Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χόπι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γυναίκα της φυλής Χόπι φτιάχνει τα μαλλιά μιας ανύπαντρης κοπέλας.

Οι Χόπι είναι μια φυλή ιθαγενών της Αμερικής που ζουν κυρίως σε μια δημόσια έκταση που τους έχει παραχωρηθεί στη βορειοανατολική Αριζόνα. Η έκταση αυτή περιβάλλεται από την περιοχή των Ναβάχο. Ορισμένοι Χόπι ζουν σε ανάλογη έκταση στον ποταμό Κολοράντο.

Η ονομασία Χόπι είναι συντομευμένη μορφή του τίτλου που χρησιμοποιούν για τους ίδιους: Hopituh Sinom, «ο λαός των Χόπι». Η αντίληψη των Χόπι είναι βαθιά ριζωμένη στους κανόνες ηθικής, τη θρησκεία και την πνευματικότητα της φυλής. Η αντίληψη αυτή αντικατοπτρίζει μια γενική ευλάβεια και σεβασμό για όλα τα πράγματα, καθώς και την ειρηνική συμβίωση μαζί τους.

Οι Χόπι είναι οργανωμένοι σε μητριαρχικές φυλές. Όταν ένας άντρας παντρεύεται, τα παιδιά από τη σχέση αυτή ανήκουν στη φυλή της συζύγου του. Μια από τις εξέχουσες φυλές των Χόπι είναι η Φυλή της Αρκούδας.

Σε σύγκριση με τις περισσότερες φυλές ερυθρόδερμων της Αμερικής, οι Χόπι διατηρούν και συνεχίζουν τις παραδόσεις του πολιτισμού τους, αν και σίγουρα επηρεάζονται από το σύγχρονο πολιτισμό. Μετά τον ηλεκτρισμό και τα μεταφορικά μέσα που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν, οι Χόπι μετεξελίσσονται μέσα στη σύγχρονη κοινωνία, καθώς πολλοί από αυτούς αναζητούν εξωτερικά επαγγέλματα ή κερδίζουν χρήματα από το εμπόριο αντικειμένων λαϊκής τέχνης, όπως χαρακτικά, πήλινα αγγεία και αργυρά σκεύη.

Βασισμένη σε αντιλήψεις της φυλής Χόπι είναι η τριλογία των ταινιών:

  • Koyaanisqatsi:Life out of balance
  • Powaqqatsi: Life in Transformation
  • Naqoyqatsi: Life as war

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]