Χρυσό στεφάνι της Βεργίνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Χρυσό στεφάνι της Βεργίνας φτιαγμένο από χρυσά φύλλα και άνθη μυρτιάς (Myrtus communis) είναι ένα από τα πιο πολύτιμα ευρήματα από τον προθάλαμο των βασιλικών Μακεδονικών τάφων στη Βεργίνα της Μακεδονίας. [1] Από την ελληνιστική περίοδο (300-30 π.Χ.), το χρυσό στεφάνι θεωρείται ότι άνηκε στη Μήδα, τη Θράκα πριγκίπισσα και πέμπτη σύζυγο του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας.[2] Η θεωρία αυτή δημιουργήθηκε από τον Έλληνα αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο, ο οποίος ανέσκαψε τον τάφο του Φιλίππου Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 1977. Αυτή η θεωρία σήμερα είναι ακόμα σε συζήτηση για το αν αυτός ο τάφος ανήκει πραγματικά σε αυτούς τους βασιλιάδες.[3]

Συμβολισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μυρτιά και ενδυμασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ιερό φυτό της θεάς Αφροδίτης, η μυρτιά ήταν σύμβολο της αγάπης. Οι Έλληνες φορούσαν στεφάνια στις εκδηλώσεις και τα λάμβαναν ως αθλητικά έπαθλα με τιμές.[4] Τα στεφάνια που ήταν φτιαγμένα από χρυσό φύλλο, δημιουργήθηκαν για να ταφούν μαζί με τους νεκρούς αλλά ήταν πολύ εύθραυστα για καθημερινή ενδυμασία.[5] Τα φύλλα και τα άνθη της μυρτιάς στο στεφάνι φτιάχνονταν από λεπτά φύλλα χρυσού, σφραγίζονταν και χαράζονταν λεπτομέρειες πάνω τους και στη συνέχεια σύρθηκαν στους μίσχους.[6] Πολλά στεφάνια που σώζονται έως σήμερα βρέθηκαν σε αρχαίους τάφους.

Το στεφάνι μυρτιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τις ανασκαφές και τις αποκαταστάσεις, βρέθηκαν 80 φύλλα και 112 άνθη. Το κύριο στεφάνι, από το οποίο φύτρωναν τα μικρά κλαδάκια, αποτελείται από μια στενή κυλινδρική ράβδο, της οποίας οι δύο άκρες ισιώνονται με το στριφογύρισμα μεταξύ τους. Η εσωτερική διάμετρος του κύριου σωλήνα είναι 0,18 - 0,16 m. ενώ η εξωτερική είναι 0,26 - 0,23 μ. [1] Το χρυσό στεφάνι μυρτιάς εκτέθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μέχρι το 1997, οπότε και μεταφέρθηκε στο Μουσείο της Βεργίνας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2022.  Σφάλμα αναφοράς: Μη έγκυρη ετικέτα <ref> • όνομα " auto " ορίζεται πολλές φορές με διαφορετικό περιεχόμενο
  2. «Heracles to Alexander the Great : Treasures from the Royal Capital of Macedon, a Hellenic Kingdom in the Age of Democracy» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 16 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2021. 
  3. [1] [νεκρός σύνδεσμος]
  4. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2014. 
  5. Grašar, Jelena Anđelković; Nikolić, Emilija; Gavrilović, Dragana. WREATH : ITS USE AND MEANING IN ANCIENT VISUAL CULTURE. https://www.academia.edu/3604218. Ανακτήθηκε στις 10 December 2021. 
  6. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2022.