Χρυσοθηρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα τηγάνι για καθαρισμό ψηγμάτων χρυσού

Η χρυσοθηρία (αγγλικά: Gold prospecting‎‎) είναι η πράξη αναζήτησης νέων κοιτασμάτων χρυσού. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο των κοιτασμάτων που αναζητούνται και τους πόρους του χρυσοθήρα. Παρά το γεγονός ότι είναι παραδοσιακά μια εμπορική δραστηριότητα, σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες η αναζήτηση κοιτασμάτων χρυσού έχει γίνει επίσης μια δημοφιλής υπαίθρια ψυχαγωγία.

Αναζήτηση χρυσού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρυσοθηρία στον ποταμό Ιβάλο το 1898
Χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή μετάλλων σε μια έρημο της Νότιας Καλιφόρνια, ένας μεμονωμένος χρυσοθήρας βρήκε αυτό το ψήγμα χρυσού, γνωστό ως ψήγμα "Μοτζάβι" που ζυγίζει 156 ουγγιές (4,9 κιλά).

Η αναζήτηση κόκκων χρυσού γίνεται συνήθως με ένα τηγάνι ή παρόμοιο όργανο για το πλύσιμο των ελεύθερων ψηγμάτων χρυσού από χαλαρά επιφανειακά ιζήματα.[1] Η χρήση ταψιών είναι παλιά, αλλά εξακολουθεί να είναι κοινή μεταξύ των χρυσοθήρων και των ανθρακωρύχων με μικρή οικονομική υποστήριξη.

Μπορεί να γίνει δειγματοληψία βαθύτερων αποθέματων με διάνοιξη τάφρων ή ορυχείων. [2] Γεωφυσικές μέθοδοι όπως η σεισμική, η βαρύτητα ή η μαγνητική μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό θαμμένων πεδίων που είναι πιθανές τοποθεσίες για χρυσό. [3] Η δειγματοληψία και ο προσδιορισμός ενός κοιτάσματος χρυσού για τον προσδιορισμό της οικονομικής του βιωσιμότητας υπόκειται σε πολλές παγίδες.[4] Μόλις ανακαλυφθεί ο χρυσός, η λεκάνη χρυσού συνήθως αντικαθίσταται από φράκτες ή μηχανικές συσκευές για να πλυθούν μεγαλύτεροι όγκοι πετρωμάτων. Η χρυσοθηρία έχει συχνά ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη κοιτασμάτων χρυσού σε σκληρά πετρώματα, όταν οι χρυσοθήρες εντοπίζουν τις πηγές τους.

Έρευνα για κοιτάσματα χρυσού σε σκληρά πετρώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μεταλλευτικές έρευνες σε σκληρά πετρώματα, ή κοιτασμάτων αποθεμάτων χρυσού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλά εργαλεία. Αυτές γίνονται στο απλούστερο επίπεδο με επιφανειακή εξέταση προεξοχών πετρωμάτων, αναζητώντας πεδία ορυκτών φλεβών, υδροθερμικές αλλοιώσεις ή τύπους πετρωμάτων που είναι γνωστό ότι φιλοξενούν κοιτάσματα χρυσού. Τα εργαλεία μπορεί να μην είναι τίποτα άλλο από ένα σφυρί και ένα φακό χειρός.

Τα κοιτάσματα χρυσού σε σκληρά πετρώματα ποικίλλουν περισσότερο ως προς την ορυκτολογία και τη γεωλογία και οι μέθοδοι αναζήτησης μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές για διαφορετικούς τύπους κοιτασμάτων. Η πολυπλοκότητα των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση χρυσού ποικίλλει ανάλογα με τους οικονομικούς πόρους του χρυσοθήρα. Η γεώτρηση χρησιμοποιείται συχνά για την εξερεύνηση του υπεδάφους. Επιφανειακές γεωφυσικές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό γεωφυσικών ανωμαλιών που σχετίζονται με κοιτάσματα χρυσού. Δείγματα πετρωμάτων ή εδάφους μπορούν να συλλεχθούν για γεωχημική εργαστηριακή ανάλυση, για προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε μέταλλα ή ανίχνευση γεωχημικών ανωμαλιών.[5] Οι κόκκοι χρυσού μπορεί να είναι πολύ μικροί για να τα δούμε, ακόμη και με μικροσκόπιο.

Ο περισσότερος χρυσός σήμερα παράγεται σε μεγάλα ανοιχτά και βαθιά υπόγεια ορυχεία. Ωστόσο, η εξόρυξη χρυσού μικρής κλίμακας εξακολουθεί να είναι κοινή, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μια μελέτη του 2012 από Αυστραλούς επιστήμονες διαπίστωσε ότι οι τερμίτες έχουν βρεθεί να εκκρίνουν ίχνη χρυσού. Σύμφωνα με το CSIRO, οι τερμίτες τρυπώνουν κάτω από διαβρωμένα υπόγεια πετρώματα που συνήθως καλύπτει τις ανθρώπινες προσπάθειες ναν εντοπίσουν τον χρυσό και να ανασύρουν τα νέα κοιτάσματα στην επιφάνεια. Πιστεύουν ότι η μελέτη των φωλιών των τερμιτών μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο επεμβατικές μεθόδους εύρεσης κοιτασμάτων χρυσού. [6][7][8] Ο Ηρόδοτος ανέφερε για τα μυρμήγκια που σκάβουν για χρυσό.

Ψυχαγωγική αναζήτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψυχαγωγικές αναζητήσεις μικρής κλίμακας για χρυσό έχει παρατηρηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας (ειδικά στο Οτάγκο), της Αυστραλίας, της Νότιας Αφρικής, της Ουαλίας, στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στο δυτικές πολιτείες αλλά και αλλού.

Συλλογή εικόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. J.M. West (1971) How to Mine and Prospect for Placer Gold, US Bureau of Mines, Information Circular 8517.
  2. J.G. Stone and others, "Using diamond drilling to evaluate a placer deposit: a case study," Mining Engineering, September 1988, p.875-880.
  3. Scott A. Stebbins (1987) Cost Estimation Handbook for Small Placer Mines, US Bureau of Mines, Information Circular 9170.
  4. Placer Examination Principles and Practice (n.d.) US Bureau of Land Management, Technical Bulletin 4.
  5. R.P. Fischer and F.S. Fisher (1968): Interpreting Pan-Concentrate Analyses of Stream Sediments in Geochemical Exploration for Gold, US Geological Survey, Circular 592
  6. «Termites that poo gold». www.meeja.com.au. 16 Δεκεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2012. 
  7. Wright, Andrew (10 December 2012). «Ant and termite colonies unearth gold» (στα en-AU). CSIROpedia. https://csiropedia.csiro.au/ant-and-termite-colonies-unearth-gold/. Ανακτήθηκε στις 19 January 2021. 
  8. Stewart, Aaron D.; Anand, Ravi R.; Laird, Jamie S.; Verrall, Michael; Ryan, Chris G.; Jonge, Martin D. de; Paterson, David; Howard, Daryl L. (8 November 2011). «Distribution of Metals in the Termite Tumulitermes tumuli (Froggatt): Two Types of Malpighian Tubule Concretion Host Zn and Ca Mutually Exclusively» (στα αγγλικά). PLOS ONE 6 (11): e27578. doi:10.1371/journal.pone.0027578. ISSN 1932-6203. PMID 22087339. Bibcode2011PLoSO...627578S. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]