαμορφωθεί να έχει μια φασματική διαπερατότητα στην περιοχή μηκών κύματος 290 έως 400 nm. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με ένα τυπικό ακρυλικό, ή «πλεξιγκλάς», το οποίο δεν θα μεταδώσει σε αυτό το εύρος φάσματος, αναστέλλοντας αποτελεσματικά τις ιδιότητες μαυρίσματος της μονάδας.

Ρητίνες βάσεως είναι συνήθως κύτταρο ή διέλαση σε φύλλο και ακολούθως θερμοδιαμορφώθηκε για την κατασκευή των ακρυλικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του εξαρτήματος, η ρητίνη θα είναι φορμαρισμένο με έγχυση. Αυτό οφείλεται στην έξοδο της ειδικά σχεδιασμένης ρητίνης, του χειρισμού και της παραγωγής της διαδικασίας που οδηγούν το κόστος των ακρυλικών τμημάτων, η οποία μπορεί να είναι υψηλή σε σύγκριση με το πρότυπο ποιότητας του ακρυλικού, το οποίο μπορεί να αγοραστεί σε τοπικό κατάστημα.

Αυτά τα ακρυλικά υλικά δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζονται με οποιονδήποτε παράγοντα που περιέχουν αλκοόλη (π.χ. καθαριστικό τζαμιών), καθώς αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την επιφάνεια του υλικού που προκαλεί ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως «ράγισμα» Αυτό θα παρουσιάσει τον εαυτό της με μικρές σχισμές που μοιάζουν με τάσεις, πιο συγκεντρωμένα από την πλευρά και στην περιοχή, που υποβλήθηκε στην χημική επίθεση.

Οι ασπίδες σπάνε με την πάροδο του χρόνου, όπως εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία και στο οξυγόνο και πρέπει να επιδιορθώνονται ή να αντικατασταθούν κάθε λίγα χρόνια.

Τα περισσότερα κρεβάτια μαυρίσματος γενικά που κατασκευάζονται σήμερα χρησιμοποιούν παρόμοιες ηλεκτρονικά με τις βασικές διαφορές στο σχεδιασμό και την ποιότητα του πλαισίου και του κελύφους της κλίνης, καθώς και ο αριθμός και το είδος των λαμπτήρων που χρησιμοποιούνται. Τα νεότερα ηλεκτρονικά είναι πολύ ελπιδοφόρα, λόγω της χαμηλότερης χρήση της δύναμης, χαμηλότερη θερμοκρασία λειτουργίας, και πιο φιλικά προς το περιβάλλον συστατικά.

Επιπτώσεις στην υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οφέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα κρεβάτι μαυρίσματος σε λειτουργία.

Οι προσπάθειες από τη βιομηχανία βυρσοδεψίας να πλαισιώσει τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία ως ένα προϊόν που σχετίζεται με την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση έχουν αμφισβητηθεί με επιτυχία από τους υπερασπιστές της δημόσιας υγείας , όπως ο Διεθνής Οργανισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Έρευνα για τον Καρκίνο , το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών , της Ευρωπαϊκής Ένωσης , το καναδικό Αντικαρκινική Εταιρεία , η Καναδική Παιδιατρική Εταιρεία , διάφορες επαρχίες του Καναδά , και αναφέρει όλη την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες .

Η αμερικανική FDA και η FTC απαγορεύουν τη χρήση των λέξεων "ασφαλείς" ή " ασφαλέστερο από ό,τι " όσον αφορά το εσωτερικό μαύρισμα , ως απάντηση στις απαιτήσεις από τη βιομηχανία βυρσοδεψίας που το εσωτερικό μαύρισμα παρέχει μεγαλύτερο έλεγχο από έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σε πελάτες κατά τη διάρκεια υπαίθριας έκθεσης . Π.χ. προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ένα κρεβάτι μαυρίσματος προσφέρει ένα περιβάλλον που παρέχει σταθερή , προβλέψιμη έκθεση. Ωστόσο , δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτό παρέχει ένα ασφαλές ή ακόμα και ασφαλέστερο περιβάλλον , καθώς και μια σειρά από μελέτες αποδεικνύουν ότι το εσωτερικό μαύρισμα είναι πολύ πιθανό να καούν και να υποστούν άλλες βλάβες του δέρματος κατά τη διάρκεια σε εσωτερικούς χώρους μαυρίσματος .

