Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (τουρκικά: Borsa İstanbul, συντομογραφία: BIST) είναι το μοναδικό χρηματιστήριο της Τουρκίας, το οποίο το ιδρύθηκε με την ένωση του πρώην Χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης (τουρκικά: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, IMKB‎‎), του Χρηματιστηρίου Χρυσού της Κωνσταντινούπολης (τουρκικά: İstanbul Altın Borsası, İAB‎‎) και το Χρηματιστήριο Παραγώγων της Τουρκίας (τουρκικά: Vadeli İşlem Opsiyon Borsası, VOB‎‎) κάτω από μια ομπρέλα. Ιδρύθηκε ως ανώνυμη εταιρεία με ιδρυτικό κεφάλαιο ύψους 423.234.000 τουρκικών λιρών[1] (περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την ισοτιμία της εποχής εκείνης) στις 3 Απριλίου 2013 και άρχισε να λειτουργεί στις 5 Απριλίου 2013. Το λογότυπο του χρηματιστηρίου είναι το παραδοσιακό Οθωμανικό σήμα για την Κωνσταντινούπολη, η τουλίπα. Το σλόγκαν του είναι "αξίζει να επενδύσετε".[2][3]

Οι μέτοχοι του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης είναι οι εξής: Κυβέρνηση της Τουρκίας 49%, (πρώην) Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης 41%, Χρηματιστήριο Παραγώγων Τουρκίας 5%, μέλη του Χρηματιστήριου Κωνσταντινούπολης 4%, μεσίτες του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης 1% και μέλη του Χρηματιστηρίου Χρυσού της Κωνσταντινούπολης 0.3%. Προβλέπεται ότι όλες οι κρατικές μετοχές θα προσφερθούν για πώληση.[4] Μεταξύ των στελεχών του εννιαμελούς διοικητικού συμβουλίου περιλαμβάνονται ο Χιμέτ Καραντάγ (πρόεδρος), ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Οσμάν Ακιούζ, ο πρώην επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Ουσουνσού Κεστελί, ο γενικός διοικητής της Merrill Lynch Τουρκίας Χουσέιν Κελεζόγλου και ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Διάμεσων Ιδρυμάτων Κεφαλαιούχου Αγοράς Ατίλα Κοκσάλ.[2][3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο του χρηματιστηρίου

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (ISE) ήταν η μόνη εταιρεία στην Τουρκία για την ανταλλαγή χρεογράφων. Ιδρύθηκε για να παρέχει εμπόριο για μετοχές, ομόλογα και αξιόγραφα, πιστοποιητικά ανταλλαγής-εσόδων, ομόλογα του ιδιωτικού τομέα, ξένα χρεόγραφα και πιστοποιητικά ακινήτων καθώς και διεθνή χρεόγραφα. Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ιδρύθηκε ως αυτόνομη, επαγγελματική οργάνωση στις αρχές του 1986. Εδρεύει σε ένα σύγχρονο κτίριο στο Ιστίνιε, στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, από τις 15 Μαΐου 1995.

Στο χρηματιστήριο είναι εισηγμένες 320 εθνικές εταιρείες. Οι συναλλαγές γίνονται από τις 09:30 μέχρι τις 12:30 (πρώτη συνεδρία) και από τις 14:00 μέχρι τις 17:30 (δεύτερη συνεδρία), τις καθημερινές. Όλα τα μέλη του χρηματιστηρίου είναι τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρίες.

Οι δείκτες τιμών του χρηματιστηρίου υπολογίζονται και δημοσιεύονται όλη τη διάρκεια των συναλλαγών. Οι δείκτες επιστροφής υπολογίζονται και δημοσιεύονται κατά το κλείσιμο της συνόδου. Οι δείκτες είναι: Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (Εθνικός δείκτης)-Όλες οι μετοχές, Εθνικός δείκτης-30, Εθνικός δείκτης-50, Εθνικός δείκτης-100, Δείκτες για τομείς και υποτομείς, Δείκτης Αγοράς Νέας Οικονομίας και Δείκτης Επενδυτικών Εμπιστευμάτων. (ονόματα στα αγγλικά, τα οποία δίνονται για την διευκόλυνση της αναζήτησής τους: ISE National-All Shares Index, ISE National-30, ISE National-50, ISE National-100, Sector and sub-sector indices, ISE Second National Market Index, ISE New Economy Market Index και ISE Investment Trusts Index. ) Ο Εθνικός δείκτης-100 περιλαμβάνει όλα τα μέλη του Εθνικού δείκτη-30 και Εθνικού δείκτη-50 και είναι κύριος δείκτης της εθνικής αγοράς. Το 1990 ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης ολοκληρώθηκε στις 32.56 μονάδες, αλλά το 2019 ανέβηκε στις 114.424,96 μονάδες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]