Χριστιανική πανκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η χριστιανική πανκ είναι μια μορφή Χριστιανικής μουσικής και υποείδος της πανκ ροκ με κάποιο βαθμό Χριστιανικού λυρικού περιεχομένου. Υπάρχουν πολλές διαφωνίες για τα όρια του υποείδους και ο βαθμός στον οποίο οι στίχοι τους είναι ρητά χριστιανικοί ποικίλλει μεταξύ των συγκροτημάτων. Για παράδειγμα το συγκρότημα The Crucified απέρριψε ρητά την ταξινόμηση του ως "συγκρότημα χριστιανικού πανκ" ενώ παρέμεινε εντός της Χριστιανικής μουσικής βιομηχανίας.[1]

Δεδομένης της φύσης της πανκ και μερικών από τα υποείδη της, όπως η "σκληρή" πανκ, πολλές μπάντες έχουν απορριφθεί από την χριστιανική και σύγχρονη χριστιανική μουσική βιομηχανία. Η χριστιανική πανκ θεωρείται ως νέα επειδή "επιδιώκει την αυθεντικότητα σε δύο διαφορετικά οργανωμένους και προσανατολισμένους πολιτισμούς: το κοσμικό πανκ από τη μία πλευρά και την Ευαγγελική νεανική κουλτούρα και την σύγχρονη χριστιανική μουσική από την άλλη".[2] Ορισμένες μπάντες γενικά αποφεύγουν να αναφέρουν τον Θεό ή τον Ιησού. Ομοίως, ορισμένες μπάντες μπορεί να απορρίψουν την ονομασία τους ως μέρος της σύγχρονης χριστιανικής μουσικής ή να εκφράσουν περιφρόνηση για αυτή τη θέση της μουσικής βιομηχανίας. Για παράδειγμα, ο Τζεφ Σάφερινγκ (τραγουδιστής των Ninety Pound Wuss) δήλωσε για την διάλυση της μπάντας το 2000 ότι "κανένας δεν ήθελε να συνεχίσει να παίζει στη "χριστιανική" μουσική βιομηχανία."[3]

Έχει σημειωθεί ότι, "μετρημένη καθαρά από τις πωλήσεις ρεκόρ, η χριστιανική πανκ ξεπερνά όλες τις άλλες θρησκευτικές συνεισφορές στο είδος", με ορισμένα συγκροτήματα να καταλαμβάνουν ολόκληρο το σύνολο της αγοράς για το επόμενο μεγαλύτερο θρησκευτικό είδος της πανκ, το Κρίσνακορ.[4]

ΙΣΤΟΡΙΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1980s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προέλευση του χριστιανικού πανκ κατά τη δεκαετία του 1980 είναι κάπως ασαφής. Καθώς το κίνημα του Ιησού δημιούργησε πολιτιστικά ιδρύματα, όπως το Jesus People USA (JPUSA), αυτά χρησίμευαν ως εκκολαπτήριο για διάφορες χριστιανικές υποκουλτούρες, συμπεριλαμβανομένης της πανκ, εν μέρει μέσω της ετικέτας JPUSA Grrr Records. Το Crashdog είναι ένα χαρακτηριστικό πανκ συγκρότημα που είχε τις ρίζες του στο JPUSA.1 Στη δεκαετία του 1980, πολλές μπάντες εμφανίστηκαν στο παρεκκλήσι του Pastor Chuck Smith στην Orange County της Καλιφόρνια. Ένα γκρουπ που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στους λάτρεις της λατρείας ήταν ο Undercover (συγκρότημα), ο οποίος διακήρυξε τους «κανόνες του Θεού» με ένα συνδυασμό rockabilly και στοιχείων hardcore. Μια άλλη σημαντική ομάδα ήταν το Altar Boys. Ο σταυρωμένος και (σε ​​μικρότερο βαθμό) ο κύκλος της σκόνης και των μεσάνυχτων ήταν οι κύριοι ηθοποιοί του χριστιανικού πρωτόκοκκου. Ο Scaterd Fews κέρδισε επίσης τη δημοτικότητά του κατά τη δεκαετία του 1980 και θεωρείται γενικά το πρώτο χριστιανικό πανκ συγκρότημα της Αμερικής.

