Ωντ (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ωντ
Ο ποταμός Ωντ στην Καρκασσόν
ΠηγέςΛεζ Ανγκλ
ΕκβολέςΜεσόγειος Θάλασσα
Χώρες ΛεκάνηςΟξιτανία,
Νομοί: Ωντ, Αριέζ,Ερώ, Ανατολικά Πυρηναία
ΧώραΓαλλία
Μήκος224,1 χλμ
Μέση εκροή49 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
Λεκάνη απορροής6.074 τετρ. χιλιόμετρα
ΠαραπόταμοιOrbieu, Argent-Double, Cesse, Fresquel, Orbiel, Sou de Val de Daigne, Bruyante, Lauquet, Rébenty, Répudre, Sals, Trapel, Ognon και Lladura
Χάρτης

Ο Ωντ (γαλλικά Aude) είναι ποταμός της νότιας Γαλλίας, στη διοικητική περιοχή Οξιτανία, πηγάζει από τα Πυρηναία και εκβάλλει στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Έδωσε το όνομά του στο νομό Ωντ.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχαιότητα, ο ποταμός Ωντ ήταν γνωστός στους Ρωμαίους ως Atax. [1] Κάποιοι αρχαίοι συγγραφείς τον ονόμαζαν επίσης Narbon (Πολύβιος).[2]

Το 1342 τα αρχεία του Ρουσιγιόν τον ονόμαζαν Auda ή Ribera d'Aude. Στον Μεσαίωνα, για να ορίσουν τον Ωντ, χρησιμοποιήθηκαν επίσης οι όροι Adice, πάλι Atax, Fluvium Atacis, Flumine Atace, Flumen Ataze ή Juxta Aditum fluvium. Κατά πάσα πιθανότητα, το σημερινό όνομα προέρχεται από μια προοδευτική εξέλιξη του Atax που δόθηκε από τον Στράβωνα στη Γεωγραφία του, μια λέξη που δανείστηκε από τον γαλατικό όρο atacos που σημαίνει «ορμητικός» ή «πολύ γρήγορος».[3]

Ροή του ποταμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορεία του ποταμού Ωντ

Ο ποταμός πηγάζει στα Πυρηναία, στην οροσειρά Καρλίτ, στη λίμνη Ωντ σε υψόμετρο 2.185 μέτρων, στην κοινότητα Ανγκλ (νομός Ανατολικών Πυρηναίων), όπου βρίσκεται το Περιφερειακό φυσικό πάρκο Καταλανικά Πυρηναία, τρέχει παράλληλα με τον Τετ και εκβάλλει στη Μεσόγειο θάλασσα, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Ναρμπόν, μεταξύ των νομών Ωντ και Ερώ, στην κοινότητα Φλερί, έχοντας διανύσει απόσταση 224 χιλιομέτρων.[4]

Από τον ορεινό όγκο των Πυρηναίων μέχρι την Καρκασσόν, η πορεία του είναι προσανατολισμένη από το νότο προς βορρά. Στην πορεία του τροφοδοτεί πολλές δεξαμενές (Matemale, Puyvalador) βυθίζεται μέσα σε φαράγγια (εκείνο του St. George είναι το πιο γραφικό) και διέρχεται από μια σειρά μικρών πόλεων. Κάτω από τη μεγάλη μεσαιωνική πόλη της Καρκασσόν, ο Ωντ στρέφεται προς τα ανατολικά.

Από την Καρκασσόν, το ποτάμι ακολουθεί τη μεγάλη κοιλάδα μεταξύ των Πυρηναίων (όρος Κορμπιέρ) και Μασίφ Σαντράλ (Μαύρο όρος) και δέχεται μια σειρά από παραποτάμους, οι κυριότεροι των οποίων είναι οι Ορμπιέ, Αρζάν-Ντουμπλ και Σες.

Ρέοντας κατά μήκος του Κανάλ του Μιντί κυλά ανάμεσα σε αμπελώνες και εισέρχεται στη μεγάλη προσχωσιγενή πεδιάδα της Ναρμπόν, με το κύριο ρεύμα του να εκβάλλει στον Κόλπο του Λέοντα, στη Μεσόγειο θάλασσα.

Υδρογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός Ωντ στην κοινότητα Λιμού

Ο ποταμός Ωντ έχει μέση ροή περίπου 43,60 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο και διαθέτει λεκάνη απορροής 6.074 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία εκτείνεται άνισα σε έξι νομούς: Ωντ, Ανατολικά Πυρηναία, Αριέζ, Ωτ-Γκαρόν, Ταρν και Ερώ (ο Ωτ-Γκαρόν και ο Ταρν μέσω των παραποτάμων και υπο-παραποτάμων του ποταμού). Πριν από την Καρκασσόν, ο Ωντ δέχεται μικρά ποτάμια ρεύματα που συχνά έχουν τα χαρακτηριστικά χειμάρρων του βουνού. Διέρχεται από τους εξής νομούς και μεγαλύτερες κοινότητες:

Παραπόταμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ορμπιέ, κύριος παραπόταμος του Ωντ, στη Λαγκράς

Οι κυριότεροι παραπόταμοι είναι:

  • Αιγκέτ (20 χλμ), από δεξιά στην κοινότητα Σαιντ-Κολόμπ-συρ-Γκετ
  • Ρεμπεντί (34 χλμ), από αριστερά στην κοινότητα Σαιν-Μαρτέν-Λυς
  • Σου (29,6 χλμ), από αριστερά στην κοινότητα Σεπί
  • Λωκέ (36,6 χλμ),από δεξιά στην κοινότητα Κουφουλάν
  • Φρεσκέλ (63 χλμ), από αριστερά στην Καρκασσόν
  • Ορμπιέλ (41 χλμ), από αριστερά στην κοινότητα Τρεμπ
  • Αρζάν-Ντουμπλ (37 χλμ), από αριστερά στην κοινότητα Λα Ρεντόρτ
  • Ονιόν (23,2 χλμ), από αριστερά στην κοινότητα Ολονζάκ
  • Ορμπιέ (84 χλμ), από δεξιά στην κοινότητα Σαιν-Ναζαίρ-ντ'Ωντ
  • Σες (54 χλμ), από αριστερά στην κοινότητα Σαιν-Μαρσέλ-συρ-Ωντ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Guy Barruol, Les peuples préromains du Sud-Est de la Gaule : étude de géographie historique, Paris, Éd. de Boccard, 1969, Revue archéologique de Narbonnaise (RAN), Suppléments 1. p. 387.
  2. Polybe, Histoire Générale, Tome I, Livre III, chap 37.
  3. http://www.arbre-celtique.com/encyclopedie/atax-atacos-aude-808.htm
  4. . «sandre.eaufrance.fr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Aude River στο Wikimedia Commons