Χρυσή τίγρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χρυσή τίγρη
Golden tiger 1 - Buffalo Zoo.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Αιλουρίδες

Η χρυσή τίγρη, επρόκειτο για τίγρη, η οποία έχει γεννηθεί με χρυσαφιά γούνα, που οφείλεται σε ένα γονίδιο. Σήμερα, οι χρυσές τίγρεις μπορούν να βρεθούν αποκλειστικά στην αιχμαλωσια. Όπως κι η λευκή τίγρη, δεν είναι υποείδος.

Δεν έχει δοθεί επίσημη ονομασία στο χρωμα του ζώου, ενώ στην αγγλική αναφέρεται κι ως «strawberry tiger», λόγω του ξανθού/λευκού τριχώματός του. Επιπροσθέτως, οι χρυσές τιγρεις είναι πιο μεγαλόσωμες και διαθέτουν πιο απαλή γούνα σε σχέση με τους πορτοκαλί συγγενείς τους.

Στην φύση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ινδία έχουν καταγραφεί χρυσές τιγρεις σε άγρια κατάσταση απαρχές του 1900. Από τότε, όμως, δεν έχει καταγράφει χρυσή τίγρη στην φύση.

Είναι ασαφές εάν η γούνα αυτών των ζώων προορίζεται για καμουφλάζ. Αν και ορισμένες φορές όντως η γούνα των χρυσών τίγρεων χρησιμεύει στο καμουφλάζ, αντιμετωπίζουν υγειονομικά προβλήματα με το αίμα τους.

Σε αιχμαλωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο χρυσό τιγράκι που γεννήθηκε στην αιχμαλωσία ήταν το 1983 και αυτό προερχόταν από τίγρεις της Βεγγάλη. Γεννήθηκε στο Adriatic Animal Attractions του Dr. Josip Marcan στο DeLand της Φλόριντα.

Ένα παράδειγμα γνωστής χρυσής τίγρης στην αιχμαλωσια ήταν στο Dream World της Αυστραλιας. Η Σαμάρα, μια κανονική πορτοκαλί τίγρη ζευγάρωσε με ένα σχεδόν χωρίς ραβδώσεις αρσενικό. Το ένα μικρό ήταν κανονικό και πορτοκαλί, το δεύτερο ήταν το πρώτο λευκο τιγράκι της Αυστραλιας και το τρίτο το πρώτο χρυσό τιγράκι της Αυστραλίας. Τα τρία ζώα ζύγιζαν 1.5 κιλό και είχαν μήκος 30 εκ. Το μικρό χρυσό τιγράκι αργότερα όταν μεγάλωσε ζευγάρωσε με ένα άλλο πορτοκαλί κανονικό αρσενικό.