Χριστιανός Αύγουστος Β΄ του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόνντερμπουρκ-Αουγκούστενμπουρκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χριστιανός Αύγουστος Β΄ του Σλέσβιχ-Χολστάιν-Σόνντερμπουρκ-Αουγκούστενμπουρκ
Christian August af Augustenborg.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση19  Ιουλίου 1798[1]
Κοπεγχάγη
Θάνατος11  Μαρτίου 1869[1]
Πσέμκουφ
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
ΘρησκείαΛουθηρανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛουίζα-Σοφία του Ντάννεσκιολτ-Σάμσεε
ΤέκναΦρειδερίκος Η΄ του Σλέσβιχ-Χολστάιν
Χριστιανός του Σλέσβιχ-Χολστάιν
Alexander Frederik Georg Prinz von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg[2]
Luise Auguste Prinzessin von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg[2]
Friederike Marie Prinzessin von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg[2]
Karoline Amelie Prinzessin von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg[2]
Wilhelmine Friederike Prinzessin von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg[2]
Henriette Elisabeth Prinzessin von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg[2]
ΓονείςΦρειδερίκος Χριστιανός Β΄ του Σλέσβιχ-Χολστάιν-Σόνντερμπουρκ-Αουγκούστενμπουρκ και Λουίζα-Αυγούστα της Δανίας
ΑδέλφιαΦρειδερίκος του Νερ
Καρολίνα-Αμαλία του Σλέσβιχ-Χολστάιν-Σόνντερμπουρκ-Αουγκούστενμπουρκ
ΟικογένειαHouse of Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός/
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα του Αγίου Ανδρέα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χριστιανός Αύγουστος Β΄, δανικά Kristian-August ή πιο απλά Χριστιανός (19 Ιουλίου 1798 - 11 Μαρτίου 1869) από τον Οίκο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόνντερμπουρκ ήταν δούκας του Σ.Χ.Σ.Αουγκούστενμπουρκ (1814-1869).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χριστιανός-Κάρολος-Φρειδερίκος-Αύγουστος γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Φρειδερίκου-Χριστιανού Β΄ δούκα του Σ.Χ.Σ.Αουγκούστενμπουρκ και της Λουίζας-Αυγούστας των Όλντενμπουρκ, κόρης του Χριστιανού Ζ΄ της Δανίας (νομικά) ή μάλλον του εραστή της μητέρας της Στρούνσε (βιολογικά).

Αδελφός της μητέρας του ήταν ο Φρειδερίκος ΣΤ΄ της Δανίας και σύζυγος της αδελφής του Καρολίνας-Αμαλίας ήταν ο Χριστιανός Η΄ της Δανίας, έτσι είχε σειρά στη διαδοχή του θρόνου.

Ο Χριστιανός-Αύγουστος Β΄ έδρευε στο Αουγκούστενμπουρκ και ήταν δούκας, μαζί με τον βασιλιά της Δανίας, των αδιαίρετων δουκάτων Σλέσβιχ & Χόλσταϊν. Το 1848 οι εθνικιστικές συμπάθειες προς τη Γερμανία προκάλεσαν εξέγερση εναντίον της Δανίας. Ορίστηκε προσωρινή κυβέρνηση υπό τον δούκα, ο οποίος ταξίδευσε στο Βερολίνο για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Πρωσίας. Ακολούθησε ο Α΄ Πόλεμος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Ωστόσο οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις δεν ήθελαν κατακερματισμό της Δανίας· ο Νκόλαος Α΄ αυτοκράτορας της Ρωσίας, του κλάδου Σ.Χ.Γκόττορπ, εγγυήθηκε το Σ.Χ. στη Δανία με τις συνθήκες του 1767 και του 1773.

Το 1850 υπογράφτηκε συνθήκη ειρήνης μεταξύ Πρωσίας και Δανίας: οι δύο μεριές διατήρησαν τα προηγούμενα δικαιώματά τους· δινόταν η εξουσία στον βασιλιά-δούκα να αποκαταστήσει την εξουσία του στο Χόλσταϊν χωρίς τη συναίνεση της Γερμανίας. Ο δούκας του Αουγκούστενμπουρκ εκτοπίστηκε από την εξουσία του, καθώς ο στρατός της Δανίας προχώρησε και υπέταξε το Σ.Χ. Οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για τον διάδοχο του Χριστιανού-Αυγούστου Β΄, ο οποίος παραιτήθηκε υπέρ της Δανίας έναντι χρημάτων το 1852. Αργότερα δήλωσε ότι παραιτείται από δούκας υπέρ του γιου του Φρειδερίκου Η΄, που το 1864 αυτοανακηρύχθηκε δούκας του Σ.Χ.. Ο Χριστιανός-Αύγουστος Β΄ απεβίωσε το 1869 στο Πρίμκεναου της Πρωσίας (νυν Πσέμκουφ Πολωνίας).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1820 την 3η εξαδέλφη του Λουίζα-Σοφία των Όλντενμπουρκ-Γκύλντενλεβε, κόρη του Χριστιανού-Κορράδου κόμη του Ντάννεσκιολτ-Σάμσεε[3] και είχε τέκνα:

 • Λουίζα-Αυγούστα 1823-1872.
 • Καρολίνα-Αμαλία 1826-1901.
 • Φρειδερίκος Η΄ 1829-1880, δούκας του Σ.Χ.Σ.Αουγκούστενμπουρκ.
 • Χριστιανός 1831-1917, πρίγκιπας του Σ.Χ.Σ.Αουγκούστενμπουρκ.
 • Ενριέττα 1833-1917, παντρεύτηκε μοργανατικά τον Ιωάννη-Φρειδερίκο φον Έσμαρχ πρωτοπόρο χειρουργό.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 1,2 Darryl Roger Lundy: The Peerage. p10367.htm#i103666. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Darryl Roger Lundy: The Peerage.
 3. Είναι: Χριστιανός Γκύλντενλιβε > Φρειδερίκη-Λουίζα Σάμσεε > Φρειδερίκος-Χριστιανός Α΄ > Φρειδερίκος-Χριστιανός Β΄ > Χριστιανός-Αύγουστος Β΄ και Χριστιανός Γκύλντενλιβε > Χριστιανός > Φρειδερίκος-Χριστιανός > Χριστιανός-Κορράδος > Λουίζα-Σοφία.

Αναφορές σε Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Johannes Heinrich Gebauer: Christian August, Herzog von Schleswig Holstein. Ein Beitrag zur Geschichte der Befreiung Schleswig-Holsteins. Deutsche Verlags-Anstalt, Stuttgart u. a. 1910.
 • Karl Lorentzen: Christian Karl Friedrich August, Herzog von Schleswig-Holstein. In: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 4, Duncker & Humblot, Leipzig 1876, S. 205–211.
 • Hans Harald Hennings: Christian Karl Friedrich August. In: Neue Deutsche Biographie (NDB). Band 3, Duncker & Humblot, Berlin 1957, ISBN 3-428-00184-2, S. 237 f.
 • Mikkel Venborg Pedersen: Die Herzöge von Augustenburg; in: Die Fürsten des Landes. Herzöge und Grafen von Schleswig, Holstein und Lauenburg, im Auftrag der Gesellschaft für Schleswig-Holsteinische Geschichte herausgegeben, S. 310–341.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Christian August II, Duke of Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).