Ένα συχνό πλεονέκτημα του τεχνητού μαυρίσματος είναι η αυξημένη παραγωγή της βιταμίνης D. Η έκθεσης UVR είναι εξαιρετικά μεταβλητή και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Φαινότυπο του δέρματος, όπως μετράται με την κλίμακα Fitzpatrick, επηρεάζει την απόκριση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία . Τύποι Fitzpatrick I και II ( ανοιχτόχρωμο δέρμα , μάτια και μαλλιά ) καίγονται εύκολα και μπορούν να παράγουν τη μέγιστη σύνθεση της βιταμίνης D σε λιγότερο από 10 λεπτά από τον ήλιο το μεσημέρι. Οι άνθρωποι με τους τύπους του Fitzpatrick I και II είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο της φωτογήρανσης ( είτε από τον ήλιο ή από τεχνητό μαύρισμα ) και βρίσκονται στο χαμηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D , εάν συμβεί σύνθεση. Άλλες μεταβλητές περιλαμβάνουν την ποσότητα του δέρματος που εκτίθεται , καθώς και το βαθμό της έλλειψης βιταμίνης D . Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να παράγει μέχρι και 10.000 IUs της βιταμίνης D σε 10 λεπτά , καθώς μπορεί με την έκθεση σε φυσικό φως. Πολλοί άνθρωποι με εσωτερικό τρόπο ζωής μπορεί να μην λαμβάνουν αρκετό. Όταν η τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία εισήρθε στο εμπόριο , οι συσκευές που χρησιμοποιούνταν παρόμοια, UVA και UVB αναλογούν όπως ο Ήλιος. Όμως τα κρεβάτια μαυρίσματος έχουν αλλάξει στο μείγμα και την ένταση της UVA και UVB που δημιουργούνται . Πρόσφατα , λάμπες UVA που εκπέμπουν υψηλής έντασης έχουν εισαχθεί για να επιτευχθεί αποτελεσματικότερο μαύρισμα σε μικρότερες συνεδρίες ,αυτοί έχουν πολύ χαμηλότερη αναλογία UVB προς UVA , και είναι λιγότερο αποτελεσματικό για την παραγωγή της βιταμίνης D .

Σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτείων και επιχορήγηση από το Ίδρυμα UV , Tangpricha , V. et al .έχει εντοπιστεί , " η τακτική χρήση του κρεβατιού μαυρίσματος που εκπέμπει ακτινοβολία για την παραγωγή βιταμίνης D ,συνδέεται με υψηλότερες συγκεντρώσεις 25 ( ΟΗ ) D και, επομένως, μπορεί να έχει όφελος για το σκελετό. Michael F. Holick, ένας ερευνητής στη μελέτη , δήλωσε μια σύγκρουση συμφερόντων , διότι υπηρετεί ως σύμβουλος στο Ίδρυμα UV . Το Ίδρυμα UV συγκεντρώνει οικονομική στήριξη από την Ένωση , OSRAM ( μια γερμανική λάμπα φωτισμού και της εταιρείας ),και τις μελλοντικές βιομηχανίες (οι Ηνωμένες Πολιτείες εισαγωγέας κρεβατιών μαυρίσματος , προμηθειών κρεβατιών μαυρίσματος και λάμπες ) . Οι περισσότεροι επιστήμονες αμφισβητούν την εγκυρότητα της μελέτης και διαφωνούν με τα συμπεράσματα αυτά . Το Ινστιτούτο Ιατρικής (ΙΟΜ) ολοκλήρωσε πρόσφατα μια εξαντλητική ανασκόπηση των παροχών και των απαιτήσεων της βιταμίνης D , και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι προς το παρόν, πειστικές ενδείξεις οφελών βιταμίνης D, μπορεί να δηλωθούν μόνο για την υγεία των οστών, αλλά ότι πολλές περισσότερες περιοχές απαιτούν περαιτέρω μελέτη .

Οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν βιταμίνη D από διαιτητικές πηγές και τα συμπληρώματα βιταμινών , χωρίς την ανάγκη στην έκθεση UVR για παραγωγή βιταμίνης D , μια έκθεση που φέρει σημαντική επικάλυψη με βλάβες στο DNA. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών ( επιστημονική επιτροπή για τα καταναλωτικά προϊόντα) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη βιταμίνης D , μαζί με από τα συμπληρώματα και τον έλεγχο των επιπέδων της βιταμίνης D , πιστεύεται ότι είναι πιθανόν πιο αποτελεσματικό από το μαύρισμα , χωρίς να διατρέχει κίνδυνο καρκινογένεσης.

Στον Καναδά , μετά από καταγγελία στην Υπηρεσία Ανταγωνισμού το 2005 από την καναδική κοινωνία για τον καρκίνο , μια μεταγενέστερη συμφωνία συγκατάθεσης με την μεγαλύτερη αλυσίδα σαλονιών μαυρίσματος στη χώρα ορίζεται ότι :1)" Σταματήστε να κάνετε παραστάσεις για το κοινό που συνδέονται με το εσωτερικό μαύρισμα και με τα αναπόδεικτα οφέλη της βιταμίνης D.2) αναγνωρίζουμε οποιαδήποτε προσφορά της τεχνητής UVR μαυρίσματος, δεν παράγει απαραίτητα τα επίπεδα της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D δύναται να διατηρηθεί στο σώμα από τα συμπληρώματα μαυρίσματος,και3 ) να πληρώσει διοικητική χρηματική ποινή.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα κρεβάτια μαυρίσματος έχουν καμία επίδραση στη θεραπεία της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής .

