Χρονική λογική διαστημάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Χρονική λογική διαστημάτων (Interval temporal logic) ή λογική διαστημάτων (interval logic) είναι μια χρονική λογική για την αναπαράσταση προτασιακών και πρωτοβάθμιων λογικών συλλογισμών σχετικών με περιόδους του χρόνου, που μπορεί να χειριστεί ακολουθιακή και παράλληλη σύνθεση. Αντί να χειρίζονται άπειρες ακολουθίες καταστάσεων, οι χρονικές λογικές διαστημάτων χειρίζονται πεπερασμένες ακολουθίες.

Οι χρονικές λογικές διαστημάτων βρήκαν εφαρμογές στην επιστήμη των υπολογιστών, την τεχνητή νοημοσύνη και τη γλωσσολογία. Οι πρωτοβάθμιες χρονικές λογικές διαστημάτων αναπτύχθηκαν αρχικά τη δεκαετία του 1980 για την προδιαγραφή και την επαλήθευση πρωτοκόλλων υλοποιημένων σε υλικό. Η Χρονική λογική διαστημάτων (Interval Temporal Logic ή ITL) είναι μια ειδική μορφή χρονικής λογικής, που δημιουργήθηκε αρχικά από τον Μπεν Μοσκόβσκι για τη διατριβή του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Είναι χρήσιμη για την τυπική περιγραφή υλικού και λογισμικού για συστήματα βασισμένα σε υπολογιστές. Υπάρχουν εργαλεία που υποβοηθούν αυτήν τη διαδικασία. Το Tempura παρέχει ένα εκτελέσιμο πλαίσιο για ITL. Σημαντικό θέμα κατά το σχεδιασμό της ITL αποτέλεσε η δυνατότητα σύνθεσης (compositionality).

Γνωστές παραλλαγές της χρονικής λογικής διαστημάτων είναι η γραφική λογική διαστημάτων (graphical interval logic), η λογική διαστημάτων με σημεία (signed interval logic) και η μελλοντική λογική διαστημάτων (future interval logic).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]