Ψευδοκάρπιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στο φρούτο της φράουλας: οι "σπόροι" είναι αχαίνια, ο καθένας προέρχεται από έναν ύπερο του άνθους.

Ένα ψευδοκάρπιο (μερικές φορές ονομάζεται ψευδής καρπός, ψευδοφρούτο, ψευτοφρούτο ή συμπλήρωμα φρούτου) είναι ένα φρούτο, μέρος της σάρκας του οποίου δεν προέρχεται από την ωοθήκη, αλλά από κάποιο παρακείμενο εξωτερικό ιστό στο καρπόφυλλο.[1] Παραδείγματα βοηθητικών ιστών είναι οι υποδοχείς της φράουλας, του ανανά, της συκιάς, ή της μουριάς και του κάλυκα του φυτού Γωλθερία η επικλινής (Gaultheria procumbens) ή του φυτού Συζύγιον το ιάμβος (Syzygium jambos). Μηλοειδείς καρποί όπως τα μήλα και τα αχλάδια, είναι επίσης ψευδοκαρποί, με ένα μεγάλο μέρος της σάρκας του καρπού να προέρχεται από ένα υπάνθιο.[2] Άλλο παράδειγμα θα μπορούσαν να είναι οι ανθόκαρποι (ή ανθοκάρπια), συγκεκριμένα στην οικογένεια των Νυκταγινοειδών (Nyctaginaceae), όπου το μεγαλύτερο μέρος των φρούτων προέρχεται από το περιάνθιο (ανθο-σπείρες).

Καρποί με σαρκώδη σπέρματα, όπως τα ρόδια ή οι καρποί του είδους Μελίκοκκος ο δίζυγος (Melicoccus bijugatus) γνωστού με την ονομασία mamoncillo, δεν θεωρούνται ψευδοκαρποί.

Οι όροι ψευδής καρπός, ψευδοφρούτο και ψευτοφρούτο είναι παλαιότεροι όροι για το ψευδοκάρπιο, έχουν επικριθεί ως "ακατάλληλοι"[1] και δεν χρησιμοποιούνται από τους βοτανολόγους σήμερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Esau, K. 1977. Anatomy of seed plants. John Wiley and Sons, New York.
  2. Merriam Webster Collegiate Dictionary entries for syconium, accessory fruit, core, and strawberry, Merriam-Webster, Inc., 2006

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Accessory fruit στο Wikimedia Commons