Ο σύνδεσμος εσωτερικού μαυρίσματος εγκαταστάθηκε με την FTC τον Ιανουάριο του 2010 σχετικά με ψευδείς ισχυρισμούς υγείας και ασφάλειας για το εσωτερικό μαύρισμα . Αντίθετα με τους ισχυρισμούς στη διαφήμιση του σωματείου , το εσωτερικό μαύρισμα αυξάνει τον κίνδυνο των πλακωδών κυττάρων και του μελανώματος του δέρματος , σύμφωνα με την καταγγελία της FTC . Ο σύλλογος έχει συμφωνήσει σε μια διευθέτηση που θα απαγορεύει οποιαδήποτε περαιτέρω εξαπάτηση. «Τα μηνύματα που προωθούνται από την εσωτερική βιομηχανία βυρσοδεψίας πετούν στο πρόσωπο του επιστημονικά στοιχεία», δήλωσε ο David C.Vladeck, διευθυντής του FTC Προεδρείο της Προστασίας των Καταναλωτών. «Η βιομηχανία πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά από την κοινοποίηση των κινδύνων του μαυρίσματος για τους καταναλωτές». Η καταγγελία FTC ισχυρίζεται ότι τον Μάρτιο του 2008, ο σύλλογος ξεκίνησε μια διαφημιστική εκστρατεία που είχε σχεδιαστεί για να απεικονίσει το εσωτερικό μαύρισμα ως ασφαλής και ευεργετικό. Η εκστρατεία περιελάμβανε διαφημίσεις από δύο εθνικές εφημερίδες, την τηλεόραση και τη διαφήμιση από βίντεο , δύο ιστοσελίδες , έναν οδηγό επικοινωνίας , και point-of-sale υλικά που παρέχονται στα μέλη της ενώσεως για διανομή στις τοπικές αγορές.

Κίνδυνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κρεβάτια μαυρίσματος αύξησαν σημαντικά τους κινδύνους του καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος.

Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο του δέρματος , γήρανση του δέρματος και ρυτίδες , μεταλλάσσεται DNA , και τη μείωση της ανοσολογικής απόκρισης του συστήματος . Η συχνή χρήση σολάριουμ τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος , η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Παιδιά και έφηβοι που χρησιμοποιούν το σολάριουμ είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της βιολογικής ευπάθειας στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Σε ταινίες και παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ταινία του 2006 Βλέπω το Θάνατό σου 3, δύο έφηβες κοπέλες σκοτώθηκαν σε κρεβάτια μαυρίσματος, όταν ένας πίνακας από ξύλο πέφτει ανάμεσα στα κρεβάτια και τις κλειδώνει μέσα σε αυτά, ενώ μια άλλη αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλείται με τρύπιο κατεψυγμένο ποτό αύξησε το επίπεδο θερμότητας, προκαλώντας φωτιά, με αποτέλεσμα να καούν ζωντανές.

Στην ταινία του 1998 Δεν Έχω Ξεχάσει το Περσινό Καλοκαίρι, μια νεαρή κοπέλα ήταν κλειδωμένη σε μια ξαπλώστρα με έναν δολοφόνο, όταν ο εισβολέας χρησιμοποίησε μια γραβάτα για να κρατήσει το κρεβάτι από το άνοιγμα. Η κοπέλα άρχισε να κραυγάζει έντρομη, αλλά η φίλη της ήρθε, έσπασε την ισοπαλία συστροφή και την έσωσε.

Στην τηλεοπτική εκπομπή Urban Legends για το Discovery Channel, μια ιστορία ειπώθηκε για μια νεαρή νύφη που ήθελε να μαυρίσει επειγόντως. Χρησιμοποιούσε καθημερινά τα κρεβάτια μαυρίσματος τρεις φορές την ημέρα μέχρι το γάμο. Την ημέρα του γάμου, ένιωσε άσχημα συμπτώματα και αμέσως πέθανε, ενώ αργότερα ανακαλύφθηκε ότι είχε μαυρίσει υπερβολικά, αυτό οφείλεται στα αίτια θανάτου της.

Κυβέρνηση και καρκίνος του δέρματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις ΗΠΑ η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι η υπεριώδη ακτινοβολία , συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των λαμπτήρων και με ξαπλώστρες είναι « γνωστό ότι είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο ». Αναφέρει επίσης ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μετά την έκθεση είναι μεγαλύτερη σε άτομα κάτω των 30 ετών . Μια Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο ( IARC ) πρότεινε το 2005 ότι πρέπει να εξετάσουν τη θέσπιση μέτρων , όπως η απαγόρευση των ανηλίκων και την αποθάρρυνση των νεαρών ενηλίκων από τη χρήση του σολάριουμ. Από τότε, πολλά κράτη έχουν εντολή γονικής συναίνεσης για τα άτομα ηλικίας κάτω των 18 πριν από τη χρήση του κρεβατιού μαυρίσματος .

Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι κάθε μία από τους τρεις κύριους τύπους καρκίνου του δέρματος , το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ( BCC ), πλακώδες καρκίνωμα (SCC) και το μελάνωμα, προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι γυναίκες που επισκέφθηκαν ένα σαλόνι μαυρίσματος , τουλάχιστον μία φορά το μήνα είχαν 55 % περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα αργότερα από τις γυναίκες που δεν είχαν κάνει τεχνητό μαύρισμα.

