Ψάρι κορνέτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ψάρι κορνέτα
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
33–0Ma Ολιγόκαινο μέχρι σήμερα[1]
F. commersonii
F. commersonii
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Ακτινοπτερύγια (Actinopterygii)
Τάξη: Συγναθόμορφα (Syngnathiformes)
Οικογένεια: Φιστουλαρίδες (Fistulariidae)
Γένος: Φιστουλάρια (Fistularia)
Λινναίος
Είδη

τέσσερα είδη

Με την ονομασία ψάρι κορνέτα ή τρομπέτα είναι γνωστά τα μέλη του γένους ψαριών φιστουλάρια (Fistularia), τα οποία αποτελούν μια μικρή οικογένεια επιμήκων ψαριών της τάξης των συγναθόμορφων. Το γένος είναι το μόνο μέλος της οικογένειας και αποτελείται από τέσσερα είδη τα οποία απαντούν σε τροπικά και υποτροπικά θαλάσσια νερά σε όλο τον κόσμο. Στη Μεσόγειο το είδος F. commersonii αποτελεί λεσσεψιανό μετανάστη.

Τα ψάρια κορνέτες είναι λεπτά και επιμήκη, όπως και πολλά χέλια, φτάνοντας σε μήκος μέχρι 200 εκατοστά, και χαρακτηρίζονται από τα πολύ μακριά ρύγχη τους, τα χαρακτηριστικά ραχιαία και πρωκτικά πτερύγια, και τα διχαλωτά ουριαία πτερύγια των οποίων οι κεντρικές ακτίνες σχηματίζουν ένα επιμήκες ινίδιο. Η πλευρική γραμμή είναι καλά αναπτυγμένη και εκτείνεται πάνω στο ουριαίο ινίδιο.[2]

Συνήθως ζουν σε παράλια ύδατα ή σε κοραλλιογενείς υφάλους και τρέφονται με μικρά ψάρια, καρκινοειδή και άλλα ασπόνδυλα.[2]

Τα ψάρια κορνέτες είναι ελάσσονος ενδιαφέροντος για την αλιεία, και πωλούνται σε τοπικές αγορές στις περιοχές κατανομής τους.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προς το παρόν αναγνωρίζονται τέσσερα είδη στο γένος:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sepkoski, Jack (2002). «A compendium of fossil marine animal genera». Bulletins of American Paleontology 364: 560. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-02-20. https://web.archive.org/web/20090220223520/http://strata.ummp.lsa.umich.edu/jack/showgenera.php?taxon=611&rank=class. Ανακτήθηκε στις 2007-12-25. 
  2. 2,0 2,1 Orr, J.W.· Pietsch, T.W. (1998). Paxton, J.R.· Eschmeyer, W.N., επιμ. Encyclopedia of Fishes. San Diego: Academic Press. σελίδες 170–171. ISBN 0-12-547665-5.