Εθνική Βορείου Ιρλανδίας (ποδόσφαιρο ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βόρεια Ιρλανδία
Χώρα/περιοχή
που εκπροσωπεί
Βόρεια Ιρλανδία
ΠροσωνύμιοGreen and White Army
(Πράσινος και Λευκός Στρατός)
Norn Iron (Νορν Σίδερο)
ΟμοσπονδίαΙρλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
ΣυνομοσπονδίαΟΥΕΦΑ (Ευρώπη)
Στάδιο έδραςΟυίντσορ Παρκ
Κωδικός ΦΙΦΑNIR
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Βορείου Ιρλανδίας εκπροσωπεί τη Βόρεια Ιρλανδία στους διεθνείς αγώνες και διοργανώσεις ποδοσφαίρου και ελέγχεται από την Ιρλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, που είναι μέλος της ΟΥΕΦΑ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της Εθνικής Ομάδος της Βορείου Ιρλανδίας ξεκινά από το 1921, όταν η χώρα αποσπάστηκε από την υπόλοιπη Ιρλανδία. Οι αγωνιστικές επιτυχίες της επικεντρώνονται σε τρεις συμμετοχές σε τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων (1958, 1982 και 1986), καθώς και σε μία συμμετοχή σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (2016).

Παγκόσμιο Κύπελλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρουσία της Βορείου Ιρλανδίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχει εξασθενίσει τις τελευταίες δεκαετίες, με τελευταία της συμμετοχή να καταγράφεται το 1986 στο Μεξικό, όπου αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο της τελικής φάσης της διοργάνωσης. Καλύτερη επίδοσή της στον θεσμό ήταν το 1958, όταν έφτασε ως τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη Γαλλία. Τέλος μετρά άλλη μια συμμετοχή, το 1982, όταν αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μοναδική συμμετοχή της χώρας σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Εuro) σημειώθηκε το 2016, στην οποία προκρίθηκε ως πρώτη από τον προκριματικό όμιλό της, για να αποκλειστεί στη φάση των 16 από την Ουαλία.

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτος ποδοσφαιριστής σε συμμετοχές για την Εθνική Βορείου Ιρλανδίας, είναι ο Πατ Τζένινγκς, με 119 εμφανίσεις, ενώ πρώτος σκόρερ όλων των εποχών είναι ο Ντέιβιντ Χίλι με 36 γκολ. Η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει στην κατάταξη της FIFA, είναι η 27η τον Αύγουστο του 2007 και τον Απρίλιο του 2009, ενώ η χειρότερη είναι η 129η τον Σεπτέμβριο του 2008.

Η Εθνική Βορείου Ιρλανδίας παρέταξε τον νεότερο ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε ποτέ ως τώρα σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου, όταν ο Νόρμαν Ουάιτσαϊντ έπαιξε στον πρώτο αγώνα της Βορείου Ιρλανδίας στα τελικά του Μουντιάλ 1982 στην Ισπανία, με αντίπαλο τη Γιουγκοσλαβία (0-0 στις 17/6/1982), σε ηλικία 17 ετών και 41 ημερών, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε ως τότε ο Πελέ (17 ετών και 235 ημερών).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]