Ψεύτικο ξύπνημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ψευδής αφύπνιση)

Το ψεύτικο ξύπνημα είναι μια κατάσταση στην οποία κάποιος ονειρεύεται πως έχει ξυπνήσει. Αυτή η παραίσθηση είναι πολύ έντονη και πολύ πειστική σε αυτόν που τη βιώνει. Κατά τη διάρκεια ενός ψεύτικου ξυπνήματος κάποιος θα πραγματοποιεί καθημερινές διαδικασίες πιστεύοντας ότι έχει πραγματικά ξυπνήσει. Ένα όνειρο στο οποίο ένα ψεύτικο ξύπνημα συμβαίνει, συνήθως αποκαλείται και διπλό όνειρο ή όνειρο μέσα στο όνειρο. Επίσης μπορεί να εξηγείται με τη μερική μόνο αφύπνηση του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ξυπνήματος.

Σχέσεις με τη συνειδητότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα ψεύτικο ξύπνημα μπορεί να συμβεί μετά από ένα φυσιολογικό όνειρο ή μετά από ένα συνειδητό όνειρο (όνειρο στο οποίο αυτός που το βιώνει καταλαβαίνει ότι ονειρεύεται). Ειδικά εάν ένα ψεύτικο όνειρο συμβεί μετά από ένα συνειδητό όνειρο τότε μπορεί να προκαλέσει ένα προ-συνειδητό όνειρο (όνειρο στο οποίο όποιος το βιώνει αναρωτιέται αν βλέπει όνειρο αλλά ποτέ δεν βγάζει κάποιο σωστό συμπέρασμα). Περισσότερο συχνά ωστόσο αυτοί που βιώνουν το όνειρο πιστεύουν ότι είναι ξύπνιοι.

Ρεαλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικά σημεία της ζωής μπορεί να είναι υπερβολικά ή εκτός τόπου σε ένα ψεύτικο όνειρο. Διάφορα πράγματα μπορεί να είναι λανθασμένα όπως, το χρώμα του τοίχου, δυσκολία στην ομιλία ή δυσκολία στο διάβασμα. Επίσης οι ανθρώπινες αισθήσεις μεγαλώνουν ή αλλάζουν, για παράδειγμα, κάποιος θα μπορεί να δει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια ή λιγότερη λεπτομέρεια, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να αισθανθεί ένα έντονο συναίσθημα φόβου άγχους ή και απόλαυσης.

Επανάληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επειδή αυτός που βιώνει μια τέτοια κατάσταση εξακολουθεί να ονειρεύεται, είναι πιθανό να υπάρξουν πολλαπλά ψεύτικα ξυπνήματα σε ένα όνειρο. Συχνά αυτοί που το βιώνουν αισθάνονται ότι ξύπνησαν πραγματικά, αρχίζουν να τρώνε πρωινό, να πλένουν τα δόντια τους και άλλες καθημερινές καταστάσεις αλλά μετά από λίγο να ξανά βρίσκουν τον εαυτό τους στο κρεβάτι, να ξανά ξυπνάνε, να ξανά τρώνε πρωινό κλπ. Ένα Γάλλος ψυχολόγος ο Yves Delage ανέφερε μια δική του εμπειρία στην οποία βίωσε τέσσερα συνεχόμενα ψεύτικα ξυπνήματα. Ο φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ ανέφερε ότι βίωσε περίπου εκατό ψεύτικα ξυπνήματα σε ένα όνειρο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]