Χόλτσμαρκτ (Βερολίνο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοιτώντας το Χόλτσμαρκτ από τον ποταμό Σπρέε.

Στο ανατολικό Βερολίνο, στη δημοτική περιφέρεια Φρίντριχσχαϊν και στις όχθες του ποταμού Σπρέε λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο έργο οικιστικής ανάπτυξης της πόλης, το Χόλτσμαρκτ[1]. Το Holzmarkt είναι γνωστό για την νυχτερινή του ζωή[2] (γερμανικά: Holzmarkt), αλλά πλέον προσφέρεται και για πρωινές επισκέψεις λειτουργώντας ως πολυχώρος πολιτισμού και αναψυχής.

Παρουσίαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χόλτσμαρκτ καλύπτει μια έκταση περίπου 20 στρεμμάτων και είναι ένας δημιουργικός και κοσμοπολίτικος αστικός χώρος. . Ουσιαστικά πρόκειται για χώρο του Bar 25, ενός διεθνούς φήμης techno club, τον οποίο το 2013, οι ιδιοκτήτες του χώρου κατάφεραν να μετατρέψουν σε συνεταιρισμό, προκειμένου να μπορούν να ενεργούν ανεξάρτητα από τις συνήθεις πιέσεις της αγοράς. Η οργανωμένη από κάτω προς τα πάνω αστική ανάπτυξη, με γνώμονα τον χρήστη, το εντάσσει στα αστικά κοινά. Στο Χόλτσμαρκτ, εργάζονται περίπου 250 άνθρωποι ενώ δέχεται περίπου μισό εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο προκειμένου να χαρούν πέρα από το techno club

 • τη δημόσια αγορά του,
 • την επισκέψιμη όχθη του ποταμού με ευρέως φάσματος εγκαταστάσεις αναψυχής και πολιτισμού,
 • την μουσική σχολή,
 • τους πολυ-λειτουργικούς του χώρους,
 • τα δημιουργικά γραφεία και
 • το αρτοποιείο ή
 • το roaster καφέ.[3]
 • Δημόσια αγορά στο Holzmarkt

  Δημόσια αγορά στο Holzmarkt

 • Holzmarkt

  Holzmarkt

 • Friedrichshain Project Holzmarkt

  Friedrichshain Project Holzmarkt

 • Tübingen,Holzmarkt

  Tübingen,Holzmarkt

Το αστικό κοινό Χόλτσμαρκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τη διαχείριση της περιοχής αλληλοεπιδρούν δυο συνεταιρισμοί και μια μη κερδοσκοπική οργάνωση πολιτών. Ο Χόλτσμαρκ 25[4] (γερμανικά: Holzmarkt 25 ΕG ) και ο Συνεταιρισμός για αστική δημιουργικότητα[5] (γερμανικά: Genossenschaft für Urbane Kreativität , αγγλικά:GuK – Cooperative for urban creativity) και η μη κερδοσκοπική ένωση Mörchenpark e.V[6] είναι οι διαχειριστές του αστικού χώρου Χόλτσμαρκτ όπου ουσιαστικά επικρατούν 2 βασικοί κανόνες διαχείρισης και λήψης αποφάσεων:

 1. Αν όλοι θέλουν κάτι αυτό συμβαίνει και
 2. Ένας και μόνος δεν μπορεί να σταματήσει μια κίνηση.[7]

Το κοινό Χόλτσμαρκτ με τους κοινωνούς του (τους συνεταιρισμούς και τα μέλη τους, την ένωση πολιτών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και οι επισκέπτες τους) και με τους σαφείς και ρητούς κανόνες του αποτελεί ένα κοινό αγαθό. Επιπλέον, το Χόλτσμαρκ βρίσκεται στον αστικό ιστό του Βερολίνου όχι απλώς ως μια δημόσια πλατεία αλλά ως αστικό κοινό απαντά στα ερωτήματα της εξάντλησης, περίφραξης, της ανταγωνιστικής χρήσης με δημοκρατικά ορισμένους και συγκεκριμένους κανόνες διαχείρισης [8] .

Προκλήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημιουργία του συνεταιρισμού βρήκε δυσκολίες από τους ιδιώτες επενδυτές που ήθελαν να καρπωθούν τη χρήση της έκτασης του Holzmarkt. Το 2008, ωστόσο πραγματοποιήθηκε ένα επιτυχημένο αλλά μη δεσμευτικό δημοψήφισμα που ονομάζεται Spreeufer für Alle ή Mediaspree versenken, που επέτρεψε τη δημιουργία του αστικού κοινού. Ωστόσο χρειάστηκε να αναπτυχθεί μια ιδέα ικανή να πείσει το ελβετικό Abendrot foundation[9] να αγοράσει τη γη, χορηγώντας την στους κοινωνούς με μακροχρόνια μίσθωση.

Το δυσκολότερο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων, ωστόσο, προκύπτει από το γεγονός ότι οι κατασκευές κτιρίων και δομών στο Holzmarkt ουσιαστικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με κάποιον άλλο τρόπο σε περίπτωση που το έργο αποτύχει. Δηλαδή οι φυσικές δομές δεν μπορούν να νοικιαστούν ή να πουληθούν σε κάποιον ώστε να εξασφαλιστεί ο χρηματοδότης. Έτσι οι κοινωνοί προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες άδειες για την νομιμοποίηση των δομών. [3] Το αισιόδοξο κομμάτι το εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι στην Χόλτσμαρκτ δεν παρατηρήθηκε ούτε αστικός μαρασμός ούτε χρειάστηκε να εφαρμοστεί εξευγενισμός , φαινόμενα με μεγάλες διαστάσεις στις σύγχρονες πόλεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Home | Holzmarkt 25». Holzmarkt (στα Γερμανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2020. 
 2. «Bars Archives». Jump Berlin (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2020. 
 3. 3,0 3,1 Mary Dellenbaugh-Losse, Nils-Eyk Zimmermann, and Nicole de Vries, Mary Dellenbaugh-Losse, Nils-Eyk Zimmermann and Nicole de Vries (2020). The Urban Commons Cookbook: Strategies and Insights for Creating and Maintaining Urban Commons. Berlin: Mary Dellenbaugh-Losse. σελ. 74-80. ISBN 978-3-00-065193-9. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
 4. «Pressemitteilung». Holzmarkt (στα Γερμανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020. 
 5. «Genossenschaft für urbane Kreativität eG». www.gukeg.de. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020. 
 6. «Mörchenpark · Mörchenpark e.V.». www.moerchenpark.de. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020. 
 7. Mary Dellenbaugh-Losse, Nils-Eyk Zimmermann, and Nicole de Vries, Mary Dellenbaugh-Losse, Nils-Eyk Zimmermann and Nicole de Vries (2020). The Urban Commons Cookbook: Strategies and Insights for Creating and Maintaining Urban Commons. Berlin: Mary Dellenbaugh-Losse. σελ. 74-80. ISBN 978-3-00-065193-9. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
 8. Narotzky, Susana (2013-06-01). «What kind of commons are the urban commons?». Focaal 2013 (66): 122–124. doi:10.3167/fcl.2013.660113. ISSN 0920-1297. http://dx.doi.org/10.3167/fcl.2013.660113. 
 9. «Foundations for affordable space – a Swiss case study | Cooperative City» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2020.