Οι νεαρές γυναίκες που χρησιμοποιούσαν λάμπες ηλιοθεραπείας για το μαύρισμα , ενώ στη δεκαετία του 1920 είχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε μετέπειτα κίνδυνο καρκίνου του δέρματος - μάλιστα 150 % υψηλότερα από ό,τι σε παρόμοιες γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν τα κρεβάτια μαυρίσματος . Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί τουλάχιστον δύο κοινές γενετικές μεταλλάξεις. Αυτοί περιλαμβάνουν κυκλοβουτανίου -πυριμιδίνης διμερή (CPDS) και 6-4 φωτοπροϊόντα (6-4PPs) και Dewar ισομερή σθένους τους.

Οι τύποι μετάλλαξης γενικά διαφέρουν μεταξύ UVA και UVB φωτός . Μεταλλαγμένα κύτταρα μπορεί να πεθάνουν , ή να γίνουν καρκινικά, ανάλογα με το ποια ήταν τα μεταλλαγμένα γονίδια. Ενώ τα ένζυμα επιδιόρθωσης του DNA μπορεί να καθορίσουν ορισμένες μεταλλάξεις , δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικά , όπως αποδεικνύεται από την σχέση με τον καρκίνο , τη γήρανση και άλλα είδη της επίμονης μετάλλαξης και κυτταρικό θάνατο. Για παράδειγμα, πλακώδες καρκίνωμα (ένας τύπος καρκίνου του δέρματος) προκαλείται από μια UVB επαγόμενη μετάλλαξη στο γονίδιο ρ53.

Η ακτινοβολία UVA (μερικές φορές ονομάζεται «φως μαύρισμα») συνδέεται σαφώς με την αυξανόμενη γήρανση του δέρματος και την παραγωγή των ρυτίδων . UVA και UVB διεισδύουν στο δέρμα , δημιουργώντας ελεύθερες ρίζες και αντιδραστικά είδη οξυγόνου , η οποία με τη σειρά της προκαλεί βλάβες στο DNA. Πλέον η γήρανση του δέρματος οφείλεται σε ακτίνες UVA καταστρέφοντας το κολλαγόνο και το συνδετικό ιστό κάτω από το επιφανειακό στρώμα του δέρματος. Οι ακτίνες UVB προκαλούν το δέρμα να κάψει και να κάνει άμεση αποζημίωση του DNA παρεμβαίνοντας στον κύκλο αναπαραγωγής του. Η υπερβολική έκθεση σε UVA ακτινοβολία έχει τους κινδύνους της, η οποία μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση, συμπεριλαμβανομένων των ρυτίδων, οι ηλιακές κηλίδες, και την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος.

Χρησιμοποιώντας μια ξαπλώστρα χωρίς γυαλιά μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως τόξο των ματιών.

Τον Ιούλιο του 2009,η IARC δημοσίευσε μια έκθεση που τοποθετεί τα κρεβάτια μαυρίσματος στην υψηλότερη κατηγορία κινδύνου του καρκίνου « καρκινογόνο για τον άνθρωπο». Στον οργανισμό, που αποτελεί μέρος της Παγκόσμιος Οργανίσμός Υγείας (ΠΟΥ),είχαν ταξινομηθεί προηγουμένως τα κρεβάτια μαυρίσματος ως " πιθανώς καρκινογόνα ".Η αλλαγή έρχεται μετά από μια ανάλυση πάνω από 20 επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που αρχίζουν να χρησιμοποιούν συσκευές τεχνητού μαυρίσματος πριν από την ηλικία των 30 ετών είναι 75 % περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα, την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

Το 2009 άρθρο του Associated Press ανέφερε « Διεθνείς εμπειρογνώμονες για τον καρκίνο έχουν μετακινηθεί τα κρεβάτια μαυρίσματος και άλλες πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας στην κορυφαία κατηγορία κινδύνου του καρκίνου, θεωρώντας τα ως θανάσιμα όπως το αρσενικό και το αέριο μουστάρδας».

Ο Ιρλανδός υπουργός Υγείας τον Αύγουστο του 2009 , δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η βιομηχανία εντελώς , δεδομένου ότι το σολάριουμ είναι επικίνδυνο και έχει τεράστια συμβολή στους ανθρώπους να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος. Τον Ιούνιο του 2014 η Ιρλανδία ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός νόμου που απαγορεύει τη χρήση, τη μίσθωση και την πώληση των κρεβατιών του μαυρίσματος , τα οποία ονομάζονται ξαπλώστρες , με τη συμμετοχή ατόμων κάτω των 18 ετών από τον Ιούλιο του 2014. Ένα παρόμοιο μέτρο εισήχθη στη γειτονική Βόρεια Ιρλανδία τον Μάιο του 2012.

" Και ναι, το μαύρισμα προκαλεί κηλίδες στο δέρμα σε νεαρή ηλικίας και ρυτίδες, έτη πριν από το χρόνο σας."

Από μια πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας από την καναδική Παιδιατρική Εταιρεία : "Μέχρι το ένα τέταρτο των χρηστών που χρησιμοποιούν ξαπλώστρες, αναφέρουν μία ή περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, εκτός από τον καρκίνο του δέρματος, ερύθημα και εγκαύματα από τον ήλιο είναι οι πιο συχνές επιπλοκές της τεχνητής υπεριώδους ακτινοβολίας, η έκθεση ανέφερε επίσης είναι . . το πιο σοβαρό έγκαυμα και άλλα τραύματα , καθώς και διάφορες πιθανές λοιμώξεις. Άλλες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν την ξηρότητα του δέρματος , κνησμός , ναυτία , αντιδράσεις photodrug ( συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών φαρμάκων κατά της ακμής που χρησιμοποιούνται από τους εφήβους),επιδείνωση της νόσου και την πρόκληση της ασθένειας. Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία περιλαμβάνουν γήρανση του δέρματος και επιδράσεις στα μάτια παρόμοιο με αυτό που προκύπτει από τη φυσική έκθεση UVR.

