Χωρίον (Μέτσοβο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στην απογραφή του 1454/55 η ένδειξη Χωρίον (Karye-iMiçova) προσδιορίζει τη φορολογική ενότητα του τιμαρίου που συγκροτεί η περιοχή του Μετσόβου. Σε αυτή απογράφονται τα ονόματα έξι οικισμών. Πριν από την ονομασία του οικισμού σημειώνεται η ένδειξη karye και μετά από αυτή ακολουθεί η φράση tâbi‘-iMiçova “υποκείμενο στο Μέτσοβο”.

Η λέξη karye, ως όρος του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, προσδιορίζει οικισμό ή ομάδα οικισμών που συνιστούν μία ενοποιημένη φορολογικά περιοχή. Στην ελληνική γλώσσα αποδίδεται συνήθως με τη λέξη χωρίον. Ωστόσο, δεν αντιστοιχεί στον «οικισμό» της σύγχρονης στατιστικής ορολογίας αλλά στην έννοια της κοινότητας. Δηλαδή δεν δηλώνει οικοδομικό σύνολο, αλλά καθορισμένη γεωγραφική έκταση με αυτοτελές νομικό πρόσωπο. Στο εσωτερικό ενός karye μπορεί να περιλαμβάνονταν περισσότεροι από έναν οικισμοί όσο απομακρυσμένοι και να ήταν μεταξύ τους.

Στην απογραφή του 1506 η ένδειξη Karye-iMiçova ακολουθείται από την φράση tâbi‘-i Τirhala “υποκείμενo στα Τρίκαλα”

Σε αυτή απογράφονται τα ονόματα οκτώ οικισμών. Πριν από την ονομασία του κάθε οικισμού ή ένδειξη karye του 1454/55 έχει αντικατασταθεί με την ένδειξη mahalle. Η συγκεκριμένη διοικητική δομή της περιοχής αποτέλεσε την βάση για την διοικητική της οργάνωση και κατά τους μεταγενέστερους αιώνες. Σε διοικητικά έγγραφα του 18ο αιώνα ο σημερινός οικισμός του Μετσόβου χαρακτηρίζεται «Χώρα» και τα υπόλοιπα χωριά  «μαχαλάδες».

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μ. Κοκολάκης, «Το ύστερο Γιαννιώτικο Πασαλίκι. Χώρος, διοίκηση και πληθυσμός στην Τουρκοκρατούμενη Ήπειρο», διδακτορική διατριβή,

Πανεπιστήμιο Αθηνών 1993, σελ. 211.

  • M'. DelibaşiΜ. M. Arikan, Sûret-i Defter-i Sancak-i

Tirhala I, Türk Tarih Kurumu, Ankara 2001, σελ. 26-27

  • Θ. Δασούλας, Αγροτικές κοινωνίες του ορεινού χώρου κατά οθωμανική περίοδο: ο γεωργικός κόσμος της

"Χώρας Μετζόβου" (18ος-19ος αι.), εκδ. ΕΑΔΔ(Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, http://hdl.handle.net/10442/hedi/17726), 2009, σελ.136-139, 322-329.