Χριστιανός της Έσσης-Βάνφριντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Χριστιανός της Έσσης-Βάνφριντ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση17  Ιουλίου 1689
Βάνφριντ
Θάνατος21  Οκτωβρίου 1755
Έσβεγκε
Αιτία θανάτουεγκεφαλικό επεισόδιο
Τόπος ταφήςΧύλφενσμπεργκ
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΚάρολος της Έσσης-Βάνφριντ και Ιουλιάνα Αλεξανδρινή του Λάινινγκεν-Χάιντεσχαϊμ
ΑδέλφιαΓουλιέλμος της Έσσης-Βάνφριντ
Καρλόττα Αμαλία της Έσσης-Βάνφριντ
ΟικογένειαΟίκος της Έσσης

Ο Χριστινός, γερμ. Christian (17 Ιουλίου 1689 - 21 Οκτωβρίου 1755) από τον Οίκο της Έσσης ήταν λαντγράβος της Έσσης-Βάνφριντ (1731-1755).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Βάνφριντ και ήταν ο δευτερότοκος γιος του Καρόλου, λαντγράβου της Έσσης-Βάνφριντ και της Ιουλιάνας Αλεξανδρίνης, κόρης του Έμιχ ΙΓ΄, κόμη του Λάινινγκεν-Ντάγκσμπουργκ. Ως Καθολικός, προοριζόταν αρχικά να γίνει μέλος του Συλλόγου (canon) του καθεδρικού του Στρασβούργου, αλλά το 1710 -στα 21 έτη του- αποφάσισε να γίνει στρατιωτικός. Υπηρέτησε στο στρατό της Έσσης-Κάσσελ ως ταξίαρχος.

Το 1711 απεβίωσε ο πατέρας του και αυτόκλητα ανέλαβε τη διακυβέρνηση του Βάνφριντ. Όμως ο μεγαλύτερος, ετεροθαλής αδελφός του Γουλιέλμος ήλθε να λάβει τη θέση. Στη διένεξη παρενέβη ο Κάρολος ΣΤ΄ Αψβούργων της Γερμανίας, όπου συμφωνήθηκε ο Χριστιανός να παραιτηθεί της διεκδίκησής του και να ανταμειφθεί με το κάστρο Έσβεγκε και ετήσια αποζημίωση 7500 γκούλντεν. Το κάστρο ήταν δεσμευμένο για χρέος στον δούκα του Μπράουνσβαϊγκ-Μπέβερν, αλλά εξοφλήθηκε και δόθηκε στον Χριστιανό το 1713. Ο νέος ιδιοκτήτης του ανακαίνισε το παραμελημένο κάστρο και προσέθεσε ένα Καθολικό παρεκκλήσιο. Καλούσε τον εαυτό του Χριστιανό της Έσσης-Έσβεγκε.

Το 1731 απεβίωσε ο Γουλιέλμος άτεκνος και ο Χριστιανός τον διαδέχθηκε. Εγκαταστάθηκε στο Μάνφριντ το επόμενο έτος. Με τον εξάδελφό του Ερνέστο Λεοπόλδο, λαντγράβο της Έσσης-Ρότενμπουργκ, συμφώνησαν να διοικούνται οι περιοχές τους από κοινού, μια και στην εποχή του πάππου τους αποτελούσαν μία περιοχή (το Τεταρτημόριο του Ρότενμπουργκ). Η καγκελαρία ήταν στο Ρότενμπουργκ. Επέστρεψε στο Έσβεγκε και έκτισε εκεί τους πριγκιπικούς στάβλους του το 1735. Τότε πούλησε το κάστρο Ράινφελς στην Έσση-Κάσσελ.

Ήταν ευχάριστος και δημοφιλής. Ήταν μορφωμένος και υποστήριζε τους τοπικούς καλλιτέχνες. Στο Έσβεγκε και στο Βάνφριντ έκανε παραγγελίες πολλών έργων γι' αυτόν και την Αυλή του. Απεβίωσε από καρδιά το 1755 στα σκαλιά της εκκλησίας του Έσβεγκε και τάφηκε στην οικογενειακή κρύπτη στο Χύλφενσμπεργκ. Ήταν άτεκνος και το Βάνφριντ κληροδοτήθηκε στον γιο του εξαδέλφου του Ερνέστου Λεοπόλδου, Κωνσταντίνο. Η χήρα του απεβίωσε το 1757.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν αρραβωνιασμένος με τη Μαρία Αυγούστα, κόρη του Άνσελμ Φραγκίσκου, πρίγκιπα του Τουρν & Τάξις, αλλά ο Κάρολος ΣΤ΄ της Γερμανίας ζήτησε για πολιτικούς λόγους η Μαρία Αυγούστα να παντρευτεί τον Κάρολο Αλέξανδρο, δούκα της Βυρτεμβέργης, πράγμα που έγινε. Ο Χριστιανός θρήνησε τη μεγάλη του αγάπη για πολύ καιρό.

Νυμφεύτηκε την ανιψιά του Μαρία Φραγκίσκη του Χοενλόε-Μπάρτενσταϊν, κόρη της αδελφής του Σοφίας Λεοπολδίνης. Δεν απέκτησαν τέκνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Reinhold Strauß: Chronik der Stadt Wanfried, Braun, Wanfried, 1908.
  • Chronik von Wanfried 2006 (unpublished)
  • Eckhart G. Franz: Das Haus Hessen. Eine europäische Familie, in the series Kohlhammer-Urban-Taschenbücher, vol. 606, Kohlhammer, Stuttgart, 2005, ISBN 3-17-018919-0