Η Καναδική Παιδιατρική Εταιρεία επίσης εξέφρασε την ανησυχία ότι «οι επανειλημμένες εκθέσεις UVR, και τη χρήση των εσωτερικών κρεβατιών μαυρίσματος συγκεκριμένα , μπορεί να έχει σημαντικές συστημικές και συμπεριφορικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών της διάθεσης, ψυχαναγκαστικές διαταραχές, ο πόνος και η σωματική εξάρτηση. "Απόδειξη για αυτό προέρχεται από διάφορα επιστημονικά άρθρα. Ανέφεραν βελτίωση της διάθεσης, τη χαλάρωση και την κοινωνικοποίηση σύμφωνο με τα πρότυπα ενίσχυση δει με τον εθισμό του καπνίσματος. Σε μια τυχαία κλινική δοκιμή , η χορήγηση ενός αναστολέα οπιούχου - υποδοχέα συνεπάγεται απόσυρση συμπτωμάτων που μοιάζουν με συχνές βυρσοδέψες. Μελέτη των νεαρών συχνών χρηστών του εσωτερικού κρεβατιού μαυρίσματος απέδειξε εθιστικές συμπεριφορές τύπου.

Μία βιολογική εξήγηση για την εθιστική δυνατότητα του μαυρίσματος μπορεί να είναι ότι η απόκριση του μαυρίσματος περιλαμβάνει μελανίνη ορμόνη ( MSH ) για την παραγωγή, και αυτό μπορεί να συνοδεύεται από την απελευθέρωση του β-ενδορφίνη, η οποία μοιράζεται το ίδιο πρόδρομο πεπτίδιο (propriomelanocortin).Η παραγωγή των β -ενδορφίνης παράγεται στο ίδιο σημείο δείχθηκε σε μία μελέτη που διερεύνησε την οδό της απόκρισης μαυρίσματος. Σε μια άλλη μελέτη, ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα της β -ενδορφίνης πλάσματος μεταξύ ατόμων που είχαν εκτεθεί σε κρεβάτια μαυρίσματος και εκείνων που δεν ήταν.

Τα κρεβάτια μαυρίσματος μπορεί να περιέχουν πολλά μικρόβια , μερικά από τα οποία είναι παθογόνα που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του δέρματος ή μπορεί να προσλαμβάνεται και να προκαλέσει γαστρική δυσφορία . Τα πιο κοινά παθογόνα που βρέθηκαν σε κρεβάτια μαυρίσματος είναι : Pseudomonas spp . ( aeruginosa και putida ) , Bacillus spp. , Klebsiella pneumoniae, Enterococcus είδη, Staphylococcus aureus, και Enterobacter cloacae.

Νεολαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παιδιά και έφηβοι που χρησιμοποιούν το σολάριουμ είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, λόγω της βιολογικής ευπάθειας στην υπεριώδη ακτινοβολία . Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε τεχνητό μαύρισμα αυξάνει τον κίνδυνο του κακοήθους μελανώματος , και ότι όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, ιδιαίτερα σε άτομα που εκτίθενται πριν από την ηλικία των 30 ή που έχουν καεί από τον ήλιο.

Το μελάνωμα αυξάνεται ταχύτερα στις γυναίκες 15-29 ετών, και στους  άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Στα θηλυκά 15-29 ετών, το σώμα είναι η πιο κοινή θέση για την ανάπτυξη του μελανώματος, η οποία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του μαυρίσματος υψηλού κινδύνου.

Μια μελέτη που διεξήχθη ανάμεσα σε ένα πλήθος φοιτητών, διαπίστωσε ότι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους του μαυρίσματος των κρεβατιών δεν πτόησε τους φοιτητές από τη χρήση τους . Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics το 2002, εντοπίστηκαν κύριοι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες των παιδιών και των εφήβων που χρησιμοποιούν τα κρεβάτια μαυρίσματος, όπως : επειδή έχουν  φίλους που μαυρίζουν, η πεποίθηση ότι είναι εντάξει και να καούν , προκειμένου να επιτευχθεί ένα καλό μαύρισμα , και θεωρούν  ότι έχοντας  μαυρισμένο δέρμα είναι πιο ελκυστικό και πιο υγιή εμφάνιση από το χλωμό δέρμα .

Tanorexia περιγράφει την ανικανότητα ενός ατόμου να σταματήσει το τεχνητό μαύρισμα και έχει αναφερθεί μεταξύ των εφήβων οι οποίοι χρησιμοποιούν τακτικά το μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους και παραδέχονται ότι δεν είναι σε θέση να σταματήσουν.

