Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρυσό Σοκάκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Χρυσό Σοκάκι
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Χάρτης
Χώρα μέλος Τσεχία

Το Xρυσό Σοκάκι (τσέχικα: Zlatá ulička) είναι μικροσκοπικός δρόμος που βρίσκεται στη βορειοανατολική περιοχή του Κάστρου της Πράγας. Οφείλει το όνομά του στους χρυσοχόους που έζησαν εκεί κατά τον 17ο αιώνα. Χαρακτηρίζεται από μια σειρά από χαμηλά σπιτάκια, που χτίστηκαν στα τέλη του 16ου αιώνα κατ’ εντολή του Αυτοκράτορα Ροδόλφου Β΄ των Αψβούργων, για να στεγάσουν τους 24 φρουρούς του Κάστρου και τις οικογένειές τους. Ο δρόμος είναι επίσης γνωστός ως «Δρόμος των Αλχημιστών», αφού σύμφωνα με κάποιο θρύλο, κάποιοι αλχημιστές ζούσαν εκεί -αν και στην πραγματικότητα διέμεναν σε έναν κοντινό δρόμο-, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ροδόλφου Β΄ μετά από παραγγελία του, προσπαθούσαν να μετατρέψουν τα απλά μέταλλα σε χρυσό και να ανακαλύψουν το ελιξίριο και τα μυστικά της αιώνιας ζωής.

Η οικία με αριθμό 22 όπου έζησε ο συγγραφέας Φραντς Κάφκα
Το τραπέζι της χαρτορίχτρας Ματθίλδης Προύσοβα στo μπλε σπίτι, με τον αριθμό 14

Στις αρχές του 20ου αιώνα, την περίοδο 1916-1917, έζησε στην οικία με αριθμό 22 ο συγγραφέας Φραντς Κάφκα, μαζί με την αδελφή του Ότλα. Εδώ ο Κάφκα, έγραψε την συλλογή δεκατεσσάρων διηγημάτων «Ένας αγροτικός γιατρός». Επίσης, στον ίδιο δρόμο το 1929, για μικρό χρονικό διάστημα έζησε και ο βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1984, Γιάροσλαβ Σάιφερτ. Στο μπλε σπίτι, με τον αριθμό 14, ζούσε πριν τον πόλεμο μια διάσημη χαρτορίχτρα-μάντισσα με το ψευδώνυμο «Μαντάμ ντε Τέμπ», που τραβούσε την προσοχή από τα μαύρα ρούχα και το καπέλο με φτερά στρουθοκαμήλου που φορούσε. Η Ματθίλδη Προύσοβα όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, συνελήφθη από την Γκεστάπο και πέθανε κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης, εξαιτίας των προβλέψεών της για το τέλος του Ναζισμού. Το δρομάκι συνέχισε να κατοικείται από φτωχούς και διάφορους καλλιτέχνες μέχρι το 1956, έτος κατά το οποίο και οι τελευταίοι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε νέα σπίτια και ο δρόμος αποκαταστάθηκε. Ο σπουδαίος Τσέχος μοντερνιστής αρχιτέκτονας Πάβελ Γιάνακ (Pavel Janák), ο οποίος ανέλαβε την αποκατάσταση του κάστρου, έκανε μια εκτενή ανακατασκευή της αλέας, ενώ ο διάσημος σκηνοθέτης, εικονογράφος και ζωγράφος Γίρι Τρνκα (Jiří Trnka), πρότεινε τις έγχρωμες προσόψεις με φωτεινά χρώματα στα σπιτάκια του δρόμου.

Σήμερα, κάποια από τα σπίτια είναι εκθεσιακοί χώροι με την ιστορία του δρόμου, ενώ κάποια άλλα έχουν γίνει καταστήματα με σουβενίρ και έτσι όλος ο δρόμος με την παραμυθένια όψη του από τα παστέλ σπίτια με τα μικρά παράθυρα και τις πόρτες, αποτελεί τοποθεσία μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]