Ψηλά τα χέρια Χίτλερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ψηλά τα χέρια Χίτλερ
ΣκηνοθεσίαΡοβήρος Μανθούλης
ΠαραγωγήΝίκος Μήλας
Γ. Τρούπης
ΣενάριοΔιονύσης Μήλας
ΠρωταγωνιστέςΘανάσης Βέγγος
Βασίλης Διαμαντόπουλος
Σπύρος Καλογήρου
Μίρκα Καλατζοπούλου
Βασίλης Ανδρεόπουλος
ΦωτογραφίαΝίκος Μήλας
ΜοντάζΓ. Παπαδάκης
Εταιρεία παραγωγήςΤρούμπης Φιλμς
Πρώτη προβολή1962
Διάρκεια75΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική

Το Ψηλά τα χέρια Χίτλερ είναι ασπρόμαυρη ελληνική κοινωνική ταινία του 1962, σε σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη και σε σενάριο Διονύση Μήλα. Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Βέγγος, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Σπύρος Καλογήρου και Μίρκα Καλατζοπούλου.

Η ταινία, ουσιαστικά, αποτελεί αφήγηση δύο φίλων, που συναντιούνται ύστερα από το τέλος της Κατοχής, σε μία εκδρομή. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι δυο φίλοι, ο Παναγής και ο Ανέστης συζούν και προσπαθούν, υπό τις αφόρητες συνθήκες της περιόδου να επιβιώσουν. Παράλληλα, δεν θέλουν μπλεξίματα, ούτε με την αντίσταση, ενώ προσπαθούν να φύγουν για την Αίγυπτο.[1]

Η ταινία βραβεύτηκε από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, ως Καλύτερη Ταινία και Καλύτερο Σενάριο.[2][1] Επίσης, βραβεύτηκε και ο Θανάσης Βέγγος από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών.[3]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ξεκινά, στη μεταπολεμική Ελλάδα, με τους ανθρώπους να κάνουν εκδρομές και να τραγουδούν. Δύο οχήματα που παραλίγο να συγκρουστούν γίνονται η αιτία να βρεθούν ξανά δύο φίλοι που είχαν να ιδωθούν από την Κατοχή, με τον Παναγή να έχει παντρευτεί και να έχει αποκτήσει και παιδιά. Όταν ο Παναγής συστήνει τον Ανέστη στη γυναίκα του και της λέει ότι γνωρίζονται από την Κατοχή, τότε και οι δύο βυθίζονται στις σκέψεις τους και αρχίζει η πρόδρομη αφήγηση.

Οι δυο τους ζουν σε μία αυλή, σε ένα μικρό σπίτι. Δίπλα τους ζει η Δανάη, την οποία την αγαπούν πολύ και αλληλοφροντίζονται. Διακαής πόθος και των δύο είναι να φύγουν από τη χώρα και να πάνε στην Αίγυπτο. Σε κάποια φάση, ένα βράδυ, περιθάλπουν έναν πληγωμένο άντρα, ο οποίος είναι της αντίστασης. Εξαιτίας αυτού, κοντεύουν να χάσουν τόσο το ταξίδι αλλά και μπλέκονται με αυτά τα θέματα.

Αφού πια έχουν πάρει την απόφαση να τα αφήσουν όλα και να φύγουν, ένα γερμανικό μπλόκο τους σταματά. Ένας αντιστασιακός που τους κατεύθυνε λαβώνεται και πεθαίνει. Τότε αυτοί τρέχουν να σωθούν και χωρίζονται. Κι έτσι οι δύο φίλοι χάνονται οριστικά, μέχρι που συναντιούνται ξανά σε εκείνη την εκδρομή χρόνια μετά. Τέλος ο Ανέστης αλλάζει όχημα και πάει με αυτό που ήταν ο Παναγής και η ταινία τελειώνει.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 5 Μαρτίου 1962 στις κινηματογραφικές αίθουσες Ίρις, Κοσμοπόλιτ, Ριβόλι και Σελέκτ στην Αθήνα, ενώ συγχρόνως ξεκίνησε να προβάλλεται στον κινηματογράφο Απόλλων του Πειραιά.[4] Συνολικά έκοψε 31.630 εισιτήρια και τερματίζοντας 21η, ανάμεσα στις 68 ταινίες που κυκλοφόρησαν τη σεζόν 1961 - 1962.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΧΙΤΛΕΡ». Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2016. 
  2. 2,0 2,1 «ΡΟΒΗΡΟΣ ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ – ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΧΙΤΛΕΡ». Αντιφωνίες. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2016. 
  3. «Τα βραβεία του Θανάση Βέγγου». Πρώτο Θέμα. 3 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2016. [νεκρός σύνδεσμος]
  4. «Η ζωή της πόλεως» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 4 Μαρτίου 1962. σελ. 3η. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]