Σε ένα εθνικό δείγμα των μη-ισπανόφωνων  λευκών  εφήβων, το 24% των ερωτηθέντων [ ή 2,9 εκατομμύρια έφηβοι ] ηλικίας μεταξύ  13 έως 19 ανέφεραν ότι έχουν χρησιμοποιήσει  μια μονάδα τεχνητού μαυρίσματος, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Σε εθνικό επίπεδο, πάνω από το 25 % των έφηβων κοριτσιών έχουν χρησιμοποιήσει σαλόνια μαυρίσματος τρεις ή περισσότερες φορές στη ζωή τους. Δέκα τοις εκατό των εφήβων επισκέπτονται σαλόνια μαυρίσματος σε εβδομαδιαία βάση.  Οι έφηβοι είναι συχνοί στόχοι ιδιαίτερα των ορατών μάρκετινγκ του σολαριουμ , προσελκύοντας έφηβους  με τα κουπόνια και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και φτάνουν  την τοποθέτηση διαφημίσεων στις  εφημερίδες του γυμνασίου  . Είναι δύσκολο για έναν έφηβο να αντισταθεί σε  προσφορές για περιόδους δωρεάν μαυρίσματος, ασχολίες μελών, εκπτώσεις ή «απεριόριστο μαύρισμα».

Για τα παιδιά και τους εφήβους που χρησιμοποιούν εσωτερικές εγκαταστάσεις τεχνητού μαυρίσματος για λόγους αισθητικής , γίνεται  έμφαση στην αντίληψη ,σε  άμεσα οφέλη που επισκιάζουν  τους μαζεμένους   κινδύνους και τις συνέπειες στο μέλλον .  Οι γονείς , οι παιδίατροι , οι επαγγελματίες της δημόσιας υγείας , και οι νομοθέτες  υποστηρίζουν  ότι πρέπει να παρέχεται   πιο ολοκληρωμένη πληροφόρηση και υποστήριξη για τους νέους που χρησιμοποιούν τα κρεβάτια μαυρίσματος.

Τον Μάιο του 2012 στη Βόρεια Ιρλανδία απαγορεύτηκε  η  χρήση , η μίσθωση και η πώληση των κρεβατιών μαυρίσματος  για παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών. Ένας παρόμοιος νόμος ανακοινώθηκε στην Ιρλανδία τον Ιούνιο του 2014, για να ισχύσει από τον Ιούλιο του 2014.

Κανονισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρωπαϊκή Ένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά νέες ρυθμίσεις που θα περιορίζουν την ποσότητα της ακτινοβολίας UVB και θα  επιτρέπεται σε λάμπες μαυρίσματος και συσκευές .  Στο Ηνωμένο Βασίλειο ( εξαιρουμένης της Βόρειας Ιρλανδίας ) , άτομα κάτω των 18 ετών θα πρέπει να απαγορευτούν από τη χρήση των ξαπλώστρων , καθώς αυτή η  νομοθεσία ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο . Αυτό περιλαμβάνει επίσης και τα  σαλόνια . Αλλού όμως στην Ευρώπη, για τις ηλικίες κάτω των 18 ετών απαγορεύεται  το εσωτερικό μαύρισμα, όπως  στο Βέλγιο , την Ολλανδία , τη Φινλανδία , τη Γαλλία , τη Γερμανία , την Ισπανία , την Ισλανδία , τη Νορβηγία , την Ιρλανδία και τη Λιθουανία.

Σύγκριση με το φυσικό μαύρισμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα περισσότερα κρεβάτια μαυρίσματος έχουν περίπου την ίδια ποσότητα σε UVA ηλιακής ακτινοβολίας (σε αντίθεση με τις ακτίνες UVB ) , ενώ τα « προειδοποιητικά σημάδια » της υπερέκθεσης , όπως ηλιακό έγκαυμα , δεν εμφανίζονται με τον ίδιο ρυθμό σε εσωτερικούς χώρους , όπως σε εξωτερικούς  . Επιπλέον , η ακτινοβολία  είναι πιο έντονη , απαιτούν από τα άτομα να περιορίσουν την έκθεσή τους ,σε πολύ σύντομες περιόδους . Οι καρκινογόνες μεταλλάξεις σε ορισμένες μορφές καρκίνου του δέρματος έχουν συνδεθεί με την ακτινοβολία UVA περισσότερο από τη UVB , γεγονός που υποδηλώνει ότι τα κρεβάτια έχουν διαφορετικούς κινδύνους από το φυσικό φως .  Το φως UVA συνδέεται επίσης πιο έντονα με τη γήρανση του δέρματος από τις ακτίνες UVB, και την  γενετική βλάβη.

Η έκθεση φυσικού φωτός του ήλιου έχει κάνει τις σπουδές του τεχνητού μαυρίσματος δύσκολη, δεδομένου ότι όλοι οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στο φυσικό ήλιο. Υπάρχουν αδιαμφισβήτητες αξίες έως μέτρια η έκθεση στο ηλιακό φως. Φως UVB προκαλεί το σώμα για να συνθέσει βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, βελτιώνει την ανάπτυξη και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η ποσότητα του ηλιακού φωτός που απαιτείται ανά ημέρα υπολογίζεται να είναι η ίδια με  μία μόνο συνεδρία μαυρίσματος ( 10 λεπτά ισχυρό φως  ήλιου κάθε μέρα για πολλούς ανθρώπους)

Η υπεριώδης ακτινοβολία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ήλιος εκπέμπει UVR σε μορφή Α, Β , και Γ κυμάτων α. Έτσι  ονομάζονται σύμφωνα με το μήκος του κύματος και συνδέονται με διάφορες εκδηλώσεις υγείας. Το όζον επηρεάζει το UVR από τον ήλιο και διαφορετικές ποσότητες φθάνουν στην επιφάνεια της Γης , ανάλογα με το μήκος κύματος. Η ξαπλώστρα μπορεί να έχει τις ίδιες επιπτώσεις στην υγεία , όπως η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο.