1990s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η underground σκηνή μεγάλωσε με μπάντες όπως MxPx, Ghoti Hook, Squad Five-O, Valuee Pack, The Huntingtons, Slick Shoes, Dogwood, Pocket Change (punk band), Officer Negative και Headnoise που επηρεάστηκε πολύ από πολλούς από τους συναδέλφους του και άνοιξε το δρόμο για να ακολουθήσουν πολλές μπάντες.

2000s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον 21ο αιώνα, η εξέλιξη του Christian punk διευρύνθηκε, με συγκροτήματα όπως οι Rufio, Relient K, Hawk Nelson, FM Static, Flatfoot 56, Stellar Kart και This Providence να είναι δημοφιλείς στο mainstream κοινό.

Χριστιανικός πανκ στη Λατινική Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν μιλάμε για χριστιανικό πανκ, όχι μόνο συμβαίνει αυτό το κίνημα στις ΗΠΑ, αλλά γεννήθηκε επίσης στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του '90 και του '00. Αρκετές αντιπροσωπευτικές ομάδες του είδους γεννήθηκαν. Στην οποία εκδηλώνονται οι αναρχικές ιδεολογίες ή οι σοσιαλιστές αναμειγνύονται με τον Χριστιανισμό. Υπάρχουν μερικές αντι-θρησκευτικές και αντικυβερνητικές χριστιανικές πανκ ομάδες με τραγούδια επικεντρωμένα στα κοινωνικά, όπως: Siervos inútiles, Kontrakorriente, Chapulines.

Υπάρχουν και άλλοι όπως: Güesos carnudos από τη Χιλή ή Dios Kon Noxotrox από το Μεξικό [5], που σκέφτονται διαφορετικά.

μόδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μόδες είναι παρόμοιες με τις κανονικές πανκ μόδες, αλλά χαρακτηρίζονται από τη χρήση χριστιανικών συμβόλων, όπως το ιχθυς, ο σταυρός, το στέμμα των αγκαθιών, το σύμβολο JCHC και παρόμοια σύμβολα όπως το Χι Ρο. Αυτό το σύμβολο χρησιμοποιείται επίσης από χριστιανικούς πανκ, το συγκρότημα Dios Kon Noxotrox στη Λατινική Αμερική, το χρησιμοποιεί ως το βασικό λογότυπο με συμβολικό τρόπο στη μνήμη όλων των χριστιανών που σκοτώθηκαν και διώχθηκαν από τη Ρώμη.

Στην Ευρώπη, το πιο διαδεδομένο σύμβολο είναι μια τροποποιημένη έκδοση του συμβόλου αναρχίας. Είναι ένα δημοφιλές σύμβολο μεταξύ των Αναρχο-Χριστιανών. Μπάντες όπως οι The PsalteRs το χρησιμοποιούν. σχηματίζεται από τους ελληνικούς χαρακτήρες "A" και "Ω". Αυτά τα δύο ελληνικά γράμματα, «Άλφα» και «Ωμέγα» (η αρχή και το τέλος του ελληνικού αλφαβήτου), προέρχονται από τη Βίβλο και όταν χρησιμοποιούνται καθώς και στη χριστιανική τέχνη συμβολίζουν ότι ο Θεός είναι αιώνιος, πανταχού παρόνς, και ο δωρητής και ο λήπτης της ζωής. Το σύμβολο είναι ένα οπτικό παιχνίδι αναρχίας συμβόλων, αλλά με διαφορετικό νόημα όσον αφορά την πρόθεση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «I'm Not a Christian Punk». The Crucified Page. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2006. 
  2. Ibrahim Abraham, Evangelical Youth Culture: Alternative Music and Extreme Sports Subcultures (2017), p. 53, (ISBN 1350020346).
  3. «Ninety Pound Wuss – Raft of Dead Monkeys: Jeff Suffering». SHZine. Ιουνίου 2000. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2006. 
  4. Christopher Partridge, Marcus Moberg, The Bloomsbury Handbook of Religion and Popular Music (2017), Ch. 21: Punk and Hardcore, (ISBN 1474237347).
  5. «Historia de Dios Kon Noxotrox + Testimonio». Historia de Dios Kon Noxotrox + Testimonio. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2021.