Γρανίτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γρανίτα Λαμπόνε (Βαρέννα, Ιταλία)
Γρανίτα με μπριός (Σικελία)

Η γρανίτα είναι ένα παγωμένο γλύκισμα το οποίο θυμίζει παγωτό, που έχει ως βάση της το νερό και κάποιες γλυκαντικές ουσίες. Υπάρχουν δύο είδη γρανίτας: εκείνη που πιο επίσης αποκαλείται "παγωτό σορμπέ" και βρίσκεται σε στερεή μορφή, όπως ένα κανονικό παγωτό, και εκείνη που βρίσκεται σε υγρή μορφή και πίνεται με το καλαμάκι. Η τελευταία διαθέτει πολλά μικρά κομμάτια πάγου ούτως ώστε να παραμένει κρύα όσο περνά η ώρα, διατηρώντας ωστόσο τη γεύση της.

Αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα γλύκισμα σε μια πιο ελαφριά εκδοχή του, αφού έχει ως βάση της τα φρούτα ή κάποια σιρόπια με γεύση φρούτων, τα οποία παγώνουν μέχρι να αποκτήσουν τη σύσταση ενός παγωτού, αλλά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χωρίς προσθήκη γάλατος.

Γεύσεις και τρόποι παρασκευής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πιο συνηθισμένες γεύσεις γρανίτας είναι αυτές που θυμίζουν φρούτα, με δημοφιλέστερες τις γεύσεις κεράσι, φράουλα, λεμόνι και πορτοκάλι, ενώ κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές αυτών με γεύσεις αναψυκτικών, γλυκών ροφημάτων, ακόμη και αλκοολούχων ποτών. Για να φτιάξει κάποιος μια τύπου γρανίτα, αρκεί να τοποθετήσει στην κατάψυξη το αγαπημένο του ρόφημα έως ότου αυτό να παγώσει σε σημείο που να γίνει στερεό, ενώ πολύ δημοφιλείς είναι οι έτοιμες, μακρόστενες συσκευασίες που περιέχουν έτοιμο υγρό εμπλουτισμένο με τις απαραίτητες χρωστικές και μετά από λίγες ώρες στην κατάψυξη αποκτούν την μορφή της γρανίτας. Υπάρχουν, βέβαια, και επαγγελματικές μηχανές που συνήθως συναντάμε σε χώρους εστίασης που πωλούν γρανίτες, τα οποία παγώνουν γρήγορα το έτοιμο και σε μεγάλη ποσότητα υλικό και το διανέμουν σε ποτήρια, για να καταναλωθεί ως παγωμένο ρόφημα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]