 UVA μήκη κύματος ( 315-400 nm ) είναι τα  μεγαλύτερα μήκη κύματος , και επηρεάζουν ελαφρώς μόνο από τα επίπεδα του όζοντος .Η  περισσότερη  ακτινοβολία UVA είναι σε θέση να φθάσει  στην επιφάνεια της Γης και μπορεί να συμβάλει στην γήρανση του δέρματος ,στην βλάβη των  ματιών , και μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα

  • Το μεγαλύτερο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας σε κρεβάτια μαυρίσματος είναι UVA , αλλά μπορεί να είναι 10 έως 15 φορές πιο έντονη από τον ήλιο το μεσημέρι .
  • UVA διαπερνά το δέρμα πιο βαθιά και δεν προκαλεί έγκαυμα.
  • UVA δεν προκαλούν βλάβες στο DNA άμεσα όπως UVB και UVC , αλλά μπορεί να αποφέρει εξαιρετικά αντιδραστικά  χημικά προϊόντα , όπως το υδροξύλιο και το οξυγόνο , οι οποίες  με τη σειρά τους προκαλούν βλάβη στο DNA

Η ακτινοβολία UVB ( 280-315 nm ), επηρεάζεται  έντονα από τα επίπεδα του όζοντος . Μείωση  του στρατοσφαιρικού όζοντος σημαίνει ότι περισσότερη ακτινοβολία UVB μπορεί να φτάσει στην επιφάνεια της Γης .

  • UVB προκαλεί εγκαύματα , τύφλωση , καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος , καθώς και μια ποικιλία προβλημάτων του δέρματος , συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος και πρόωρη γήρανση
  • Σύντομο - μήκος κύματος UVB έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό ως καρκινογόνες σε πειραματόζωα .
  • UVC μήκη κύματος ( 180-280 nm ), έχει μικρότερο  μήκος κύματος , και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα επίπεδα του όζοντος . Σχεδόν όλη η ακτινοβολία UVC απορροφάται από το όζον , τους υδρατμούς , το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα πριν φτάσει στην επιφάνεια της Γης.
  • Λάμπες μαυρίσματος που δεν εκπέμπουν UVC.

Ιατρική χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικοί άνθρωποι με κεράτωση , ψωρίαση και έκζεμα αντιμετωπίζονται με την θεραπεία του φως UVB.  Αυτό είναι τυπικά στο τμήμα του φάσματος UVB 310 nm έως 315 nm. Σχεδόν όλοι οι λαμπτήρες φθορισμού μαυρίσματος έχουν μια φασματική κορυφή σε αυτή την περιοχή του φάσματος UVB, που τους καθιστά ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τις ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις.  Σε ορισμένες περιπτώσεις, μέλη του σαλονιού έχουν συνταγογραφηθεί και πιο σπάνια η αγορά των κρεβατιών μαυρίσματος για σπίτι έχουν συνταγογραφηθεί από τους γιατρούς και μπορεί να καλυφθεί από ασφαλιστήρια συμβόλαια. 

Το μαύρισμα μπορεί να βοηθήσει προσωρινά ορισμένες μορφές της ακμής με ξήρανση του δέρματος, αλλά δεν είναι μια λύση που διαρκεί για πολύ καιρό. Επιπλέον, οι περισσότερες συνταγογραφήσεις ή πέρα από τα αντίθετα φάρμακα ακμής (π.χ. Accutane , του βενζολίου υπεροξείδιο , Retin-A), όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με υπεριώδη έκθεση, μπορεί να οδηγήσουν σε κάψιμο ή καθυστερημένη επούλωση εξαιτίας φωτοευαισθησίας από αυτά τα φάρμακα (και πολλά άλλα) μπορεί να δημιουργήσει.

Η θεραπεία φωτός UVA χρησιμοποιείται επίσης στη δερματολογία. Αυτό συχνά συνδυάζεται είτε με από του στόματος ή τοπική φαρμακευτική αγωγή που ονομάζεται Psoralen . Αυτή η συνδυασμένη θεραπεία αναφέρεται ως PUVA .

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας θάλαμος μαυρίσματος

Οι αρχικές λάμπες μαυρίσματος ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1903 από μια γερμανική εταιρεία με την επωνυμία Heraeus που ανέπτυσσαν συστήματα φωτισμού για το σπίτι και για βιομηχανική χρήση. Αυτοί οι λαμπτήρες ήταν ποικιλίας υψηλής πίεσης και αλογονιδίου μετάλλου .  Ανακάλυψαν ότι το φως που αναπτύχθηκε για σκοπούς του ορατού φωτός εκπέμπεται επίσης και για τους σκοπούς του υπεριώδες φωτός.  Στη δεκαετία του 1920 και του 1930 η Heraeus άρχισε να διαθέτει και να πωλεί μονή λάμπα, αυτοτελές μαυρίσματος / συσκευές ευεξίας.

