Ωγκύστ Οτέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ωγκύστ Οτέν
Auguste Ottin Nadar vers 1865.jpg
Γέννηση 9  Νοεμβρίου 1811
Παρίσι
Θάνατος 9  Δεκεμβρίου 1890
Νεϊγί-συρ-Σεν
Υπηκοότητα Γαλλία
Σπουδές Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού
Ιδιότητα γλύπτης
Τέκνα Λεόν Ωγκύστ Οτέν
Σημαντικά έργα Laure de Noves και Salomon de Brosse
Βραβεύσεις Βραβείο της Ρώμης
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Ο Ωγκύστ Οτέν (γαλλικά: Auguste Ottin, Παρίσι 18111890) ήταν Γάλλος γλύπτης, εκπρόσωπος του ρομαντικού κινήματος στη Γαλλία του 19ου αιώνα. Μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού το 1825 και μαθήτευσε στο εργαστήριο του Νταβίντ ντ’ Ανζέ (David d’ Angers). Το 1836 κέρδισε το Βραβείο της Ρώμης (Prix de Rome) με το έργο του «Ο Σωκράτης πίνοντας το κώνειο» (Socrate buvant la Ciguë). Το 1841 φιλοτέχνησε το μαρμάρινο σύμπλεγμα «Ο Ηρακλής παραδίδοντας στον Ευρυσθέα τα Μήλα των Εσπερίδων».

"Ο Πολύφημος αιφνιδιάζει τη Γαλάτεια και τον Άκι". Έργο του Ωγκύστ Οτέν. Παρίσι, Κήπος του Λουξεμβούργου.

Ο Ωγκύστ Οτέν εργάστηκε σε σημαντικές παραγγελίες για το Λούβρο, την Όπερα Γκαρνιέ, το Δημαρχείο του Παρισιού, το Σταθμό του Βορρά (Gare du Nord) και τις Εκκλησίες του Αγίου Ευσταθίου, του Αγίου Αυγουστίνου και της Αγίας Κλοτίλδης, καθώς και το Παρεκκλήσιο Σαιν-Λουί στο Μέγαρο των Απομάχων (Σαιν-Λουί ντεζ-Ενβαλίντ). Το Παρίσι κοσμείται με πλήθος γλυπτών του: «Καρυάτιδες» (Λούβρο, Πτέρυγα Ντενόν), «Η Παγκάστη αποβάλλοντας τα ενδύματά της μπροστά στον Απελλή» (1883, Λούβρο, Τετράγωνη Αυλή), "Εμπόριο" και "Τέχνες" (1860, Πλατεία Εμίλ-Σωτάν), «Μουσική και Χορός» (Όπερα Γκαρνιέ), «Αγία Σχολαστίκη» και «Άγιος Μπενουά» (Εκκλησία Αγίας Κλοτίλδης) και η πόλη «Καμπραί» (Gare du Nord).

Αριστούργημα του Οτέν θεωρείται το γλυπτό σύμπλεγμα «Ο Πολύφημος αιφνιδιάζοντας την Γαλάτεια στην αγκαλιά του βοσκού Άκι» (Polypheme surprenant Galatee dans les bras du berger Acis) στην «Κρήνη των Μεδίκων» στους Κήπους του Λουξεμβούργου στο Παρίσι, η οποία κατασκευάστηκε το 1624 για τη Μαρία των Μεδίκων. Βρίσκεται στο άκρο μιας μακρόστενης τεχνητής λίμνης με χρυσόψαρα. Οι μυθολογικές μορφές του Πολύφημου, από μπρούντζο, και της γυμνής Γαλάτειας στην αγκαλιά του εραστή της Άκι, από μάρμαρο, προστέθηκαν το 1866 από τον Ωγκύστ Οτέν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Georges Belleiche: “Statues de Paris: Les Rues de la Rive Gauche”, pp. 120 -121, Massin Editeur, Paris, 2006.
  • Georges Belleiche: “Statues de Paris: Les Rues de la Rive Droite”, pp.67 & 148, Massin Editeur, Paris, 2006.