Τα πρώτα κρεβάτια μαυρίσματος υψηλής πίεσης ενσωματώνοντας περισσότερες από μία λάμπες υψηλής πίεσης κατασκευάσθηκαν στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970 από εταιρείες όπως Ultrabronz και JK Ergoline και στη δεκαετία του 1980 οι πρώτες μονάδες υψηλής πίεσης εξήχθησαν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες . Οι μονάδες αυτές απαιτούν ειδικό γυαλί φίλτρο για να αφαιρέσετε το UVC και το μεγαλύτερο μέρος του UVB που εκπέμπεται και είναι δύσκολο να κατασκευαστούν διότι η ευθυγράμμιση των λαμπτήρων είναι πιο κρίσιμη από ό,τι τα παραδοσιακά κρεβάτια μαυρίσματος χαμηλής πίεσης. Είναι γενικά μεγάλες μονάδες, με μαλακή επένδυση και βρίσκονται σε ακρυλικό με 6 έως 36 λάμπες σε ένα κουβούκλιο ή θόλο με τη διαμόρφωση πάγκου.

Τα κρεβάτια μαυρίσματος ασκήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Friedrich Wolff το 1979, ο οποίος κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα ιδιαίτερο μείγμα από φώσφορο (αφού έχει λήξει) και άρχισε την αδειοδότηση της τεχνολογίας σε άλλες εταιρείες. Μερικές από τις πρώτες εφαρμογές της τεχνολογίας Wolff περιλαμβάνουν ETS, Inc., η SCA, η Sun Industries, Inc., Μοντέγκο Μπέι, sunal. Ο Friedrich Wolff πούλησε Wolff Συστήματα στον αδελφό του τον Jorg, ο ιδρυτής της Cosmedico Limited, μια άλλη πρωτοπόρος εταιρεία στη βιομηχανία βυρσοδεψίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ξαπλώστρες έχουν ρυθμιστεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων 21CFR 1040.20, η οποία τροποποιήθηκε το 1986 για να συμπεριλάβει τη συμμόρφωση λάμπα, προειδοποιητικές ετικέτες και προστασία των ματιών. Ο κανονισμός αυτός έχει σχεδιαστεί πρωτίστως για να διασφαλίσει ότι όλες οι ξαπλώστρες που πωλήθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν στα σαλόνια τηρούν ένα γενικό σύνολο κανόνων ασφαλείας, με την πρωταρχική εστίαση στους κατασκευαστές των ξαπλώστρων και των λαμπών σε ό, τι αφορά το μέγιστο χρόνο έκθεσης και ισοδυναμίας των προϊόντων. Επιπλέον, τα κράτη έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τους κανονισμούς για τα σαλόνια για τους ίδιους, σχετικά με την κατάρτιση των χειριστών, την εξυγίανση της ξαπλώστρας και γυαλιού ματιών, και επιπλέον προειδοποιητικά σημάδια. Για μια ολοκληρωμένη λίστα με τις καταστάσεις με περιορισμούς στο εσωτερικό μαύρισμα για ανηλίκους και τους ειδικούς τους νόμους , δείτε το Εθνικό Συνέδριο των κρατικών νομοθετικών σωμάτων .

Πολλές εταιρείες θα συνεχίσουν να αδειοδοτούν το όνομα Wolff και να χρησιμοποιούν λαμπτήρες τους λόγω της αναγνώρισης του ονόματος, αν και αυτό έχει σταθερά μειωθεί με την πάροδο των ετών, καθώς άλλοι κατασκευαστές έχουν δημιουργήσει λαμπτήρες που είναι αναμφισβήτητα εξίσου καλοί ή καλύτεροι από ότι οι Wolffs.

Τα περισσότερα σύγχρονα κρεβάτια μαυρίσματος δεν έχουν αλλάξει πολύ από τα αρχικά συστήματα. Η τεχνολογία του λαμπτήρα και τα ηλεκτρονικά έχουν εξελιχθεί με την πάροδο των ετών, αλλά το βασικό «χαμηλής πίεσης» κρεβάτι μαυρίσματος δεν έχει εξελιχθεί. Τα αρχικά συστήματα έρματος που χρησιμοποιήθηκαν στα πρώτα κρεβάτια μαυρίσματος, «European choke» και η μαγνητική, είναι ακόμα σε χρήση σήμερα, αν και υπάρχουν τώρα πολλές άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών και υψηλής συχνότητας. Οι λάμπες είναι ακόμα φθορισμού τύπου, με τη χρήση ειδικών φωσφορίζουσων που δημιουργούν ένα φάσμα στην περιοχή UVA και UVB. Κυρίως εκπέμπουν ακτίνες UVA,  αν και υπήρξε μια μεγάλη πρόοδος κατά τη διάρκεια των ετών για να κάνουν το φάσμα του φωτός να εκπέμπει περισσότερο «σαν τον ήλιο».